Tma nutí lidi mluvit a mluvit, říká Aneta Langerová o Kavárně POTMĚ

18. červen 2012

V pondělí (18. června) přišly do studia Dvojky ČRo patronka Nadačního fondu Českého rozhlasu - Světluška Aneta Langerová a nevidomá kavárnice Kateřina Lingová.

Již po osmé se na pražském Ovocném trhu otevřela Kavárna POTMĚ, která se návštěvníkům snaží přiblížit život nevidomých. Jak? Obsluhují je nevidomí a sami hosté tak „na vlastní oči“ zjistí, že nic nevidí, protože tma je v celém prostoru. Kavárna je otevřena každý den až do 21. června a 10. července vyjede mimo Prahu. Na cestu po republice totiž vyrazí speciální kavárenský autobus. Setkáme se v něm i s Kateřinou Lingovou, která pracuje v Kavárně POTMĚ již třetím rokem. Jak sama říká, vystát si frontu, která před podnikem často bývá, se určitě vyplatí.

Setkání
Aneta Langerová vyhrála v r. 2004 soutěž „Česko hledá Superstar“. Vítězství jí umožnilo nejen vstoupit na koncertní pódia, ale setkat se také s mnoha zajímavými lidmi. „Zpěvačku Alanis Morissette jsem poslouchala od svých 12let a díky soutěži jsem se s ní i potkala. S Václavem Havlem jsem se sešla v Kavárně POTMĚ. Bavili jsme se skoro hodinu a já se mu celou dobu snažila vysvětlit projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu Světluška. Když jsem umlkla, řekl jen: *Je zajímavé, jak tma nutí lidi mluvit.* Zastyděla jsem se, ale pak jsme se tomu oba srdečně zasmáli.“ Marta Kubišová je člověk, kterého Aneta také velmi obdivuje. S herečkami Jiřinou Bohdalovou a Simonou Stašovou otevírala letos 6. června Kavárnu POTMĚ. Obsluhovala je Kateřina Lingová. „Simonu Stašovou např. zajímalo, jak vypadám, jak žiju a dokonce, jaké sny se mi zdají,“ poznamenala nevidomá kavárnice.

Kavárna POTMĚ - slavnostní otevření

Po kolech do světa nevidomých
Kavárenský autobus pokřtí Nadační fondu Českého rozhlasu - Světluška 10. července ve 12:00 hodin na Ovocném trhu v Praze a ten pak vyrazí na turné po Česku. Kam? Např. do Ostravy, Brna, Uherského Hradiště, Písku a dokonce i do Říčan, rodného města Anety Langerové. „Říčaňáci chtěli kavárnu, takže ji budou mít.“ Cena kávy (a šálku, který si můžete odnést s sebou) je 100 korun, které putují do kasičky Světlušky. „Peníze z prodeje se střádají na sbírkové konto Světlušky, která z nich podporuje konkrétní nevidomé a kupuje různé pomůcky pro handicapované,“ vysvětlila Aneta Langerová.

Práce a relax
Možná se ptáte, jak se dá ve tmě servírovat káva a neopařit sebe či hosty. „Vždy požádám lidi, aby nešermovali rukama a položili je na stůl. To proto, aby mi nápoje nevyrazili. Když není právě plno, mám prostor i na to, abych s hosty promluvila. Často se mě ptají na různé věci ze světa nevidomých,“ řekla Kateřina Lingová, která i přes svůj handicap vede skautský oddíl v Hodoníně. „Skautské hnutí jsem objevila díky mamince, která v něm také byla. Její dlouholetá kamarádka se rozhodla, že založí skautský oddíl a bylo rozhodnuto. Jsem tam moc spokojená a dokud bude existovat, budu v něm i já,“ poznamenala Kateřina Langová.

Kavárna Potmě

Více se dozvíte z rozhovoru s moderátorkou Danielou Brůhovou.

autor: eh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.