Rozhlasové narozeniny skřítka Hajaji

23. březen 2016

Bylo to přesně 2. ledna 1961, kdy se poprvé ozvalo: Dobrý večer, děti! Dovolíte, jsem Hajaja... Od té doby večer co večer posílá rozhlasový skřítek malým i velkým posluchačům pohádky na dobrou noc. Známá flétnová znělka, která pořad provází na začátku i na konci, má za sebou téměř třicet tisíc uvedení. Čtěte celý článek - kliknutím na titulek.

Dne 3. ledna se ve 14 hodin, v Reprezentační prodejně Českého rozhlasu a České televize na Vinohradské 12 v Praze 2, jsme uspořádali narozeninovou oslavu s Hajajou. Připravili jsme pro vás fotogalerii z tohoto setkání.

Na dlouhá léta spojil s Hajajou svůj hlas Vlastimil Brodský. To on byl skřítkem, který dětem vypráví a zpívá. Postupně se přidávali i další herci a herečky, což ale s sebou začalo přinášet otázky: Kdo je vlastně Hajaja? Jak vypadá? Rozhlasový skřítek má oproti svému mladšímu bráškovi, televiznímu Večerníčkovi, v tomto směru nevýhodu.

Logo

V roce 1994 se zrodil nápad vyhlásit dětskou výtvarnou soutěž. Z vítězných návrhů pak vzešla dnešní skřítkova podoba. Místo očí má hvězdičky, široký úsměv, obleček v barvě noční oblohy a nechybí čepice s dlouhatánským střapcem. Že na svůj věk vypadá náramně dobře? Vždyť skřítci přece nestárnou!

Stejné je to i s jinými pohádkovými bytostmi. Například bílá paní Albína, která žije na polorozpadlé Kobylce se svým černým kocourem Horymírem, vypadá stále jako holčička. A její příbuzné, samozřejmě také bílé paní, jsou na tom obdobně. Na rozdíl od Albíny už ale nenosí bílé šaty s vlečkou a na hlavě kužel, trápí i radují se obyčejnými všednodenními lidskými starostmi a radostmi. Úplně nový pohádkový seriál Mileny Mathausové "Bílá paní není žádné strašidlo" v podání Barbor Hrzánové připravil Hajaja jako svůj narozeninový dárek všem dětem. Co na tom, že dárky patří spíš oslavenci? V pohádkách a s pohádkami může být všechno jinak.

autor: Václava Ledvinková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.