„Skuteční hrdinové neumírají,“ říká Zbigniew Jan Czendlik o Václavu Havlovi

19. prosinec 2011

V našem dnešním (19. prosince) pořadu Je jaká je jsme po 11:05 přivítali nekonformního česko - polského faráře Zbigniewa Jana Czendlika.

Vzpomínka na Václava Havla

Z. J. Czendlik se prý v Praze, do které dorazil z Lanškrouna, nezapomněl u sochy sv. Václava pomodlit za prvního českého prezidenta Václava Havla. O disidentovi, spisovateli a politikovi říká: „Byl a je to také můj prezident. Budu o něm mluvit v čase přítomném, protože si osobně myslím, že je skutečným hrdinou a ti neumírají. Žijí pořád, věčně.“
Původem polský duchovní si je navíc jíst tím, že projev soustrasti českým občanům dluží. V dubnu loňského roku se totiž i v Polsku udála státní tragédie, kdy se zřítil letoun s prezidentem Lechem Kaczynskim a dalšími významnými osobnostmi na palubě. „Od místních občanů jsem tehdy dostal hodně projevů soustrasti. Když jsem se navíc včera díval na polské zpravodajské stránky, myslel jsem, že zemřel někdo důležitý v Polsku. Čechům jsme Václava Havla záviděli. My jsme měli elektrikáře, ale vy intelektuála.

Buďme hrdi a naplňme očekávání světa

Václav Havel se setkal s dalajlámou před týdnem

Římskokatolický kněz zmínil také ohlasy světového tisku na úmrtí politické a kulturní osobnosti. „Češi musejí být hrdi na zpětnou vazbu, která přichází ze všech míst planety. To, že se o smrti Václava Havla píše, je normální. Podstatné ale je, jak se o něm média zmiňují. Myslím si, že je to pro český národ velmi zavazující. Lidé z druhého konce světa totiž budou očekávat, že žijeme v odkazu prvního českého prezidenta a tak nás také budou vnímat. Máme hodně co dělat, abychom myšlenky, které nám zanechal, naplnili."

"Stejná věc“

10. prosince 2011 přiletěl do Prahy 14. dalajláma Tändzin Gjamccho. Bylo to jeho poslední setkání s Václavem Havlem. Z. J. Czendlik tibetského duchovního vůdce označuje za „úžasného člověka,“ a to i přesto, že se oba pohybují v jiných „náboženských vodách.“ „Najednou vidím silné propojení toho, čím žiji já, dalajláma a čím žil Václav Havel. Máme k sobě velice blízko. Mluvíme o stejných věcech, ale každý z nás používá jiný jazyk. Důležité je poslouchat srdcem. Tam najdeme to, že nám všem jde prakticky o stejnou věc.

Milujme a omlouvejme se

„Musím se přiznat, že hrozně nerad zpovídám.“ Prozrazuje kněz ke své farní činnosti a pokračuje: „Spousta lidí nepochopila, o čem zpověď je, že to je svatosmíření. Není jen o špatných, ale také o dobrých věcech, které člověk neudělal.“ Životním mottem Z. J. Czendlika je pak citát polského básníka Jana Twardowského „Spěchejme milovat lidi, protože rychle odcházejí.“ „Když jsem rozjímal nad touto větou, došel jsem k poznání, že až budeme na konci bilancovat svůj život, nebude nás mrzet zlo, které jsme udělali, pokud jsme byli schopni omluvit se. Říkám, že je důležité, aby nám příležitost konat dobro neutekla. Protože by pak mohla představovat naše výčitky svědomí.“

Více informací najdete v záznamu rozhovoru s Danielou Brůhovou.

autor: Pavla Kopřivová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.