Slavní a co je baví. Na svátečním obědě u herečky Ilony Svobodové

10. prosinec 2023

O herečce Iloně Svobodové se ví, že báječně, ale hlavně i ráda vaří. Proto jsem se na sváteční oběd u ní, který nám slíbila připravit do pořadu „Jak se vám tu žije“, moc těšil, zejména když se mělo podávat menu o pěti chodech inspirované francouzskou kuchyní, říká Václav Žmolík. Francie a francouzština, to jsou totiž vedle vaření Iloniny další koníčky. A musím říct, že to, co jsem v jejím domě na okraji Prahy pak zažil, bylo skvostné: Rafinované, delikátní, dokonalé.

Jídla se povedla, panovala příjemná uvolněná atmosféra. A tady jsou pro všechny gurmány Iloniny recepty:

Fazolky (na chilli)

Fazolky na chilli

Na máslo a hodně cibule se dá slanina, pak se nasypou fazolové lusky a přidají se oloupaná rajčata. Vše se podlije trochou bílého vína a vývarem a nechá se to dlouho probublávat. A může se přidat i „nanahňaný“ česnek, což Ilona neučinila, anebo chilli, což udělala. Chuť je pak příjemně pikantní.

Ilonin celerový salát

Na máslo dáte na malé kostičky nakrájený podzimní celer, který posolíte a zalijete citronovou šťávou s tmavým cukrem a necháte vše karamelizovat. Pak malinko podlijete a opět pomaličku necháte dusit, až celer změkne.

Vařící Ilona Svobodová

K oběma předkrmům se podává francouzská bagetka.

Houbovník z Podkrkonoší

Houbovník z Podkrkonoší (peče herečka Ilona Svobodová)

To je palančinkové těsto, do kterého přidáte sušené povařené houby. Těsto je třeba zprudka nalít na rozpálený plech či pekáč s rozškvařeným máslem a přiměřenou dobu péci, dokud houbovník shora trochu nezhnědne a neudělá „bublinky“. Pozor, hlídat! Peče se rychle. Solit až hotové.

Palačinkové těsto: Na čtvrt litru mléka jedno či dvě vajíčka, trocha soli a hladká mouka. Důležité je hodně rozmíchat, případně i přecedit.

Ilona Svobodová s upečeným houbovníkem

Kuře Marianne

Kuře Marianne

Na slaninu dáme kousky kuřete, osmahneme je, aby se zatáhlo, osolíme, opepříme a zalijeme bílým vínem. Pak pokládáme nakrájené žampiony a hodně zeleně, tedy pažitky, petržele apod. Podlijeme vývarem. Můžeme přihodit rajčata a nakonec přidáme i jednu dvě lžičky rajského protlaku. Zase necháme na sporáku dlouho bublat. Je možné přidat i trochu česneku.

Hovězí bourguignon aneb hovězí po burgundsku 

Hovězí po burgundsku

Na kostky nakrájené hovězí a nahrubo na kostky nakrájenou mrkev a cibuli osolíme a popepříme, dáme do mísy, zalijeme červeným vínem a přidáme bouquet garni, tedy kytičku z bylinek, jako jsou tymián a rozmarýn.

Doporučujeme: Naložit dva dny dopředu, nechat na chladném místě a pravidelně promíchávat.

Druhý den ingredience rozdělíme a slijeme, na prudko uděláme hovězí, pak přidáme vše další a opět probubláváme dlouho a dlouho, třeba tři hodiny, a třetí den zase dvě hodiny.

Na návštěvě u herečky Ilony Svobodové

Rýže, jak ji ve francouzském stylu připravuje Ilona:

Rýže, opraná pod studenou vodou, se obalí v másle a pak se pro další vaření zalije dobrým bílým vínem a trochou vody. Při vaření je třeba ji přivést k varu a pak nechat dojít v horké troubě. Je možné přidat cibulku se zapíchaným hřebíčkem.

Ilona Svobodová a Václav Žmolík

A na závěr doporučení od Ilony Svobodové: Vše je třeba vařit pomalu a dlouho a vydatně podlévat vínem.

Bon appétit, tedy dobrou chuť!

 

Spustit audio

Související