Radiofórum - zprávy 26. listopadu 2007

26. listopad 2007
Radiofórum

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Elektřina pro domácnosti podraží od ledna zhruba o devět procent

Petr DUDEK, moderátor:
S podrobnými zprávami přišla do studia Naďa Procházková.

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Hezký večer. Domácnosti od ledna zaplatí za elektřinu v průměru o devět celých jednu desetinu procenta víc. Dnes to oznámil Energetický regulační úřad. Zvýší se i cena plynu a tepla. Jak říká redaktorka Martina Lustigová, ceny elektřiny se liší podle jednotlivých regionů.

Martina LUSTIGOVÁ, redaktorka:
V Česku jsou tři dodavatelé elektrické energie. V Praze a okolí působí Pražská energetika, na jižní Moravě a v jižních Čechách E.ON a ve zbytku země ČEZ. Jak říká ředitel Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt, podle toho se také bude lišit zvýšení cen.

Josef FIŘT, ředitel Energetického regulačního úřadu:
ČEZ se pohybuje kolem osmi procent, kdežto Praha se blíží k jedenácti a u E.ONu to je nad jedenáct procent.

Martina LUSTIGOVÁ, redaktorka:
V tomto zdražení ale ještě není započtena nová ekologická daň, která konečnou cenu ještě zvýší, zhruba o jedno procento. Tato daň se neplatí, pokud se elektřina vyrábí z obnovitelných zdrojů. Vzrostou také poplatky za přepravu zemního plynu a za distribuci. Do celkové ceny by se to mělo promítnout jedním procentem.

Blahoslav NĚMEČEK, místopředseda Energetického regulačního úřadu:
V tuto chvíli nelze říci, jakým způsobem se u jednotlivých dodavatelů budou vyvíjet ceny plynu samotného, to znamená celková cena dodávky.

Martina LUSTIGOVÁ, redaktorka:
Řekl Radiožurnálu místopředseda Energetického regulačního úřadu Blahoslav Němeček. Růst ceny závisí na jednotlivých prodejcích. Největší dodavatel zemního plynu společnost RWE Transgas zveřejní ceníky začátkem příštího týdne. Za zvýšením cen tepla stojí vyšší ceny uhlí a plynu, ekologická daň nebo změna sazby DPH.

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
O zdražování elektřiny budeme v další části Radiofóra mluvit s prezidentem Svazu průmyslu Jaroslavem Mílem.

Zelení rozhodují o obsazení křesla ministra školství

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Zelení rozhodují o obsazení křesla ministra školství. Členové předsednictva strany a poslaneckého klubu vybírají ze dvou jmen. Tím prvním je zákonodárkyně Olga Zubová, druhé zůstalo utajené. Lídr zelených Martin Bursík věří, že se nástupce Dany Kuchtové podaří vybrat dnes. Vše sleduje ve sněmovně reportérka Václava Vařeková, hezký podvečer.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Dobrý podvečer. Tak zelení se sešli v opravdu napjaté atmosféře, a to v době, kdy kvůli výběru budoucího ministra školství sílí uvnitř strany kritika šéfa Martina Bursíka. Asi nejvíce je slyšet bývalá šéfka resortu školství a také místopředsedkyně strany Dana Kuchtová. Ta před dnešním jednáním uvedla, že se zelení stále více stávají stranou jednoho muže, a to právě stranou Martina Bursíka a podle ní je to špatně. Říká, že se to projevuje hlavně v jeho tendencích rozhodovat o důležitých věcech sám, podle Kuchtové i některých jejích spolustraníků by o jménu budoucího ministra školství měla rozhodnout republiková rada, ta se ale sejde až příští sobotu. No, a předseda zelených Martin Bursík tuto variantu považuje za zbytečnou a jak jsme řekli, předpokládá, že se jméno nového ministra podaří vybrat už dnes. Ale zpět k těm možným kandidátům. Předsednictvo strany dnes rozhoduje mezi poslankyní Olgou Zubovou, tu prosazuje hlavně bývalá ministryně Kuchtová, no, a tím dalším kandidátem, který má být jednání přítomný, ale tedy to jeho jméno se zatím lídrovi Bursíkovi podařilo před námi novináři utajit, ale v kuloárech se spekuluje o bývalém rektorovi Masarykovy univerzity Jiřím Zlatuškovi.

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Výběr ministra školství bude dál sledovat reportérka Václava Vařeková. Díky za informace a na slyšenou.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Na slyšenou.

Soud začal projednávat kauzu "pět na stole v českých"

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Pražský městský soud začal projednávat kauzu "pět na stole v českých". Jako prvního vyslechl bývalého tajemníka sociálnědemokratických premiérů Zdeňka Doležela obžalovaného z pokusu o podvod. Případ, který odstartoval aféru kolem privatizace Unipetrolu, sleduje redaktor Pavel Otto.

Pavel OTTO, redaktor:
Podle státní zástupkyně chtěl Doležel pětimilionový úplatek za to, že dostane zpět do hry o Unipetrol společnost Seta, pro kterou pracoval polský lobbyista Jacek Spyra. Doležel se s ním několikrát sešel během předloňského léta a jednu ze schůzek natočila skrytou kamerou televize Nova. Někdejší tajemník předsedů vlád za ČSSD obvinění rozhodně popřel a označil ho za naprostý nesmysl.

Zdeněk DOLEŽEL, bývalý tajemník předsedů vlád za ČSSD:
Čekal jsem dva roky a půl na práci nezávislého soudu, obdivuji se všem médiím, který odsoudí člověka za čtyřiadvacet hodin.

Pavel OTTO, redaktor:
Stejně jako v minulosti se Doležel před městským soudem hájil tím, že výrok "pět na stole v českých" byl kódovanou řečí a znamenal schůzku na nejvyšší úrovni, tedy podle jeho slov za účasti premiéra. Své argumenty ale tentokrát odmítl zopakovat před novináři. Prý si počká na výrok soudu.

Zdeněk DOLEŽEL, bývalý tajemník předsedů vlád za ČSSD:
Podstatné věci jsem řekl Policii České republiky.

Pavel OTTO, redaktor:
Zatímco Doležel tvrdí, že schůzky inicioval Spyra, polský lobbyista naopak před poslaneckou vyšetřovací komisí ke kauze Unipetrol před časem vypověděl, že o setkání ho požádal právě Doležel a řekl si o pětimilionový úplatek.

Brusel chce podpořit chovatele vepřů

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Brusel chce podpořit chovatele vepřů. Evropská komise navrhla podporu vývozu vepřového masa. Chovatelé prasat se v celé sedmadvacítce dostávají do problémů. Na vině jsou především rostoucí ceny krmiv a slabý dolar, který podporuje americké vývozce. Informuje zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu Vít Pohanka.

Vít POHANKA, redaktor:
Evropská komise plánuje nahradit vývozcům vepřového rozdíl mezi nižší cenou na světovém trhu a současnou vyšší cenou v Evropě. Dotace se mají týkat veškerého vývozu mimo Evropskou unii. Český ministr zemědělství Petr Gandalovič, který dnes v Bruselu jedná se svými kolegy, návrh přivítal. Podle jeho slov se chovatelé nedostali do potíží vlastní vinou.

Petr GANDALOVIČ, ministr zemědělství /ODS/:
Je jasné, že pokud se ta cena nespraví, tak dlouhodobě prostě skutečně ty náklady jsou objektivně, objektivně díky především tomu vývoji krmné směsi vyšší než ta cena.

Vít POHANKA, redaktor:
Evropská komise se snažila už před měsícem řešit situaci chovatelů prasat podporou soukromého skladování. Ta umožnila chovatelům zmrazit maso na tři měsíce a měla vést ke stažení přebytků z evropského trhu. Podle všeho jim ale tato podpora nepomohla.

Reforma evropského vinařství

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
V Bruselu se dnes také debatovalo o reformě vinařství. Evropská komise navrhuje likvidaci části vinic, a to je pro mnoho zemí nepřijatelné. Česku vadí také snaha omezit nebo zakázat doslazování vína, což je v našich zeměpisných šířkách často nutností. O reformě evropského vinařství si povíme podrobně v další části Radiofóra.

Další stávka na německé železnici je prozatím zažehnána

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Další stávka na německé železnici je prozatím zažehnána. Odborový svaz strojvedoucích GDL souhlasil se zahájením oficiálních tarifních rozhovorů s vedením Německých drah. Samotnou nabídku kolektivní smlouvy ze strany státního koncernu ale označil za nedostatečnou. Aktuální informace má z Berlína zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek.

Jiří HOŠEK, redaktor:
Odboráři zatím kývli na jednu jedinou schůzku s vedením drah, která se má uskutečnit příští pondělí. Na ní se má vyjasnit, jestli státní podnik strojvůdcům skutečně nabízí samostatnou kolektivní smlouvu oproštěnou od jakýchkoliv ale, teprve poté je svaz GDL ochoten vést dialog o navýšení platů a změně pracovní doby. Šéf rebelujících strojvůdců Manfred Schell tvrdě kritizoval předsedu představenstva drah Mehdorna za nedodržení slibu mlčenlivosti. Vrcholný manager totiž o víkendu zveřejnil některé detaily utajované nabídky. Hlavně pak rozpětí osmi až třinácti procent, o kolik se mají zvednout platy členů odborového sdružení GDL.

Čína a Francie uzavřely obchody skoro za 20 miliard eur

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Čína a Francie dnes uzavřely dohody o zakázkách téměř za dvacet miliard eur. Smlouvy v Pekingu podepsali prezidenti obou zemí Chu Ťintchao a Nicolas Sarkozy. Sarkozy v Pekingu také apeloval na dodržování lidských práv a svobody tisku. Zároveň vyzval Čínu k většímu zapojení do řešení mezinárodních konfliktů. Podrobnosti od zpravodaje Českého rozhlasu v Číně Roberta Mikoláše.

Robert MIKOLÁŠ, redaktor:
Francouzská společnost Areva postaví v jižní Číně dva nukleární reaktory třetí generace za osm miliard eur. Airbus pak dodá čínským aerolinkám sto šedesát letadel za více než jedenáct miliard eur. Sarkozy se v souvislosti s ekonomickým rozvojem Číny vyslovil i pro větší odpovědnost nejlidnatější země světa na mezinárodněpolitickém poli, a to se týká jak řešení íránské jaderné krize, tak i třeba situace v Barmě či Súdánu. Francouzský prezident dnes také vyzval Čínu k dodržování lidských práv a svobody médií a zároveň ke snižování emisí skleníkových plynů.

U Benešovic na Tachovsku havaroval slovenský kamion

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Více než devět hodin byla dnes neprůjezdná plzeňská dálnice D5 ve směru na Rozvadov. U Benešovic na Tachovsku havaroval slovenský kamion. Situaci po celý den sledovala redaktorka Monika Zettlová.

Monika ZETTLOVÁ, redaktorka:
K tragické nehodě došlo před šestou hodinou ranní na sto dvacátém čtvrtém kilometru dálnice v úseku Benešovice Bor. Při nehodě zemřel sedmadvacetiletý řidič kamionu. Další informace uvádí mluvčí krajských hasičů František Vaško.

František VAŠKO, mluvčí krajských hasičů:
Řidič kamionu nezvládl na mostě vozidlo, narazil do svodidel a z kabiny po nárazu vypadl. Bohužel tak nešťastně, že se trefil do asi metrové mezery mezi dvěma tělesy dálnice na mostě a spadl do hloubky kolem třiceti metrů.

Monika ZETTLOVÁ, redaktorka:
Vozidlo zablokovalo celou šíři vozovky a značně poškodilo svodidla mostu. Nehoda si vyžádala v úseku sto dvacátého čtvrtého kilometru dálnice dlouhodobé omezení provozu, které zřejmě potrvá až do ledna příštího roku.

Hromadná dopravní nehoda na dálnici D1

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Hromadná dopravní nehoda zablokovala odpoledne i sto dvacátý sedmý kilometr dálnice D1 směrem na Brno. Do policejního auta, které přijelo k předcházející nehodě, narazilo dalších šest osobních automobilů. Hlavní dopravní tepna byla na hodinu zcela zavřená.

Zemřel průkopník protialkoholní léčby Jaroslav Skála

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Docent Jaroslav Skála, zakladatel první protialkoholní stanice na světě, zemřel v noci na dnešek ve věku devadesát jedna let. Položil u nás základy adiktologie, tedy oboru, který se zabývá výzkumem, prevencí a léčbou závislostí. V čele protialkoholní léčebny v Apolinářské ulici v Praze stál téměř třicet pět let. Proslul tvrdým způsobem léčby alkoholismu, kterou ovšem odmítal nazývat tvrdou, ale náročnou a důslednou.

Jaroslav SKÁLA, zakladatel první protialkoholní stanice na světě:
Já bych řekl, že to strašně podceňujeme. Víte, že ty důsledky a ty škody nás doběhnou asi tak jako záplavy. A to, že jsme se dostali na spotřebu kolem deseti litrů stoprocentního alkoholu ročně, tak to už je zlý.

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Na docenta Jaroslava Skálu bude v další části Radiofóra vzpomínat Karel Nešpor, primář Psychiatrické léčebny v pražských Bohnicích.

Spustit audio