Sarkofág v Abúsíru byl krásně malovaný. Před našima očima ale barvy zmizely, říká dokumentarista Jan Boněk

28. srpen 2014

Padesát šest dokumentů o české egyptologii má na svém kontě dokumentarista Jan Boněk. O dobrodružství, třeba s malými zelenými hady, nebyla na cestách nouze.

Jan Boněk natáčel přes 20 let s českými egyptology. Egypt křížem krážem procestoval 26krát.

„Jedna americká společnost platila za den 5000 dolarů,“ popisuje. „My jsme ale mohli díky profesorovi Vernerovi natáčet zdarma.“

Čtěte také

Byl tak i při tom, když se otevírala hrobka kněze Jufa v Abú Síru. „Když vyndali mumii, její sarkofág byl zevnitř nádherně pomalovaný. Před našima očima ale ty barvy zmizely. Co se nevyfotilo a nenatočilo, už neexistuje.“


Jan Boněk
Dodnes natočil téměř 800 dokumentů, 20 let natáčel s egyptologem Vernerem, 10 let točil časosběrný dokument Letiště Praha Ruzyně. Jeho poslední filmařskou prací je 16dílný dokument České stopy ve Francii. Našel tu motivy od prvních Přemyslovců, Karla IV. až po T. G. Masaryka.

Na cestách měl s sebou dva kameramany, a tak mohli všechno zachytit. Pracovali často v hloubkách, s kamerou lezli do podzemních štol. Dostali se i na málo známá místa, kde musí být speciální povolení. A ubytovávali se v místech, kde na ně čekali hadi.

Poušť šumí

Poušť mu ale učarovala. „Bílá poušť, to jsou zbytky prvotních moří. My jsme tam přijeli v noci a rozednění je divadlo, které všem vehnalo slzy do očí. To se vám mění barvy přes modrou a fialovou až do sluneční záře. Natočili jsme to, ale ten zážitek, kdy poušť šumí, je neopakovatelný.“

Královská koruna je strašně malá

Jan Boněk

Jan Boněk točil dokument také o českých korunovačních klenotech. „Podmínka byla, že budu s vědci den, noc a den nepřetržitě v trezorové místnosti hradu. Vědci usnuli a my jsme mohli točit podle své chuti a potřeby.“

Koruna je prý ze sedmi dílů propojených závlačkami, aby se přizpůsobila hlavě krále. „Nedrží pevně a je strašně malá,“ popisuje.

Dívá se dokumentarista na dokumenty v televizi? Co pojí Jana Boňka s Janem Werichem? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: zk , Stáňa Lekešová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.