Slavné paštice Májka už je skoro 60 let a vzorem se pro ni staly oblíbené maďarské pochoutky

„V přepočtu na 80gramové konzervy by to bylo skoro milion konzerv paštiky Májka. Takové množství, tedy neuvěřitelných 70 tun paštiky, se vyexpedovalo během prvního měsíce ze Slováckých konzerváren, kde se začala v roce 1966 vyrábět,“ říká historik Slováckého muzea v Uherském Hradišti Pavel Portl. Májka se rychle rozšířila po celém Československu a později vyvážela i do různých koutů světa.

Název Májka byl odvozen od maďarských paštik, které se tehdy do Československa dovážely. Nazývaly se „sertés májkrém“, přeloženo do češtiny: vepřový játrový krém.

Dnes se paštika Májka vyrábí pod značkou Hamé v Kunovicích a Babicích na Uherskohradišťsku. Jiří Mikyska, expert na potravinářskou legislativou a označování potravin značky Hamé ze společnosti Orkla, vysvětluje, že Májku v Československu vyráběla celá řada potravinářských podniků a konzerváren po celé ČR a prakticky i na Slovensku. Májka se stala nejvýznamnější paštikou v republice.

Paštika Májka

Původní Májka

Kde se vlastně vzal recept na její výrobu? To historicky úplně přesně nevíme. Za socialismu se vyráběla podle obecně závazné normy všude stejně. Pak dějinný vývoj zasáhl i do historie výroby paštiky Májka a v 90. letech tehdejší majitel firmy Hamé Leoš Novotný získal ochrannou známku Májka. Od té doby je receptura a značka vlastnictvím společnosti Hamé, dnes společnosti Orkla.

Čím se Májka liší od jiných paštik? Ve svém názvu má: lahůdkový vepřový krém. A to ji v podstatě vystihuje. Na rozdíl od běžných játrovek je v ní méně jater, více vepřových surovin a má specifickou chuť po koření.

Podle Jiřího Mikysky není receptura samozřejmě úplně totožná jako u první Májky, ale hlavní suroviny zůstaly zachovány, především koření. Pamětníci by v dnešním výrobku její chuť poznali. A jestli chcete znát postup, jak se Májka vyrábí, poslechněte si naši reportáž.

Paštika