Theodora Remundová: Téma ke mně přijde samo

10. březen 2014

Uměleckou profesi zdědila po rodičích. Dnes se věnuje hlavně dokumentárnímu filmu. V České televizi právě běží její cyklus příběhů závislých žen Když v tom ženy jedou.

Proč si zvolila právě téma závislostí? Theodora Remundová říká, že si většinou témata nevolí, ale nějak k ní přijdou. Ve svém okolí se se závislostí na toxické látce nesetkala.

Jednou jí zavolala herečka Eva Holubová a nabídla jí zajímavé téma na dokument. Přemluvit ženy, aby v programu vystupovaly, bylo složité. Režisérka pak chodila na skupinové terapie, kde se s ženami setkávala.

Čtěte také

Většinou to jsou mladé inteligentní ženy, u kterých na první pohled jejich závislost nepoznáte. V televizi například půjde dokument o Helence, která má závislost na alkoholu a lécích.

Pokud se léky na složitou životní situaci užívají, jak je předepsáno, většinou by se nemělo nic stát. Ale u osob, které mají dispozice k závislosti, může dojít k tzv. přesmyku.

Theodora Remundová a Daniela Brůhová

Mohou přijít k lékaři s úzkostí, což byl i případ Helenky. Vybudují si závislost na léku a pak obcházejí různé lékaře, kteří jim ty léky předepisují.


S manželem jsem se seznámila v autobusu

Theodora Remundová má tři syny, nejstaršímu je jedenáct a nejmladšímu je rok. Aby nebyla v mužské domácnosti sama, do rodiny přibyla fenka Dorotka.

Zavzpomínala i na první setkání se svým manželem. Potkala ho v autobuse do Říma, kam jela sama a on si k ní přisedl.

S rodinou pomáhají i babičky, i když Iva Janžurová teď nemá moc času. Právě zkouší v Národním divadle hru Les, kde má velkou roli. Před kamerou se dokonce sešla celá rodina. Ve filmu Výlet hrála se svou sestrou i s maminkou Ivou Janžurovou.

I když má Theodora Remundová vystudovaný obor dokumentární tvory, hrála už za studií v Divadle Na zábradlí.

Více o tom, jak skloubit početnou rodinu s natáčením dokumentů uslyšíte v iRadiu.

autor: zk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.