Podzimní volby s naladěným Radiožurnálem

3. červenec 2012
Radiofórum

Český rozhlas 1 - Radiožurnál bude o příštích dvou víkendech přinášet ve speciálním volebním studiu nejaktuálnější informace z voleb do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu Parlamentu ČR. Už nyní můžete v rámci předvolebního vysílání slyšet mimořádné tematické pořady. Posluchačům nabízíme celou řadu předvolebních reportáží z jednotlivých krajů, diskuze, komentáře a analýzy i průběžné výsledky voleb.

Od pondělí 13. října do pátku 17. října vysíláme denně volební kuchařku - předvolební poradnu, která nabízí praktické rady a instrukce, usnadňuje orientaci mezi kandidáty, ve volebních pravidlech i ve volbách samotných. Můžete se dozvědět, kde a jak volit nebo kde získáte hlasovací lístky, pokud vám nebyly doručeny domů v obálce. Naše rady pro svou volbu uslyšíte v ranním vysílání Jana Pokorného, v repríze v Odpoledním Radiožurnálu s Jiřím Chumem nebo na internetu v Rádiu na přání.

Radiožurnál pro vás spolu s regionálními stanicemi připravil předvolební seriál Zrcadlo krajům . Jeho autoři analyzují volební sliby i programy kandidátů. Dozvíte se více o nejdůležitějších problémech jednotlivých krajů a také uslyšíte, jak místní zastupitelstva tyto problémy řeší. Zrcadlo nastavujeme krajům od 29. září každý všední den po 9. hodině a vždy na konci poledních Ozvěn dne nabízíme závěrečnou analýzu daného regionu. Záznamy si můžete poslechnou ve zvukovém archivu.

Ze série předvolebních pořadů vám nabízíme dvě mimořádné diskuze. V pondělí 13. října byly hosty Jana Pokorného osobnosti z Pardubického kraje, kde přišlo v minulých volbách k hlasovacím urnám nejvíce voličů. O den později navštívili vysílání představitelé Karlovarského kraje, kde byla volební účast naopak nejnižší. Co si myslí zástupci obou krajů o hlavních problémech regionu, si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

V dalších diskuzích s politology a odborníky vám přiblížíme důležitost letošních krajských a senátních voleb. Odvysíláme je především v rámci pravidelných podvečerních pořadů Dvacet minut Radiožurnálu a Radiofórum. V pátek 17. a 24. října bude Odpolední Radiožurnál, obohacený o aktuální informace z prvního dne voleb, výjimečně prodloužen až do 18 hodin.

Informační servis z krajských voleb vyvrcholí v sobotu 18. října. Po uzavření volebních místností odvysíláme speciální volební studio, kterým budou provázet moderátor Jan Pokorný a politický komentátor Petr Nováček. Volební studio je na programu od 14 do 20 hodin a posluchačům umožní získat okamžitý přehled o aktuálních výsledcích krajských voleb a prvního kola voleb senátních. Průběžné výsledky budeme po 14. hodině pravidelně zveřejňovat na základě informací z Českého statistického úřadu a volebního průzkumu Exit Poll, který připravuje Česká televize. Aktuální výsledky přineseme v mimořádných vstupech i po 20. hodině.

Redaktoři Radiožurnálu budou v době zveřejňování odhadů a výsledků voleb přítomni v sídlech všech hlavních politických stran. Budou zaznamenávat reakce politiků i jejich názory a komentáře k volbám. Posluchači se díky regionálním stanicím Českého rozhlasu a jejich zpravodajům dozvědí také aktuální informace z krajů.Na sobotní volební studio naváže v neděli od 9 hodin povolební diskuse. Pokud by byl v prvním kole zvolen nový senátor, budeme se snažit, aby hostem Jana Pokorného byl právě on (nebo oni).

Mimořádné volební vysílání chystáme v rámci druhého kola voleb do Senátu Parlamentu ČR i na sobotu 25. října. Další informace, kandidátky, zákony i výsledky minulých voleb jsou vám k dispozici na speciálním webu www.rozhlas.cz/volby.

Aktuální informace o vysílání Radiožurnálu a ostatních stanic Českého rozhlasu najdete na našich internetových stránkách www.rozhlas.cz/program.

Vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a v DVB-T multiplexu společnosti Radiokomunikace (Praha, střední Čechy, Domažlicko, severní Čechy, Brněnsko, Ostravsko).

Záznamy většiny vysílání Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autoři: jkr , peč
Spustit audio

Více z pořadu