„S Högerem jsme se nakonec vzali. A to byla chyba.“ Zdenka Procházková u Jana Čenského

15. září 2019

Měla možnost hrát s Paulem Newmanem v Hollywoodu. Její láskou byl Karel Höger. „Teď mě drží práce,“ uvažuje herečka v pořadu My dva a čas.

„Mě drží práce. Je mi 93 let a žádné roky si neubírám. Jak říkala Olga Scheinpflugová, když to člověk udělá, tak je opravdu starý. Je lepší si roky přidávat, aby lidi říkali: Ona na ta léta vypadá fantasticky,“ vtipkuje Zdenka Procházková.

Za prací jezdí do Vídně, kde už deset let hraje v seriálu babičku. Poslední velkou rolí byla Lída Baarová. „Mě nemuseli přemlouvat. Příležitostí už je málo. Chtěla bych si ještě zahrát pěknou roli ve filmu. Možná mě neobsazují, protože nevědí, jestli zítra neumřu.“

Vzít si Högera byla chyba

Vlasta Fabianová a Karel Höger

Její velkou láskou byl Karel Höger. „Aby mohl hrát primáře Sovu, dal výpověď v Národním divadle, protože mu nedovolili hrát. Dva dny na to mi volali, že zemřel. Byl moje životní láska, byli jsme spolu 17 let. Nakonec jsme se vzali a to byla ta chyba.“

Nebýt jí, už bych nežila

S Petrou Žmolíkovou, manželkou moderátora Dvojky Václava Žmolíka, se znají teprve pět let. Proč právě ji vzala s sebou do studia? „Petra je moje kamarádka i pečovatelka. Nebýt jí, tak už bych nežila,“ ujišťuje herečka.

„S manželem chodíme na premiéry do Vinohradského divadla. Zdenička tam byla jednou s naší známou, a tak jsme se seznámily a od té doby se stýkáme,“ přiblížuje Petra Žmolíková.

A prozradila, co má Zdenka Procházková ráda. „Ona je skromný strávník. Jenom mléko nepije. Má ráda ryby, mořské plody, ústřice. Sedneme si na terasu ke kávičce a vykládá úžasné příběhy.“

Zdenka Procházková, Petra Žmolíková a Jan Čenský

Jak se Zdenka Procházková dostala do vídeňského Burgtheateru? Proč odmítla nabídku do Hollywoodu? Kolik knih napsala? Více uslyšíte ze záznamu.

autoři: Jan Čenský , zk
Spustit audio

Související