Tim Hecker se pokládá na oltář nejistoty

29. duben 2016

Kanadská hvězda ambientu pokračuje směrem započatým na předchozí desce Virgins – dál opouští jednolité zvukové masáže své rané tvorby a pokračuje k formálně propracovanějším kompozicím. Ale zatímco album Virgins působilo spíš chladně a architektonicky, na Love Streams se Heckerův nový přístup ke skládání spojuje s hřejivou elegancí jeho předchozí tvorby, a posouvá ho tak na další úroveň.

Namísto dřívějších vrstvených stěn elektrické kytary Hecker nyní vytváří jakési mlhoviny a proudy z množství vlastně nenápadných prvků. Určujícím znakem Love Streams jsou nahrávky ženských chorálů, připravené speciálně pro tuto desku ve spolupráci s islandským skladatelem Jóhannem Jóhannssonem. Kromě dalších nástrojů se objevují i tradiční měchové varhany. Právě tyto dva prvky dávají atmosféře alba chrámový, až liturgický charakter. Love Streams budí majestátní dojem signálů ze Země zachycených z hlubokého vesmíru, kde se do statického šumu vln a nočního muzaku protrhávají skladby Hildegardy z Bingenu, Depeche Mode a kytarové monolity SunnO))).

Sám Hecker ve svém typicky floutkovském stylu ohlašoval Love Streams jako „hlas transcendentality ve věku auto-tuneu“ nebo jako vyjádření „liturgické estetiky po albu Yeezus“. I přes svou sarkastickou nabubřelost a nesmyslnost nám tato označení nabízí klíč k pochopení Heckerových záměrů. Základním a po léta neměnným principem jeho tvorby je digitální procesování a proměňování akustických zdrojů zvuku a na Love Streams tento princip dochází zatím největší propracovanosti. Původní zdroje se vlivem technologické deformace mění, ztrácí, spojují nebo kompletně rozpouští do textury celku. Přirozené se transformuje v umělé a umělé se stává přirozeným.

Love Streams je jako hudební ekvivalent informačního chaosu, v němž jsme si každé sdělení i jeho příčinu zvykli vnímat v automatické superpozici a nejistotě. Můžeme ho zároveň brát jako vypočítavý esteticismus i jako autentický jazyk, citlivě popisující čas a kulturu, ze které vzešel. Mohlo by být novým startovacím bodem jeho hudební dráhy i jejím završením. Hecker nám říká, že čepel hodnoty a jediný opěrný bod naší reality jsou „pouze“ v každém z nás.

Hodnocení: 80 %
Tim Hecker – Love Streams (4AD Records, 2016), 44 min.

autor: Tomáš Jan
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.