Robert Schuster: Zemřel Wilhelm Wieben, Miloš Frýba západoněmecké televize

17. červen 2019

Až budou jednou němečtí historici dělat anketu, kdo byl nejznámější tváří západoněmecké televize, zcela určitě se na čelných místech objeví jméno moderátora Wilhelma Wiebena.

Téměř čtvrtstoletí byl hlasatelem hlavních zpráv na prvním programu veřejnoprávní televizní stanice ARD.

Německá zpravodajská televize n-tv s vlastním programem pro Rakousko

Moderátorka zpravodajské televize n-tv Katia Wagner

Spuštění vlastního programu pro Rakousko označuje mediální skupina RTL za významný milník. Moderátorem magazínu "#brennpunkt - Der Krone Talk" je Katia Wagner.

Jeho tvář se úderem charakteristického gongu objevovala v osm hodin večer v milionech německých domácností. Pro Wiebena byl příznačný chladně distancovaný, leč korektní projev. Zemřel nedávno ve věku 84 let.

Pokud bychom hledali nějakou podobnou osobnost v tehdejším Československu a jeho televizi, by bylo asi možné přirovnat Wiebena nejspíš k programovému hlasatelovi Miloši Frýbovi. I když Frýba svou zjevnou neemocionalitou naopak paradoxně vášně budil, neboť v něm polovina národa viděla symbol normalizace a její strnulosti. 

Prakticky celý svůj život prožil Wieben v Hamburku. Snad jedinou výjimkou byla doba, kdy studoval v Berlíně herectví. V 60. letech zde pak také pracoval jako rozhlasový moderátor a uvaděč.

Wilhelm Wieben a soukromí

Robert Schuster: Zemřel Walter Scheel, poslední z dosud žijících prezidentů západního Německa

Pokud bychom chtěli najít německého prezidenta, jenž byl nejzábavnějším, skončili bychom u Waltera Scheela

Prezidentem Spolkové republiky Německo byl už v minulosti leckdo. Byli mezi nimi renomovaní profesoři práva, zasloužilí politici, někdejší pastoři či uznávaní ekonomové.

V této roli mimo jiné uvedl vůbec první pořad pro mladé posluchače s názvem Beat Club. Z dnešního pohledu působí skoro komicky, že Wieben při této příležitosti požádal v úvodní moderaci starší posluchače, pro něž mohla být beatová hudba iritující, aby byli trpěliví s mladou generací.

Vedle moderování a čtení zpráv se věnoval psaní povídek v dolnoněmeckém nářečí, tak zvaném Plattdeutsch, které je charakteristické pro regiony severního a severozápadního Německa a jehož jednotlivé varianty mají leccos společného s nizozemštinou nebo dánštinou.

Jako hlasatel zpráv vystoupil Wieben i ve videoklipu rakouského zpěváka Falca, který doprovázel jeho slavnou píseň Jeanny. Jednalo se o jednu z nejkontroverznějších skladeb 80. let v německy mluvících zemích, kterou tehdy řada rozhlasových stanic odmítala hrát.

Falco. Billy Idol. Bruce Springsteen

02616586.jpeg

Po W. A. Mozartovi možná největší rakouská hudební hvězda Falco, britský zpěvák Billy Idol a americký písničkář Bruce Springsteen.

Píseň pojednávala o znásilnění mladé dívky, přičemž celý příběh je líčen z pohledu jejího trýznitele. Wieben ve zmíněném klipu přečetl suchou zprávu o tom, že se pohřešuje mladá dívka a že statistiky ukazují, že to je už několikátý případ v daném roce. Za zmíněnou několikasekundovou sekvenci – jak tehdy psal německých bulvár, obdržel Wieben honorář ve výši dvou tisíc západoněmeckých marek.

Své soukromí si Wieben velmi bedlivě střežil. Prakticky až v době, kdy se už blížil hlasatelskému důchodu, vyšla najevo jeho homosexuální orientace. Stalo se tak v podstatě náhodou, když populární německá herečka Inge Meyselová v jednom rozhovoru uvedla, že je obklopena pouze homosexuálními hereckými kolegy, ale jí to prý nevadí, neboť třeba s Wilhelmem Wiebenem často jezdí na dovolenou.

On sám po letech k tomuto nepřímému comming-out uvedl, že následně dostal od televizních diváků prakticky pouze kladné reakce.

Robert Schuster

Svůj obchod z televizní obrazovky navenek vůbec neprožíval. Požádal o něj sám a namísto toho, aby byl v závěru svých posledních zpráv trochu osobní, v naprostém klidu oznámil, kdy se bude konat příští zpravodajská relace.

Autor je komentátor Lidových novin

Spustit audio