Siga el baile. Je možné se někdy zastavit? Dokument plný tanga

26. leden 2020

Kristýna si odjíždí splnit svůj dětský sen. Odlétá do Buenos Aires užívat života, tančit ale hlavně opustit své hyperaktivní, uspěchané a sebe vyčerpávající já. Pomůže změna prostředí a stylu?

Kristýna nemá moc peněz. Má strach letět sama přes Atlantik. Neumí španělsky. Ale má pocit, že teď je ta správná chvíle vzdálit se od uspěchaného života v Čechách a dopřát si energetický nášup v Latinské Americe.

Buenos Aires není nikdy špatný nápad

Připadá si, jako kdyby zapomněla vnímat život kolem sebe a jenom zmateně bloudí uvnitř kruhu svých aktivit a povinností. Když myšlenku poprvé vysloví nahlas na lekci argentinského tanga v Praze, dostane od kamarádky odpověď: „Buenos Aires není nikdy špatný nápad.“

S představou pocitu svobody, opravdovosti okamžiku a radosti z tance si koupí letenky a začíná se těšit na necelé tři týdny na druhé straně zeměkoule. Nahrávací zařízení zapíná na letišti Václava Havla a o několik hodin později již v baru argentinské metropole, kde zažívá její první opravdické tango.

Představy vs. realita

Posluchače provází lekcemi tanga, ze kterých se dále přesouvá zapadlých podniků, tanečních salónů, taxíků, ale někdy také jenom nehnutě leží na hotelovém lůžku a reflektuje své zážitky.

Jak bude prožívat pravé tango, k jehož kořenům se vydává? Dozví se něco sama o sobě? Bude realita těžce vzdálená od očekávajících představ? A hlavně podaří se Kristýně obnovit síly a najít její ztrácející se energii?

autor: Kristýna Břeská
Spustit audio