Švestky jsou oblíbeným ovocem s bohatou historií a zajímavými vlastnostmi. Máme recept na chutney!

26. srpen 2023

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:39 Rozhovor s moderátorem Danielem Stachem
  • 05:06 Vše o historii i současnosti spodního prádla
  • 09:13 Sezónní třídění šatníku
  • 13:23 Jaké je ideální cvičení pro horké letní dny?
  • 17:53 S šéfkuchařem Radkem Pálkou si dáme na talíř švestky
  • 22:17 Hlasování v oblíbené rozhlasové anketě Šarmantní osobnost roku

Švestky patří k oblíbenému ovoci pozdního léta. Nejsou náročné, rostou ledaskde, dají se koupit za přijatelné peníze. Navíc se krom skvělé chuti a pestrého využití v kuchyni mohou pyšnit i širokým léčebným působením. Což není tak známé jako recept na koláč.

Z vitaminů obsahují švestky sice pouze vitamin E, zato minerálních látek mají spoustu - vápník, hořčík, fosfor, draslík. Dále jsou bohaté na vlákninu, třísloviny a organické kyseliny.

Švestky jsou oblíbeným ovocem s bohatou historií a zajímavými vlastnostmi.

Několik zajímavostí o švestkách

Historie: Švestky jsou považovány za jedno z nejstarších kultivovaných ovocí. Jejich původ se datuje až do starověké Mezopotámie a Číny. Byly vysoce ceněny pro svou chuť a výživové vlastnosti.

Čtěte také

Různé druhy: Existuje mnoho různých druhů švestek, které se liší tvarem, velikostí a chutí. Mezi nejznámější patří evropské švestky (Prunus domestica) a japonské švestky (Prunus salicina). Každý druh má své charakteristické vlastnosti.

Výživa: Švestky jsou bohaté na vlákninu, vitamín C, vitamín K, draslík a mnoho dalších živin. Jsou nízkokalorické a obsahují také antioxidanty, které přispívají k ochraně těla před volnými radikály.

Tradiční kuchyně: Švestky jsou oblíbené v mnoha tradičních kuchyních po celém světě. Používají se na přípravu sladkých i slaných jídel. Využívají se v koláčích, marmeládách, omáčkách, alkoholických nápojích a dalších pokrmech.

Čtěte také

Švestková povidla: Švestková povidla jsou tradičním českým pokrmem. Připravují se vařením švestek s cukrem a jsou často podávána jako pomazánka na chleba nebo jako přísada do různých receptů.

Laxativní účinky: Švestky mají přirozené laxativní účinky díky obsahu vlákniny a sorbitolu. Konzumace švestek nebo švestkové šťávy může pomoci podpořit zdravou trávicí činnost a prevenci zácpy.

Symbolika: Švestky mají v některých kulturách symbolický význam. Například v čínské kultuře jsou považovány za symbolem plodnosti a prosperity. Jsou také spojovány s dlouhověkostí a štěstím.

Švestky jsou skvělou volbou, která nejenže chutná, ale také nabízí mnoho výživových výhod. Můžete je konzumovat čerstvé, sušené, mražené nebo zpracované do různých pokrmů a dezertů.

Léčivé účinky švestek

Tyto plody jsou výborným lékem na revmatismus, dnu, onemocnění ledvin, jater a krevního oběhu. Pomáhají také chránit srdce a cévy, snižují hladinu cholesterolu. Velmi účinné jsou při střevních problémech a zácpě.

Čtěte také

První zmínka o švestkách pochází ze 4.století před naším letopočtem ze starověkého Řecka. Do celé Evropy se pak rozšířily kolem roku 100 před naším letopočtem. Velký význam měly švestky v balkánských zemích, v první polovině 19. století se jich již pěstovalo kolem 200 odrůd. Většina z nich se přizpůsobila i méně úrodným půdám a drsnějším podnebním podmínkám.

Švestky dělíme na dvě skupiny pravé švestky a pološvestky. Pološvestky nemají dnes v komerčním ovocnářství velký význam. Mají velmi měkkou dužinu a špatně se oddělují od pecky. Mají kulatější plody a šťavnatou žlutou, až nazelenalou dužinu, při pečení nebo vaření se ale často rozpadají. Nejvhodnější jsou pro použití na marmelády a kompoty.

Čtěte také

Švestky pravé jsou na rozdíl od pološvestek protáhlého tvaru, většinou modré nebo tmavofialové barvy a většinou silně ojíněné. Pravé švestky mají pevnou dužinu bělavé, až nazelenalé barvy a velmi dobře se oddělují od pecek.

Plody by se měly nechávat co nejdéle zrát na stromech, brzká sklizeň následně neuspokojuje konzumenty svými chuťovými vlastnostmi.

Největšími producenty švestek jsou Německo, Itálie, Maďarsko a Francie. Česká republika se na celkové produkci podílí zhruba 6%. Spotřeba švestek u nás v poslední době stoupá, je tomu také vzhledem k tomu, že švestky obsahují celou řadu důležitých minerálů a stopových prvků, jako například zinek, draslík a vápník, provitamin A, vitamin C dokonce v 10mg na 100g a také hodně vitaminu skupiny B.

Pikantní švestkové chutney

Suroviny na 1 dávku:
1,5 kg vypeckovaných omytých švestek
300 g třtinového cukru
1 čajová lžička mletého zázvoru
3 stroužky česneku
2 chilli papričky (nemusí být)
10 ks hřebíčku
2 čajové lžičky mleté skořice
1/4 čajové lžičky strouhaného muškátového oříšku
125 ml červeného vinného octa
125 ml červeného vína
2 polévkové lžíce hořčičných semínek
2 čajové lžičky soli

Postup přípravy:
Švestky očistíme a nakrájíme na menší kousky. Vložíme je do hrnce se silným dnem a zasypeme cukrem. Na středním ohni necháme švestky s cukrem rozpustit. Občas směs promícháme. Mezitím v hmoždíři natlučeme hřebíček a hořčičná semínka. Velmi najemno nasekáme také česnek a chilli papričky. Jakmile jsou švestky s cukrem svařené, přidáme postupně všechny zbylé suroviny. Vše spolu dusíme, dokud se švestky téměř nerozpadnou a směs nezhoustne. Pokud je to nutné, můžeme občas podlít trochou vody. Chutney ochutnáme, podle potřeby ještě okyselíme, dosladíme nebo dosolíme. Hotové chutney plníme do čistých suchých sklenic, zavíčkujeme a otočíme víčkem dolů.
Necháme vychladnout.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související