Slavní a co je baví. Na svátečním obědě u herečky Ilony Svobodové
O herečce Iloně Svobodové se ví, že báječně, ale hlavně i ráda vaří. Proto jsem se na sváteční oběd u ní, který nám slíbila připravit do pořadu „Jak se vám tu žije“, moc těšil, zejména když se mělo podávat menu o pěti chodech inspirované francouzskou kuchyní, říká Václav Žmolík. Francie a francouzština, to jsou totiž vedle vaření Iloniny další koníčky. A musím říct, že to, co jsem v jejím domě na okraji Prahy pak zažil, bylo skvostné: Rafinované, delikátní, dokonalé.
Jídla se povedla, panovala příjemná uvolněná atmosféra. A tady jsou pro všechny gurmány Iloniny recepty:
Fazolky (na chilli)
Na máslo a hodně cibule se dá slanina, pak se nasypou fazolové lusky a přidají se oloupaná rajčata. Vše se podlije trochou bílého vína a vývarem a nechá se to dlouho probublávat. A může se přidat i „nanahňaný“ česnek, což Ilona neučinila, anebo chilli, což udělala. Chuť je pak příjemně pikantní.
Ilonin celerový salát
Na máslo dáte na malé kostičky nakrájený podzimní celer, který posolíte a zalijete citronovou šťávou s tmavým cukrem a necháte vše karamelizovat. Pak malinko podlijete a opět pomaličku necháte dusit, až celer změkne.
K oběma předkrmům se podává francouzská bagetka.
Houbovník z Podkrkonoší
To je palančinkové těsto, do kterého přidáte sušené povařené houby. Těsto je třeba zprudka nalít na rozpálený plech či pekáč s rozškvařeným máslem a přiměřenou dobu péci, dokud houbovník shora trochu nezhnědne a neudělá „bublinky“. Pozor, hlídat! Peče se rychle. Solit až hotové.
Palačinkové těsto: Na čtvrt litru mléka jedno či dvě vajíčka, trocha soli a hladká mouka. Důležité je hodně rozmíchat, případně i přecedit.
Kuře Marianne
Na slaninu dáme kousky kuřete, osmahneme je, aby se zatáhlo, osolíme, opepříme a zalijeme bílým vínem. Pak pokládáme nakrájené žampiony a hodně zeleně, tedy pažitky, petržele apod. Podlijeme vývarem. Můžeme přihodit rajčata a nakonec přidáme i jednu dvě lžičky rajského protlaku. Zase necháme na sporáku dlouho bublat. Je možné přidat i trochu česneku.
Hovězí bourguignon aneb hovězí po burgundsku
Na kostky nakrájené hovězí a nahrubo na kostky nakrájenou mrkev a cibuli osolíme a popepříme, dáme do mísy, zalijeme červeným vínem a přidáme bouquet garni, tedy kytičku z bylinek, jako jsou tymián a rozmarýn.
Doporučujeme: Naložit dva dny dopředu, nechat na chladném místě a pravidelně promíchávat.
Druhý den ingredience rozdělíme a slijeme, na prudko uděláme hovězí, pak přidáme vše další a opět probubláváme dlouho a dlouho, třeba tři hodiny, a třetí den zase dvě hodiny.
Rýže, jak ji ve francouzském stylu připravuje Ilona:
Rýže, opraná pod studenou vodou, se obalí v másle a pak se pro další vaření zalije dobrým bílým vínem a trochou vody. Při vaření je třeba ji přivést k varu a pak nechat dojít v horké troubě. Je možné přidat cibulku se zapíchaným hřebíčkem.
A na závěr doporučení od Ilony Svobodové: Vše je třeba vařit pomalu a dlouho a vydatně podlévat vínem.
Bon appétit, tedy dobrou chuť!
Související
-
V dabingu se nesmíš snažit být lepší než herec, tvrdí herečka Ilona Svobodová
Jejím hlasem k divákům česky promlouvají hvězdy jako Michelle Pfeiffer, Demi Moor či Sharon Stone. „Mojí nejoblíbenější je Michelle, tu už mám přečtenou,“ směje se.
-
Dvě ze tří grácií z umakartu v Toboganu: Zlata Adamovská a Ilona Svobodová
Herečky z hořké komedie Studia Dva o setkání tří žen v jedné panelákové kuchyni se setkaly i v živě vysílané talkshow Aleše Cibulky. Hudba Josef Fečo.
-
Úžasné životy: herečka Jana Dítětová podle Ilony Svobodové
Na hvězdu filmů Prstýnek nebo Karel a já zavzpomíná herečka, která se se starší kolegyní poprvé setkala během svých studií. Obě si hned padly do oka.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.