Robert Sedláček: České století vyvolalo bouřlivé reakce

11. září 2014

Autoři cyklu České století připomínají Čechům ne moc vzdálenou minulost. Proto taky museli na začátku bojovat i s nepříznivými ohlasy pamětníků. A bude hůř! Chystají se díly o sametové revoluci a rozpadu Československa.

Cyklus České století má na svědomí dvojice historik Pavel Kosatík a režisér Robert Sedláček. Poslední čtyři díly série se na podzim vrací na televizní obrazovky.

Ohlasy na prvních pět částí byly podle režiséra doslova bouřlivé. „Ačkoliv je to náročné dílo, lidé pozor dávali,“ pochvaluje si Sedláček.

Jakákoliv reakce je plus

Názory na cyklus ale byly protichůdné. „Lidé dávali pozor a rozčilovali se, že něco je trochu jinak, někdo vypadá jinak nebo má jiný hlas,“ pokračuje.

Nakonec ale nastalo smíření. „Lidé si řekli, že jsme se snažili a je dobře, že to vzniklo,“ dodává režisér projektu.

České století nemá k moderním dějinám nutně přilákat mladé publikum. Je zaměřený spíše na publikum vnímavé. Bez ohledu na věk. „Kdo je zvídavý, tak ho zajímavý i věci, kterým nemusí rozumět,“ vysvětluje Sedláček.

Promítání režiséra uklidnilo

Robert Sedláček

A právě od mladých vnímavých lidí se Sedláček dočkal kladných reakcí. Zatěžkávací zkouška proběhlaještě před vysíláním v televizi na Letní filmové škole v Uherském Hradišti.

Vysílal se tam náročný díl o roce 1948. „To je pouze konverzačka mezi Gottwaldem a jeho týmem a týmem demokratů. Sál byl plný mladých lidí a téměř nikdo ze sálu po celou dobu neodešel,“ říká. „Tam jsem nabyl jistoty, že to není pouze zábava pro důchodce.“

Nové části Českého století nás zavedou do bližší minulosti. Cyklus převypráví sovětskou invazi v roce 1968, sepsání Charty 77, sametovou revoluci a rozpad Československa. „Ty reakce asi budou ještě bouřlivější,“ myslí si Robert Sedláček.

Jak vznikal cyklus České století? Jaký je sedláčkův další projekt seriál Život a doba soudce A. K.? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: jra , Jolana Voldánová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.