Robert Bakalář: „Mám místo hlavy kolo“

10. březen 2011

S televizní cyklistikou je pevně spojený hlas našeho čtvrtečního (10. 3.) hosta dopoledního bloku Je jaká je.

Pakliže patříte mezi fanoušky jízdy na kole, jméno Robert Bakalář pro vás nebude neznámé. Říká o sobě: „Přátelé si dělají legraci, že mám místo hlavy kolo a já jim musím dát částečně za pravdu. Někdy si tak opravdu připadám.“

Jako sportovní komentátor prožívá hodiny a hodiny u pravidelných přenosů Tour de France. Za své působení se stal doslova ikonou české verze televizní stanice Eurosport. Jeho úspěch lze možná částečně přičíst i tomu, že ve chvíli závodu se pomyslně přenáší přímo do pelotonu závodníků a stává se tak jeho součástí. Považuje to za jednu z podmínek pro realizaci kvalitního komentátorského přenosu. Jak do závodů, tak Robert Bakalář vstupuje i do našich domácností, kde dělá maximum proto, aby jeho hlas byl zkvalitněním sportovního zážitku.

Stoupání na Col de Feuilla

Profesní kariéra R. Bakaláře započala v Kolínském divadle: „Byla to pro mě tehdy úžasná zkušenost, k divadlu jsem se dostal díky otci Petra Spáleného. Vzpomínám třeba na hru Hody sv. Kateřiny. Ta měla tři hodiny a vydržet do konce inscenace nebylo pro slabé nátury.“ Nejen na podiu se setkal s herci formátu Jana Třísky, Jana Kačera nebo Jiřího Kodeta a jak sám říká, herecká kariéra mu byla velkým přínosem, a to hlavně kvůli jazyku.

R. Bakalář o cyklistice nejen hovoří, ale je i aktivním cyklistou a bývalým závodníkem. Napsal několik knih o cyklistice, takže je mezi komentátory takovým malým fenoménem. Typickým pro něj je, že ke svým komentářům přidává celou řadu doplňujících informací, nejen po technické stránce, ale např. i z geografie a turistiky. Za takovýmto znalostním rozsahem jsou hodiny příprav: „Naštěstí, lidé jsou rádi za informace, které jim předávám, i když jsou občas velice technické a stěží stravitelné,“ popisuje host své komentátorské umění.

Moderátorka Eva Kvasničková se také zajímala o to, jak komentátor přistupuje k informacím, které musí mít neustále k dispozici: „Již léta používám systém šanonů a barevných papírů. Tento systém nemůže zklamat a funguje. I když v místnosti, kde pracuji, je spíše nepořádek,“ dodává s úsměvem R. Bakalář a popisuje archiv obsahující kolo, součástky a cyklistické dresy.

Robert Bakalář

Pokud bychom zalistovali telefonním adresářem legendy sportovní žurnalistiky, nalezli bychom v něm nejen jména největších českých cyklistů, ale i těch zahraničních. S celou řadou z nich udržuje přátelský vztah, takže se R. Bakalář dostane k informacím, které zůstávají pro jiné novináře skryté: „Často se např. setkávám s olympijským vítězem horských kol Julienem Absalonem. Byl už dvakrát na akci Pražské schody, ta je mým nápadem. Jeho dětem jsem poslal pohádku Krteček.“ Provázání Roberta Bakaláře s cyklistikou je zkrátka celosvětové.

Pokud vás zajímá více podrobností, poslechněte si záznam celého rozhovoru s Evou Kvasničkovou...

autor: Jan Sklenář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.