Moruše: nenápadné letní ovoce, které ale můžete trhat plnými hrstmi. Recept na morušovou zmrzlinu

12. srpen 2023

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:50 Rozhovor s hercem Marsellem Bendigem, držitelem Českého lva
  • 05:36 Módní návrhářka Jitka Šedová připomene historii oblíbeného háčkování
  • 10:46 Co je to tzv. syndom suchého oka?
  • 14:31 Stomatolog Jan Schmidt a další díl seriálu o zdravém a krásném úsměvu
  • 18:52 Moruše ochutnáme s šéfkuchařem Radkem Pálkou
  • 22:30 Hlasování v oblíbené rozhlasové anketě Šarmantní osobnost roku

Sladké moruše patří k podceňovaným letním bobulím, přitom mají stejně široké využití jako jiné drobné plody. Možná jste je doposud míjeli, protože vás nenapadlo, že si je můžete bez obav vychutnat. Ideální je moruše zkusit je právě teď, v prázdninové sezoně.

Moruše jsou šťavnaté plody stromu morušovníku, se kterými se běžně potkáte v zahradách, v parcích i ve volné přírodě. Jsou jedlé a najdou uplatnění v mnoha letních receptech.

Vzhledem se podobají menším ostružinám a mají velmi sladkou chuť a obsahují zdraví prospěšné látky.

■ Fungují jako zdroj přírodních cukrů, ze kterých lidské tělo získá rychle energii.
■ Jsou bohaté na vitamin C, který patří k silným antioxidantům. Vitamín C pomáhá vstřebávání železa, které je v moruších také bohatě obsaženo.
■ Obsahují vlákninu, kterou potřebujeme pro správné zažívání. Napomáhá také udržovat příznivou hladinu cholesterolu v krvi.
■ Najdeme v nich draslík, který udržuje v rovnováze hospodaření s tekutinami v těle. Napomáhá ke správné funkci svalů a metabolismu.
■ Z dalších důležitých prvků najdete v moruších vitamin K a vápník.

Morušovníky rostou v mnoha klimatických oblastech. Po celém světě se rozšířily z Číny, kde je doma morušovník bílý. Jeho plody mají nasládlou, trochu mdlou chuť a jeho lupeny se živí housenky bource morušového.

Čtěte také

Chuťově výraznější morušovník černý se rozšířil v oblasti Íránu a lehce nakyslé plody morušovníku červeného najdete především v Severní Americe, kde mu říkají stromová malina.

Já osobně jsem se s moruší paradoxně nesetkal jako kuchař, ale jako rybář. Koupil jsem si v rybářských potřebách kuličky s příchutí moruše, na které úžasně braly ryby. Teprve potom jsem se začal zajímat co to moruše je a jak se s ní pracuje.

Poprvé jsem ale moruši naživo viděl v Chorvatsku, kam pravidelně s rodinou jezdíme. Přímo u pláže roste obrovský morušovník, který plodí náramně sladké a lahodné bílé moruše.

Morušovníky snadno vypěstujete i v našich podmínkách

■ Stromy mají rády teplejší podnebí. Nepotřebují zvláštní péči a rostou velmi rychle bez větších zásahů člověka.
■ Pokud nemáte vlastní zahradu, poohlédněte se po moruších například v blízkosti říčních koryt nebo v lesoparcích, kam se dostanou díky ptákům, jež přenášejí jejich semena.
■ Se vzrostlými morušovníky bohatě obsypanými plody se setkáte také u polních cest a vycházkových alejích, kam jsou vysazovány jako rychle rostoucí, nenáročné stromy.
■ Samosběr je v podstatě jedinou příležitostí, jak moruše získat. Otrhané bobule jsou náročné na převážení, proto není obvyklé najít je v obchodech. Výjimkou jsou sušené plody, které mají delší trvanlivost a jsou snadno skladovatelné.

Čerstvě natrhané moruše je nejlepší zpracovat do jednoho dne po sběru. Pokud je chcete uchovat na zimu, zamrazte je nebo využijte do džemů, sirupů a jiných podobných zavařenin.

Jak si vychutnat moruše?

Na morušovnících nás baví, že plodí doslova po kilech (ze vzrostlého stromu můžete za sezonu sklidit údajně až 100 kg moruší). Jejich sklizeň navíc trvá i několik týdnů, takže máte dost času vymyslet spoustu různých způsobů, jak si je vychutnat.

Bílé moruše jsou velmi sladké až medové.

■ Jsou ideální všude tam, kde chcete využít přirozenou sladkost a jídlo zdravě dosladit.
■ Přidejte je do smoothie, kaší, na palačinky nebo je použijte k dochucení jogurtu či zmrzliny.
■ Dá se z nich také uvařit sladký sirup.

Tmavé moruše se podobají ostružinám, nejsou ale tak aromatické. Proto je nejlepší je míchat s jinými, výraznějšími nakyslými plody, jako jsou třeba rybíz nebo již zmiňované ostružiny. Vhodné je také k moruším přidat menším množství citronové šťávy, která jejich chuť zvýrazní.

■ Z tmavých moruší připravíte skvělý džem, sirup i likér.
■ Hodí se také jako náplň letních koláčů.
■ Nebo využijte jejich přirozenou sladkost a přidejte je třeba do salátů s kyselou zálivkou.

Červené moruše jsou nejkyselejší. Hodí se všude tam, kam jiné drobné bobulovité plody. Nejlepší budou ve směsi s dalším ovocem.

Využití listů morušovníku

Ačkoliv spousta lidí oceňuje výbornou chuť morušových plodů, jen málokdo tuší, že se velmi jednoduše dají využít i listy morušovníku. Ty podobně jako moruše obsahují celou řadu zdraví prospěšných látek, přičemž jsou bohaté především na minerální látky (hlavně vápník) a obsahují také adenin, aminokyseliny, třísloviny, hořčiny a glukózu.

Čtěte také

Jelikož působí svíravě, jsou listy morušovníku vhodné pro přípravu zevních obkladů a koupelí, které dokáží ulevit od hemoroidů, kožních onemocnění či bércových vředů. Hodí se také k omývání všemožných ran a s úspěchem se dají použít při cukrovce II. typu.

Kromě toho listy obsahují látky, které přispívají k omlazení pokožky, snižují hladinu cholesterolu, podporují funkci jater a brání rozvoji revmatismu. Právě proto se z nich často připravuje chutný čaj, který má celou řadu léčivých účinků, a někteří lidé dokonce používají listy k tvorbě morušového kloktadla s protizánětlivým efektem.

Recept na zmrzlinu z moruší

● 200 gramů moruší, bílé nebo tmavé
● 300 gramů bílého jogurtu
● 250 mililitrů smetany ke šlehání
● 70 gramů cukru moučka
● 2 lžičky citronové šťávy

Příprava zmrzliny je velice jednoduchá a zabere vám pouze chviličku. Omyté moruše umístěte do mixéru společně s ostatními surovinami a vše poté důkladně rozmixujte, aby vznikl hustý koktejl. Ten pak stačí umístit do zmrzlinovače nebo do připravených kelímků, které vložíte do mrazáku, aby zmrzlina pěkně ztuhla.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související