Top 5 posluchačsky nejatraktivnějších dokumentů Dvojky v roce 2014

14. leden 2015

První světová válka. Zdánlivě samozřejmé hrdinství horolezců. Promlčené vražda na konci války. A tajemné příběhy. Které dokumenty vás loni na webu zaujaly nejvíc?

Dokumenty řadíme vzestupně. Žebříček je vypracovaný na základě statistik čtenosti.

Na 5. místě najdete článek se čteností přes 1600. Na první místo bylo potřeba přes 5400 přečtení.

5. místo

Dhaulágirí

Horolezec Radek Jaroš

Čeští horolezci Radek Jaroš a Zdeněk Hrubý zachránili během náročného výstupu na Dhaulágirí čtyři lidské životy. Dokument obsahuje autentické zvukové záznamy z expedice.

Dokument Dobré vůle se paradoxně stal časem ještě aktuálnějším. Samotnému Zdeňkovi Hrubému se Himálaj stala osudnou, když při sestupu z Gašerbrumu v roce 2013 tragicky zahynul. Radek Jaroš naopak v roce 2014 dokončil tzv. Korunu Himálaje.

4. místo

Minisérie Příběhy 1. světové války

Válečné deníky Alice Masarykové nebo Egona Erwína Kische. Dopisy z fronty. 12 autentických lidských osudů ve válečných letech 1914–1918 dosahovalo pravidelně čtenosti přes 1000.

Nejvíce vás zaujali dokumenty Poslední obraz a Vzpoura hořká jako pelyněk. Díl Řidič vozu smrti bodoval na mezinárodní soutěži URTI 2014. Série byla natolik úspěšná, že se v rozšířené verzi vysílala napříč různými stanicemi. U nás v rámci Dokumentů Dvojky.

3. místo

Čistá láska

Milování (ilustrační foto)

Sex až po svatbě? Tři příběhy partnerských vztahů, ve kterých byla sexuální touha odstavena na druhou kolej končící až v zastávce svatební obřad.

Mísí se tu romantika i mladická zamilovanost s kuriózními životními náhodami, vírou v sexem neposkvrněný vztah i náboženským fanatismem křesťanské sekty.

2. místo

365 mrtvých jako dní v roce

Nebyl jen Habermannův mlýn! Druhá světová válka neskončila 8. května 1945. Lidé umírali po stovkách ještě pár dnů poté.

Odplata na Němcích za léta ponížení v protektorátu byla krvavá. V Rovensku pod Troskami zůstalo ležet před školou 365 lidí. Vojáků, civilistů, žen i dětí.

1. místo

Stopy, fakta, tajemství


The AIB International Media Excellence Awards
díl Chlapec a hvězdy – 1. místo v kategorii investigativní dokument 2010
díl Letec a smrt – 1. místo v kategorii investigativní dokument 2010
Ocenění jednoho stejného autora a dalšího dílu ze stejného cyklu je v rámci této prestižní celosvětové soutěže bezprecedentní.

Jednotlivé díly z tohoto pořadu patří dlouhodobě mezi nejčtenějčí a nejposlouchanější mezi posluchači Dvojky. Bohužel na vlastní žádost autora mohou být na webu přístupné pouze po dobu 30 dnů po odvysílání.

V loňském roce vás z pátrání Stanislava Motla nejvíce zaujaly Deníky Otty Wolfa, srovnatelné s Deníkem Anne Frankové, nebo Děti Antonína Kaliny. Příběh českého vězně v Buchenwaldu, který zachránil tisícovku dětí, vyšel i knižně.

autor: rota
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.