Škola etikety – kdo začíná jíst jako první u stolu. Radí Eva Filipová

Restaurace, schůzka, rande, večeře. Ilustrační foto

Když všichni usednou ke stolu, tak první, kdo se chopí příboru je hostitelka (pokud není, tak hostitel).  

Hostitelka je ta, kdo určuje, kdo začne první jíst. A hostitelka je i ta, kdo určí moment, kdy se dojí. Byť by ostatní neměli dojedeno. Ona je ta, kdo určí, kdy je konec.

Samozřejmě, pokud je to dobrá hostitelka, bere ohled na ostatní stolovníky a jí přiměřeně tomu, jak jedí ostatní. Ale pokud uzná, že se někdo u stolu s jídlem nepřiměřeně „loudá“, ukončí stolování.

Eva Filipová

Eva Filipová se zabývá především tématikou společenského chování. Je autorkou knihy Společenská nápověda. Po roce 1991 byla jednou z prvních, která začala s programem úspěšných kurzů pro ženy. Sama absolvovala studium na Mezinárodní škole pro estetiku v New Yorku.

Je členkou redakční rady časopisu Prestige, autorkou mnoha zajímavých reportáží z exotických zemí a spoluautorkou Zlaté kuchařky. Její mimořádný zájem o gastronomii a znalost prostředí jí přivedl k napsání dalších knih jako Exellent menu a Česká moderní kuchyně. Práci kuchařů obdivuje a jejich finální výtvory považuje za výtvarná díla.

Eva Filipová