Sýry jsou choulostivá lahůdka

2. září 2015

Hostem úterního Tandemu byl jihlavský vinař a sýrař Pavel Staněk. A z jeho povídání je jasné, že sýry vyžadují opravdu šetrnou péči, a jsou to poměrně choulostivé lahůdky.

Každý lahůdkář by měl vědět, že sýry je potřeba dobře uskladnit, v chladu, a taky opatrně porcovat. Rozhodně bychom je neměli krájet stejným nožem jakým chvilku před tím uzeninu. Tak se totiž velmi snadno přenese na sýr plíseň. Sýry bychom si neměli kupovat do zásoby, ale jen v takovém množství, které sníme najednou. Doma je dobré je zabalit do alobalu, nenechávat je v igelitové fólii, protože pak se můžou sýry zapařit a začít plesnivět, v papíru nám zase můžou oschnout.
Jestliže už má např. hermelín nebo niva nahnědlý povrch, čerstvý sýr je suchý a hrudkovatí, určitě si na nich nepochutnáte a měli byste je reklamovat.

0:00
/
0:00
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.