Srdci škodí, když se nezatěžuje

11. květen 2016

Zlomené srdce je poetické přirovnání, které s nemocí nemá nic společného. I když hodně společného s ní má životní styl Čechů, který časem srdce dokáže doopravdy zlomit. Více o tom kardiolog Michael Aschermann.

„Choroby cév a tvoří více než 50 % toho, na co umírají lidé po celém světě,“ zvedá varovně prst kardiolog Michael Aschermann. „Když vidím Čechy v restauracích 3. a 4. cennové skupiny, jsem smutný. Nehýbou se, jsou obézní, kouří a přitom něco popíjejí.“

On sám se věnuje orientačnímu běhu, který má prý jedno obrovské plus. „Přivádí do lesa rodiny. A my potřebujeme, aby ta prevence začala už v tom mladém věku.“ Nejen v ČR totiž roste obezita. „Děti sedí u televize nebo počítače. Nehýbou se a kouří.“

Důvody jsou nasnadě

V kouření mladistvých jsme na jedné z prvních příček. Lékař žasne, jak neuvěřitelně snadné je pro školáky vyhnout se srdečním chorobám. „Měli by se hýbat, dobře se stravovat a nekouřit.“ A to platí i u dospělých. „Srdci škodí, když se nezatěžuje.“ To znamená sport nebo 30minutovou procházku denně rychlou chůzí.

„Neprospívá, mu vysoký krevní tlak, krevní tuky. Je třeba starat se o cukry v krvi a nekouřit.“ Co se týká stravování, je nejlepší středomořská kuchyně, která obsahuje hodně ryb a zeleniny. „Ryby by se měly jíst minimálně dvakrát až třikrát týdně.“ Stres srdci také škodí, protože vyvolává vysoký krevní tlak.

Němý infarkt

Infarkt poznáte podle pálivé bolesti za hrudní kostí provázené nevolností. Nejdůležitější je, aby člověk neváhal a včas si přivolal pomoc. „Hovoříme o zlaté první hodině. Kdyby pacient přijel včas, tak infarkt vůbec nedostane. Každá minuta je dobrá,“ upozorňuje lékař.

Obézní američan na motorovém vozítku, ilustrační foto

Zmiňuje se taky o němém infarktu: „Proběhne, ale není člověkem vnímán. My to poznáme podle elektrokardiogramu.“ Ztráta vědomí neznamená nutně ztrátu života. „Důležité je srdce dobře masírovat. Musí být citelný tep.“

Kardiologie je radost

Životní dráhu Michaela Aschermanna určilo kardiologické onemocnění jeho maminky. V profesním životě měl prý to štěstí, že zažil velký rozvoj oboru. Přišla spousta nových diagnostických metod a současně s nimi se začala rozvíjet léčba: dřív se třeba infarkt neléčil nebo neuměli bojovat s trombózou.

Základním mezníkem v léčbě byl balónkový koronární katetr, který vlastně roztahoval tepnu. Za pět let přišly stenty. „Ty tam zůstanou a zarostou tkání. Tepna pak může fungovat jako zdravá.“ Za ucpání může cholesterol. Ne každý je zlý, ale špatné tuky lze ovlivnit životním stylem a léky.

Michael Aschermann

Jaké nové metody se v kardiologii zavádějí? Jaké jsou nejnovější způsoby léčby? Více uslyšíte v Archivu pořadů.

autoři: eh , Stáňa Lekešová
Spustit audio