Titanik. Co všechno s ním měli společného Češi?

Nepotopitelná. Takový přívlastek měla loď Titanic. Hned při své první plavbě ho vyvrátila. 14. dubna 1912 narazila do ledovce. Po necelých třech hodinách, nad ránem 15. dubna ve 02:20, klesla ke dnu. Společně s posádkou bylo na palubě oficiálně až 2 223 lidí, z nichž zahynulo 1 514. Proč loď narazila do ledovce? Kteří Češi na palubě přežili?

Své svědectví o plavbě podal například Josef Kieblasa, Robert Linhart a neopomeneme ani slavné Sirotky z Titaniku, kteří měli také československý původ. Mimo jiné si připomeneme i český porcelán, ze kterého se na lodi jedlo, a Štěpána Řehořeka, který vyfotil ledovec, jenž nepotopitelnou loď poslal ke dnu. 

Příčinou srážky byla vysoká rychlost, nedostatečně jižně vychýlený kurz určený kapitánem Edvardem J. Smithem, nevhodné světelné podmínky a absence pátracího světla v důsledku jeho zákazu pro britské civilní lodě. A příčinou vysokého počtu obětí byla zejména špatná organizace záchranných prací a nedostatek záchranných člunů.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

autoři: Jan Kovařík , Tereza Stýblová , Jindřich Bíč
Spustit audio

Související