Současná ekonomie je podle Pavla Kohouta jako naložený automobil, který pod plným plynem jede krokem

20. únor 2013

Hodinu před polednem "vyzpovídala" moderátorka Martina Kociánová ekonoma a publicistu Pavla Kohouta.

Od informačního a znalostního inženýrství k ekonomii. Pavel Kohout je v současnosti jedním z nejrespektovanějších odborníků v oboru financí u nás a jeho radám, jakožto čelenu NERvu, naslouchají přední čeští politici. Spoluzaložil poradenskou společnost Parttners, zasedá ve správní radě organizace Transparency international a stal se, bez sebemenší nadsázky, jakýmsi prostředníkem mezi lidmi a mnohdy neprůhledným světem financí.

Ekonom jako showman

Přístup k ekonomii se v posledních letech hodně změnil. Na místo odborníků ukrytých za tabulkami a grafy, můžeme často vidět účastníky zábavných pořadů, kteří se vyjadřují ke společenským tématům a baví: „Podle mě jsou z ekonomů v posledních letech především emocionální hromosvody. Je to pochopitelně zapříčiněno ekonomickými krizemi, které svět postihují, a ze kterých jsou viněni právě oni. Možná proto se více projevuje zájem o ekonomická témata. “ Podle slov P. Kohouta existuje několik druhů krizí a ani zdaleka nepostihují všechny ekonomiky. Zjednodušeně mohou, podle několika scénářů, dojít peníze buď státu, bankám nebo lidem a ani samotná měna nemusí být vždy nastavena v ideálním kurzu.

Láska k penězům stojí za vším

Martina Kociánová a Pavel Kohout

Jednou z nejoblíbenějších činností P. Kohouta je prý psaní. Během několika uplynulých let vydal přibližně 6 publikací, včetně všech vydání. Zmínit můžeme např. knihu s názvem Dramata a frašky ekonomie, na které se podílel se svým jmenovcem, dramatikem Pavlem Kohoutem: „Abych mohl i nadále interpretovat ekonomické údaje, musel jsem zahodit většinu učebnic co jsem kdy napsal a všechno revidovat. Prostředí současné ekonomie se hodně proměnilo, měnová politika je nyní nastavena zcela jinak. Mám pocit, jako bychom seděli v naloženém autě, měli plynový pedál na podlaze a auto přesto jelo krokem.“ V jednom z fejetonů P. Kohouta se můžeme dočíst, že peníze stojí za vším – tedy nejen za ekonomickými jevy, ale i těmi sociálními. Dá se to opravdu tvrdit takto zjednodušeně? „Možná je to zjednodušené až příliš, ale v podstatě se každý z nás chce mít dobře. Cest k tomu vede mnoho, bohužel, někteří chtějí žít z někoho jiného, ať už jde např. o přerozdělování daní nebo zadávání státních zakázek.“ V tvůrčím kapitalismu prý lidé vydělávají na geniálních myšlenkách, otázka ovšem zůstává, do jaké míry je to v současné společnosti stále možné.

Více s poslechněte v přiloženém audio záznamu na začátku článku…

autor: Jan Sklenář
Spustit audio