Štěpán Kozub jí ustřihl vlasy. „Bylo to pět let mého života,“ vtipkuje herečka Kamila Janovičová

14. říjen 2022

Hraje ve filmu o životě s autistickým bratrem. „Brala jsem roli ne jako o sourozeneckých vztazích, ale jako o vztahu s kýmkoli. Není nutné, aby lidi byli sourozenci a nerozuměli si,“ vysvětluje herečka v Blízkých setkáních. Jak se film natáčel? Kde nacházela inspiraci? Jak vzpomíná na své divadelní začátky? Co je projekt Hodinový vnuk? Poslechněte si v audiu.

V jedné scéně snímku Spolu se ráno probudí a bratr, kterého hraje Štěpán Kozub, nad ní mává ustřiženými vlasy. „To byly moje vlasy do pasu. Tvůrci filmu mi už na začátku řekli, že jestli chci tu roli dostat, musím být ochotná nechat se ostříhat, protože to nechtějí řešit parukou ani navázáním vlasů. Scénář mě tak nadchl, že jsem se rozhodla, že do toho půjdu. Počítala jsem to a ustříhli mi asi pět let života,“ vypráví Kamila Janovičová.

Sourozencům z rodin, kde je autista, se prý nikdo nevěnuje. Rodiče upírají pozornost na dítě s diagnózou. „Cítí pak vztek, frustraci a často reagují přehnaně.  Prý jsem ve filmu ještě velmi mírná, v některých rodinách je to ještě horší. To mě velmi zasáhlo, protože do té doby jsem svojí postavu vnímala jako negativní,“ vysvětluje herečka.

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související