Slovenský herec Jozef Kroner by oslavil 100 let. Připomeňte si ho v rozhovoru po udělení Oscara za Obchod na korze

13. březen 2024

Narodil se 20. března 1924 v obci Staškov, okres Čadca. V letech 1956 až 1984 působil v činohře Slovenského národního divadla v Bratislavě. Uznání i mezinárodní veřejnosti si vysloužil skvělým zvládnutím své role ve filmu Obchod na korze, který dokonce získal ocenění Americké filmové akademie Oscar.

Čtěte také

Mezi další vrcholy jeho tvorby patří Jakubiskova Tisícročná včela a mnoho dalších postav ve slovenských i českých dílech ztvárněných s nenapodobitelnou láskou a vřelou lidskostí. Nezapomenutelnou roli sehrál v televizním seriálu Slovácko sa nesúdi. Na základě hlasování slovenských filmových novinářů v Anketě 2000 se Jozef Kroner stal slovenským hercem 20. století.

Čtěte také

Zakrátko po zahájení své kariéry se zařadil mezi nejvýznamnější a největší slovenské herce. Byl hlavně „odborníkem" na tragikomický typ uťápnutých, drobných, osudem poznamenaných lidí a lidiček, jež se ale nakonec dokáží vzepřít údělu vyděděnců. Už v mládí často hrál muže velmi staré a zralé.

Filmový, divadelní a televizní herec i autor knih

Napsal vzpomínkové knížky Herec na udici, Za krásou a rybami, Neobyčejný testament či knihu pro děti O rybce Beličce, které sám i ilustroval. Z divadelních inscenací Jozefa Kronera si uveďme Lhář (Balanzoni), Tartuffe (Orgon), Bílá nemoc (Dr. Galén), Sen noci svatojánské (Klubko), Smrt Tarelkina (Raspljujev), Don Juan (Sganarela) atd.

Největší úspěchy však zažil v českých snímcích Akce B (švec), Obchod na korze (až světově proslulá postava tragického truhláře Tono Brtka), Lidé z maringotek (starý klaun), Muž, který stoupl v ceně (Benda), Lovec senzací (Mändl), Dědictví aneb Kurvahošigutntág (u diváků nanejvýš oblíbený svérázně lidový vesničan Košťál).

Velmi výrazně zasáhl i do televizních inscenací a seriálů (A. C. Dupin zasahuje, Slovácko sa nesúdí, Konec velkých prázdnin atp.), rozhlasu (Křižáci či O dvanácti měsíčkách), dabingu (namlouval např. Louise de Funèse).

Ve hře Profesor Poležajev získal za výkon Státní cenu (1952), za snímek Obchod na korze další Státní cenu Klementa Gottwalda (1966), Trilobita (1966), Pokladní modrou stuhu (1966), Cenu za mužský herecký výkon na XVI. FFP (1966) nebo Zvláštní uznání poroty na MFF v Cannes (1966).

K výročí Jozefa Kronera Dvojka odvysílá v neděli 17. března od 8:00 dokumentární pořad Úžasné životy a ve středu 20. března od 17:00 Příběhy z kalendáře.

autor: Vít Vencl
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.