Radiofórum - zprávy 28. prosince 2007

28. prosinec 2007
Radiofórum

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Ruskojazyčné mafie v Česku se spojily

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Ruskojazyčné mafie v Česku se spojily a mají jediného bosse. Ukrajinské, kavkazské a ruské skupiny si rozdělily naše území. Jejich spory má od nynějška řešit společný kmotr, kterého si mafiáni zvolili na tajné schůzce v Moskvě. Píše se o tom ve výroční zprávě Bezpečnostní informační služby. Zločineckých skupin z bývalého Sovětského svazu je u nás stále víc. Jejich dohody podle mluvčího BIS Jana Šuberta mívají krátké trvání. Vždy se najde horká hlava, která vyvolá další válku. "Šéfy ruské mafie v Česku pozorně sledujeme.", říká Jan Šubert.

Jan ŠUBERT, mluvčí BIS:
Tam jde o to, aby došlo k určité dohodě o rozdělení působnosti, rozdělení jejich vlivu, protože ty jednotlivé skupiny mezi sebou neustále bojují o to, kdo bude mít větší teritorium. My samozřejmě máme informace, ale to jsou informace důvěrné. Pokud bych o nich veřejně mluvil, tak samozřejmě naše činnost bude paralyzována.

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Rusové pro mafiánského bosse užívají označení "vor v zakoně", což znamená zloděj podle práva. Je to člověk, který musí dodržovat speciální kodex. Ten mu mimo jiné zakazuje pracovat a mít rodinu.

Miliony Pákistánců se rozloučily s Bénazír Bhuttovou

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Miliony Pákistánců se dnes rozloučily s bývalou pákistánskou premiérkou Bénazír Bhuttovou, kterou včera zabil sebevražedný atentátník. Kdo za útokem stojí, zůstává dál nejasné, i když vláda z něj dnes obvinila teroristickou síť Al Kajda a hnutí Taliban. Podrobnosti o situaci v zemi má redaktor Břetislav Tureček.

Břetislav TUREČEK, redaktor:
Pákistán zůstává na pokraji chaosu. Kromě srdceryvných scén a oplakávání opoziční vůdkyně docházelo na mnoha místech šesté nejlidnatější země světa k násilnostem. Zemřelo nejméně dvacet lidí a skupiny radikálů napáchaly i velké materiální škody. V největším městě Karáčí dokonce policie dostala příkaz bez varování na původce násilností střílet. Zároveň panuje politická nejistota. Velká část opozice a veřejnosti volá po odkladu lednových parlamentních voleb. Vojenský režim prezidenta Mušarafa ale těmto výzvám zatím odolává.

Protest proti interrupcím

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Téměř stovka lidí dorazila na Karlův most, aby vyjádřila svůj protest proti interrupcím. Akci pořádala mezinárodní organizace s názvem Evropský hlas sdružení nenarozených dětí. Měla připomenout tři miliony dětí, které se v Česku za padesát let od uzákonění interrupce nenarodily. Modlitební procesí Prahou sledovala redaktorka Věra Masopustová.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Cílem modlitebního procesí nebylo jen připomenout na tři miliony nenarozených dětí v Československu a později v Česku, ale také, jak říká Zdeňka Rybová z Hnutí Pro život, upozornit na legislativy v zemích, kde se pochody pořádají.

Zdeňka RYBOVÁ, Hnutí Pro život:
Určitě upozornit na to, že v těch zemích, ve kterých se takováto aktivita koná, je vždycky porušováno právo na život v oblasti umělých potratů. Jsou to země, ve kterých je uzákoněn legislativně umělý potrat jako daná možnost řešení té situace, ve které se ta žena, případně pokud mluvíme o celé rodině, tak rodina nebo partnerský pár nachází.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Dnes se modlitební pochod konal v Praze, ale už v neděli se evropští křesťané sejdou za stejným účelem v Londýně.

Jan Švejnar oslaví Silvestra v Čechách

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Kandidát na prezident Jan Švejnar oslaví Silvestra v České republice. S celou svou rodinou přijel dnes do Prahy a sám tu pak zůstane až do osmého února, kdy se bude nová hlava státu volit. Švejnar, kterého do boje o křeslo vyslala ČSSD, bude soupeřem současného prezidenta Václava Klause. Aby se lidem víc představil, má Jan Švejnar na leden naplánované turné po České republice.

Přes čtyři procenta dopravních nehod má na svědomí alkohol

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Více než čtyři procenta dopravních nehod má podle statistik na svědomí alkohol. Lidé si ale za volant po oslavách a veselicích sedají i přesto, že v Česku nesmí mít při řízení ani promile alkoholu v krvi. S koncem roku se potom blíží doba, kdy právě tohle může být problém. Jak dodává redaktorka Veronika Malá, pomoct by mohla i takzvaná Promile esemeska. Do ní každý napíše údaje o tom, kolik toho vypil, a zpět mu přijde informace, kdy může znovu řídit.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Věk, váha, pohlaví, typ alkoholu a doba, kdy jste ho pili. Tyto údaje stačí poslat esemeskou, aby vám počítač přesně řekl, kdy už můžete znovu za volant. A výsledek? Třeba něco takového.

Jiří RICHTER, občanské sdružení SANANIM:
Jedno velké pivo rámcově hodina a půl je počítat na to, kdy se dostanu na nulu.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Řekl Jiří Richter z občanského sdružení SANANIM, které s tímto nápadem přišlo, a zároveň upozorňuje, že výsledky je ale nutné brát spíš jen orientačně. Každý člověk je totiž jiný. Ministerstvo dopravy podobnou iniciativu vítá.

Karel HANZELKA, mluvčí ministerstva dopravy:
Jedno desetistupňové pivo snižuje rychlost rozhodování čtyřikrát, člověk, pokud má alkohol v krvi, tak si více věří.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Dodal mluvčí resortu Karel Hanzelka. Přímo lidé nemají na Promile esemesky jednotný názor. Pro někoho je to dobrý nápad, pro jiného naprostá zbytečnost. Shodují se ale v jednom alkohol za volant rozhodně nepatří.

Anketa

osoba:
Když jezdím, tak nepiju a nepotřebuju žádný esemesky posílat.

osoba:
Myslím si, že to je sice vtipné, ale já bych to nepovažoval za příliš spolehlivé.

osoba:
Hlavně by si každý měl dávat opravdu pozor na to, aby před jízdou nepil.

osoba:
Určitě dobrý nápad.

Konec ankety

Veronika MALÁ, redaktorka:
Podrobné informace o tom, jak údaje o alkoholu v krvi získat, najdete na internetové stránce www.promilesms.cz.

Globalizační fond Evropské unie selhává

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Globalizační fond Evropské unie selhává. Myslí si to alespoň někteří europoslanci. Tento fond vytvořil Brusel pro firmy, které prokáží, že se potýkají s problémy kvůli globalizačním tlakům. Za celý rok se ale z vyhrazené částky pět set milionů eur rozdělila jen mizivá část. Europoslankyně za ODS Nina Škotová považuje globalizační fond za jednu z největších hloupostí unijních institucí.

Nina ŠKOTOVÁ, europoslankyně /ODS/:
Mě na tom fascinuje jako členku rozpočtového výboru to, že se čerpá za celý rok jenom tři a půl procenta z tohoto fondu, což tedy jaksi navádí představu: Umíme vůbec čerpat, anebo má smysl, co je to globalizace, jaké má parametry, jaké má ukazatele? A opravdu pikantní je, že z toho čerpají tři nejbohatší státy, téměř nejbohatší státy Evropské unie, takže globalizace je úplně všechno a mohli bychom se naučit třeba čerpat i pro naše cukrovarnictví a vinařství a ostatní, oděvnictví a podobně.

Město New York se rozhodlo vstoupit do nového roku ekologicky

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Město New York se rozhodlo vstoupit do nového roku ekologicky. Díky nasazení moderních technologií chce snížit jen v příštím roce množství skleníkových plynů, hlavně oxidu uhličitého, o třicet čtyři tisíc tun. O ambiciózním plánu starosty New Yorku Michaela Bloomberga informuje zpravodaj Českého rozhlasu ve Spojených státech Alexandr Pícha.

Alexandr PÍCHA, redaktor:
Konečným cílem newyorské zelené cesty je snížení produkce skleníkových plynů do roku 2030 o třetinu. Newyorčané se nemají výrazně omezovat, ale budou používat hlavně moderní technologie. Odborníci označují za největší problém staré newyorské mrakodrapy, které spotřebují až osmdesát procent energií celého města. New York je proto bude zateplovat a všude, i na slavném Brooklynském mostě, se už postupně montují úsporné žárovky. Komunální služby města dostanou ekologická vozidla a elektrický nebo hybridní pohon budou mít také automobily newyorské policie a hasičů.

Francouzi odsouzení v Čadu si trest odpykají doma

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Francouzi odsouzení v Čadu za pokus o únos sto třech místních dětí do Francie si trest odpykají doma. Šest humanitárních pracovníků, které čadský soud odsoudil k osmi letům nucených prací, je už na cestě do vlasti. Podle agentur vězně v poutech doprovázelo na palubě čadského letadla osm pracovníků francouzské vězeňské služby.

K tradici závěru roku patří pro mnoho lidí užívání zábavní pyrotechniky

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
K tradici závěru roku patří pro mnoho lidí užívání zábavní pyrotechniky. Většina komerčních výrobků je sice bezpečná, zejména na stáncích se ale někdy objevují takové, které patří výhradně do rukou odborníků. Podle mluvčího jihomoravských hasičů Jaroslava Haida je proto lepší pořídit si silvestrovskou výbavu v kamenných obchodech. Tam je také menší riziko, že zboží je například zvlhlé.

Jaroslav HAID, mluvčí jihomoravských hasičů:
Především by člověk měl nakupovat výrobky, které odpovídají našim atestům a normám, s českým návodem k použití. Pokud jsou tedy vybaveny tímto návodem, tak by se uživatelé měli návodem do všech podrobností řídit, to znamená dbát především na vlastní bezpečnost a také na bezpečnost ostatních a pyrotechniku používat tak, aby nezasáhly, ať už tedy další lidi nebo majetek.

Spustit audio