Celé české divadlo je v podstatě ochotnické, shrnuje podfinancovanost oboru režisér Michal Hába

30. duben 2024

Kontroverzní? Levicový? Nonkonformní? Ať už tyto přívlastky platí méně, nebo více, Michal Hába rozhodně patří mezi svébytné divadelní režiséry současnosti. Dvě z jeho inscenací, Ibsenův Peer Gynt a Büchnerův VOJCEK_jednorozměrný člověk, budou k vidění v květnu na festivalu Divadelní Flora v Olomouci. „Baví mě vyhmátnout klasického autora a ukázat, co je na jeho díle pořád platné,“ vysvětluje Hába a dodává, že chystá zpracování Čapkovy Války s mloky nebo opery La Traviata.

Překvapilo mě, že nezaznělo slovo radikální, což slýchám docela často. Může to vypadat, že se snažím o radikální výklad, ale mně přijde, že to všechno sedí, reaguje Michal Hába na zmíněné přívlastky. Peer Gynt i Vojcek podle jeho slov ideálně zapadli do současného světa. Všichni chtějí být svobodní, ale bez odpovědnosti. Pravda je taková, že všichni máme jednu svobodu - buď pracovat, nebo zemřít hladem, protože kapitalisty být všichni nemůžeme, tolik místa v kapitalistické třídě není.

Čtěte také

Jak je na tom podle Michala Háby česká divadelní scéna? Celé české divadlo je v podstatě ochotnické, protože si všichni vyděláváme jinde. Herci v seriálech nebo reklamách, režiséři to mají v tomhle ohledu trochu těžší. Kultura je každopádně podfinancovaná, to je fakt. Levicovosti se Michal Hába nevzdává ani do budoucna. V Činoherním studiu v Ústí nad Labem chystá Čapkovu Válku s mloky a v Olomouci operu La Traviata. Přijde mi samozřejmé, že umělci mají levicové instinkty, dodává.

Proč je pro Michala Hábu důležitá délka představení? Co všechno vnímá v Peer Gyntovi jako aktuální téma? Jak se podle něj vyrovnává s významovou zahlceností v představení VOJCEK_jednorozměrný člověk mladší a starší generace? A čím je pro Michala Hábu speciální festival Divadelní Flora v Olomouci? Poslechněte si celý rozhovor!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.