Tip na rodinnou dovolenou? Nela Boudová ji strávila v Tibetu

8. srpen 2014

Herečka Nela Boudová ráda pomáhá tibetským uprchlíkům. Jednoho dne tak sbalila rodinu a odjela na dovolenou do Tibetu a Indie. Jak trávíte rodinnou dovolenou vy?

Cesta po Tibetu, to je pro každého velké dobrodružství. Boudová s rodinou navštívila například tibetské exilové vesnice. „Podívali jsme se za dětmi, které mají adoptivní rodiče v Čechách. Fotili jsme se s nimi a předali jsme dopisy,“ vypráví známá herečka.

Čtěte také

„Také jsme navštívili stařečky v domovech důchodců nebo malé mnichy. Největším dobrodružstvím ale bylo naše setkání nomády ve výšce 5500 metrů.“

Boudová se do Tibetu vydala i s manželem a dvěma syny. Její syn Andrej už před startem očekával cestu plnou poznání. „Nečekal jsem, že mě může něco tak moc poznamenat. Bylo to velmi intenzivní,“ říká.

Nejhorší hygienický zážitek

Na cestě po Dálném východě je nejhorší právě samotné cestování. Nejkratší přejezdy byly okolo čtyř až pěti hodin, většinou spíše delší. „Jednou jsme po Indii jeli vlakem sedm a půl hodiny,“ vzpomíná Andrej. „Byl to asi nejhorší hygienický zážitek, který jsme měli,“ dodala Boudová.

Tibetské Údolí králů

Samotná herečka však nikoho z rodiny na cestu nijak nepřipravovala. „Hodila jsem děti do vody, ale jsem ráda, jak to zvládly,“ popsala přípravy. „Věděli jsme, že jedeme do Indie na tři týdny a to bylo všechno,“ potvrzuje Andrej. Největší obavy měla známá herečka z jídla. Ale i to prý vyšlo bez problémů.

Putování za prací

Důvodem cesty Nely Boudové byla dlouhodobá spolupráce s organizací M.O.S.T., která poskytuje pomoc tibetským uprchlíkům. „Pro mě to byla spíše pracovní cesta, pro rodinu poznávací,“ říká herečka.

„Každý den tam byl naprosto odlišný. Po třech týdnech jsem si tam připadal jako po půl roce,“ vypráví syn Boudové.

Jaké bylo setkání s nomády? A co všechno ještě v Tibetu a Indii zažili? Jaké má Nela Boudová plány do budoucna? Více si poslechněte v iRadiu.


autoři: Stáňa Lekešová , jra
Spustit audio