Švestkovou omáčku uměly naše babičky. Vařila se v zimním období

Víte, že u nás švestek bývalo čtyřikrát víc než jabloní? Někdy od 16. století se na příkaz vrchnosti vysazovaly švestkové aleje kolem cest, aby si vojáci procházející krajem mohli odpočinout ve stínu a rychle zahnat hlad. Stačilo natáhnout ruku. Švestky se díky tomu dostaly i do vařených jídel.

Dokonale uměly se švestkami pracovat naše babičky a prababičky. Švestková omáčka se vařila jako příloha k uzenému masu a byla velmi oblíbená. Mimochodem, uzené maso viselo v komorách a komínech především v období vesnických zabijaček, takže švestková omáčka se jedla výhradně v zimním období.

Pokrmy se švestkovou omáčkou mají specifické označení. Víte, jak takové pokrmy podáváme?

a) na modro – SMS ve tvaru POCHOUTKY A

b) na černo – SMS ve tvaru POCHOUTKY B

Za odpověď připište ještě své jméno a celou adresu. SMS odešlete na číslo 90 011 04. Cena SMS jsou 4 Kč vč. DPH.

Vítěz získá spotřebiče do kuchyně od společnosti Sencor – topinkovač, tyčový mixér a kuchyňskou váhu + balík koření na maso od Kotanyi.

Soutěžíme do úterní půlnoci – 29. září 2015!

Kompletní pravidla SMS soutěže najdete zde.