Renata Sabongui ví, jak odstranit pohybové vady a zkvalitnit život

18. duben 2013

Ve vysílání Dvojky Českého rozhlasu jsme se dnes (18. dubna) zaměřili na populární, tělovýchovný program pilates. Společnost nám dělala civčitelka a bývalá baletka Renata Sabongui.

Renata Sabongui je nejen excelentní cvičitelkou, ale i vystudovanou tanečnicí a důvěrnou známou kambodžského krále. V současné době se věnuje zejména populárnímu cvičení pilates, které můžeme vyzkoušet v řadě fitness center po celé republice. Co tato aktivita obnáší? Je vhodná opravdu pro každého?

Pohyb pro kvalitní život

Joseph Pilates, samotný tvůrce pohybového cvičení, prý kdysi řekl: „Já miluji život. Miluji dobré jídlo, protože láska bez lásky by nepředstavovala kvalitní existenci. Ke kvalitnímu životu je ovšem nezbytné mít zdravé tělo.“ Pro člověka, který pilates nikdy nespatřil, by se prý jeho principy daly stručně shrnout do 34 zcela základních cviků, ke kterým se postupně přidávají složitější.

Pilates je vhodné zejména jako rehabilitační pohybová průprava, při které se učíme dostat své tělo plně pod kontrolu a pracovat s dechem: „Cvičení nám může pomoci od celé řady problémů, např. od skoliózy nebo zvyšuje šance na početí, díky uvolení pánevního dna. Právě na to se specializuji, na gynekologické problémy žen a zlepšení jejich sexuálního života.“ Trénink je dobrý i pro těhotné nebo seniory. Starší generace má prý dokonce mnohdy lepší kondici, než ta současná!

fitness

Policisté v Hamburku cvičili pilates

Psychika je nepochybně nesmírně důležitá a se zdravím jde ruku v ruce. Platí tedy pořekadlo Johna Powela, ve zdravém těle zdravý duch? „Rozhodně! Po každé odcvičené hodině jsou účastníci doslova nabití energií a přemýšlí, co s načatým večerem. Důležité je si na pohyb pouze zvyknout a trénovat v rámci svých možností.“ Přestože se pilates stalo doménou zejména žen, určeno bylo původně mužům: „Málokdo dnes tuší, že J. Pilates vyučoval policejní sbor v Hamburku, aby odstranil pohybové vady tamních příslušníků. V té době podobné kolektivní aktivity nebyly v ženských komunitách příliš obvyklé. Ženy jezdily na koni, hrály tenis nebo tančily, ovšem tělocvičny pro ně zůstaly většinou zapovězeny.“ Pánové tedy mohou na trénink R. Sabongui vyrazit také, a to dokonce na specializované hodiny, určené výhradně jim.

Více si poslechněte v přiloženém audio souboru na začátku článku…

autor: Jan Sklenář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.