Světová premiéra skladeb souboru Lichtzwang. Hudba estonských skladatelek a Marka Keprta zazněla na Music Olomouc 2022

20. listopad 2022

V říjnu 2022 se v rámci festivalu Music Olomouc konal koncert olomouckého souboru Lichtzwang, který hraje v obsazení: Jan Přibil – trubka, Jiří Fajkus – violoncello a Marek Keprt. Na koncertě zazněly skladby dvou estonských skladatelek a českého skladatele Marka Keprta, který se na koncertě představil též jako sólový klavírista.

Marek Keprt

Skladba To night travellers, the light… estonské skladatelky Heleny Tulve (1972) byla inspirována verši perského básníka Rúmího a nočními cestami ve spánku i bdění. Through the black hole od Tatjany Kozlové-Johannes (1977) vychází z nálady básně indické básnířky jménem Rachna Chowla Falling into us. Marek Keprt je (1974) autorem i interpretem sólové klavírní skladby Désir z cyklu Traumes Wirren – originální tónový materiál se v ní vplétá do pasáží vyabstrahovaných ze stejnojmenné skladby Alexandra Skrjabina z cyklu 2 kusy pro klavír op 57.

Keprtova druhá skladba až v lehkosnovnost vmízníš pro trubku, violoncello a klavír využívá práce s modely, které je možné libovolně opakovat, vynechat, či vkládat na jiná místa kompozice, s barvou a se zvukem v prostoru. Autor o ní říká, že: „Centrální tóny jsou škádleny různými šeřejemi, ochvějkami i odznějemi. V rámci souzvuků pak dochází k vychylování těžiště. To vše v tichém lehkosnovném bezčasí…“ V závěru se jako překvapení nenápadně vmísí do zvuku tria ještě čtvrtý nástroj – housle – skrytý zrakům posluchačů, který hraje z jiného místa v sále. Všechny skladby na programu souboru Lichtzwang zazněly ve světové premiéře.

Na jiném koncertě téhož festivalu vystoupil švýcarský soubor MONDRIAN ENSEMBLE, hrající ve složení klavírního kvartetu. Z jeho koncertu v rámci pořadu zazní skladba švýcarského autora Martina Jaggiho (1978) Plod on inspirovaná prozaickým textem Samuela Becketta Worstward Ho.

Skladatel Ondřej Štochl

Zbytek programu uslyšíte ve druhém Futurissimu. Jeho součástí je také rozhovor s Ondřejem Štochlem, autorem skladby …racek se směje poslední…, kterou si u skladatele objednal MusicOlomouc a na koncertě zazněl ve světové premiéře. Štochlovu novinku prodchnutou smutkem a zranitelností doplní ještě díla Halluzination 2 od Artura Fuentese a Les Îles Des Nombres III od Thomase Wallyho. Všechny skladby nastudovalo klavírní kvarteto, které v roce 2000 založily čtyři hudebnice ve švýcarské Basileji. 

Spustit audio

Související