Tomáš Zima: „Není zdravý člověk, pouze špatně vyšetřený pacient“

15. říjen 2013

Laikům může znít pojem biochemie dost abstraktně, ale je to veledůležitá oblast medicíny.

O tom, co všechno jde vyčíst z jediné kapky krve, jak je důležitý screening vrozených vývojových vad, které jsou nejzásadnější objevy současné biochemie, jsme hovořili s profesorem Tomášem Zimou, přednostou Ústavu lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky 1. LF UK a VFN.

Chemie je základ

Z krve se dá vyčíst mnohé. Právě odborníkem na toto zkoumání je i Tomáš Zima, který považuje biochemii za klíčovou vědu v poznávání a chápání lidského organismu: „Všechny procesy v lidském těle jsou založeny na chemii. Pokud si vezmeme náš zrak, to že vidíme, je důsledek chemické reakce v oku, která se přenese nervovým signálem přímo do mozku.“ Stručně řečeno je tedy biochemie nauka o procesech v živých organismech, přesto se jedná o obor, který zkoumá jak organické, tak anorganické látky.

Je dobré se o zdravotní stav zajímat

Abychom zjistili, co je v lidském genomu, stačí nám pouze jediná jaderná buňka. Kapka krve je tedy prý už relativně velké množství informací, ze kterého lze vyčíst celou řadu údajů o našem zdravotním stavu: „Někdy se s úsměvem říká, že není zdravý člověk, pouze špatně vyšetřený pacient. Každý z nás je ovšem individualita a lékařské referenční meze jsou nastaveny na vzorek přibližně 95 % populace. Proto i naprosto zdravý člověk může tyto meze překračovat.“ Lékař by prý neměl léčit hodnoty v tabulkách, ale především samotné pacienty.
T. Zima také upozornil, že je dobré se o svůj zdravotní stav zajímat, na druhou stranu bychom ale měli dbát na to, odkud takové informace čerpáme.

Tomáš Zima a Marie Retková

Více si poslechněte v záznamu rozhovoru na začátku článku…

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.