Sue Townsendová: Trpké zrání Adriana Molea

Václav Kopta čte příběh složitého dospívání nyní už patnáctiletého Adriana, který musí čelit frustracím mladého intelektuála, milostným problémům i krizi ve vztahu rodičů.

Čte: Václav Kopta
Připravila: Helena Císařová
Překlad: Helena Císařová
Hudba: Danuše Stuchlíková
Režie: Olga Valentová
Natočeno: v roce 1989
Počet epizod: 8

Knižní série o Adrianu Moleovi získala celosvětovou popularitu hlavně díky půvabnému, občas trochu černému humoru a skvělé práci s jazykem, který přesně vystihuje slovník různých sociálních vrstev. A pak taky neutuchající snahou hlavního hrdiny i přes neustálé prohry naplnit své sny.

„Často píšu o svých chybách a používám k tomu Adriana Molea,“ prohlásila autorka v jednom rozhovoru. „Všemi jeho nedostatky trpím. Ať už je to touha po pozornosti, hamižnost, krátkozrakost.“ Právě tohle upřímné odhalování vlastních slabých stránek dělá z Adriana tak oblíbenou postavu, v které se může poznat a skrze ni se sám sobě zasmát každý čtenář.

O autorce

Sue Townsendová, autorka populární knižní série o Adrianovi Moleovi, v roce 1988

Hodně z toho, co Adrian, mladý frustrovaný intelektuál vyrůstající v sociálně slabých poměrech, zažívá, zakusila i Sue Townsendová a její děti. I ona se jako malá musela vyrovnávat se skromnými poměry.

Ze školy odešla v 15 letech, protože si její rodina „nemohla dovolit školní uniformu“. V 18 se vdala a ve 22 už měla tři děti. Sedm let po svatbě ji manžel opustil a ona zůstala na všechno sama. V jednom rozhovoru vzpomínala na pocit viny, když její děti měly prošlapané boty a ona neměla na nové.

Z matky tří dětí, samoživitelky, která má tři různá zaměstnání, aby uživila rodinu, se ale ze dne na den stala nejprodávanější britská autorka. Její knižní debut Tajný deník Adriana Molea ve věku 13 ¾ se stal v roce 1982 bestsellerem.

První díl knižní série o Adrianu Moleovi byl přeložen do více než 40 jazyků a prodalo se ho na osm milionů výtisků. Jeho autorka se ze sociální dna dostala mezi milionáře. O 15 let později podobně zázračný vzestup zažila Joanne Rowlingová s Harrym Potterem.

První impulz k napsání Deníku Adriana Molea jí dal její 13letý syn, když se jí jednou v neděli zeptal, proč o víkendech nechodí do safari parku jako ostatní rodiny. A tak začaly vznikat první stránky deníkových zápisků teenagera Adriana.

Ten kriticky pozoruje svět, bolestně prožívá své akné a první milostné touhy a snaží se vyznat v složitém světě dospělých, kteří se občas chovají jako malé děti. Později následovaly další díly, ve kterých Adrian dospívá, ale dál bojuje se všemi nástrahami života a těžkým údělem neuznaného intelektuála.

Výběr z druhého dílu

Na stanici Dvojka přinášíme v Četbě na pokračování výběr z druhého dílu pod názvem Trpké zrání Adriana Molea. Hlavnímu hrdinovi je v něm už patnáct let, čelí milostným problémům, krizi ve vztahu rodičů a zvyká si na nový přírůstek v rodině – malou sestřičku Růženku.

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Marina Feltlová
Spustit audio

Související