Radiofórum - zprávy 24. října 2007

24. říjen 2007
Radiofórum

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Řidiči budou moci umazat své trestné body

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Řidiči, kteří kvůli přestupkům přišli o své body, je pravděpodobně budou moci získat zpět. Poslanci zvedli ve finálním hlasování ruku pro novelu, která počítá s umazáváním trestných bodů za nepříliš závažné dopravní přestupky. Ročně bychom si mohli své konto zvýšit až o sedm bodů. Jak dodává reportérka Václava Vařeková, budeme ale muset splnit několik podmínek.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Naděje na zlepšení bodového konta svitla motoristům, kteří nemají víc než deset bodů. Přestupků ohodnocených pěti a více body obecně úřad řidiče nezbaví. Novinka dřívějšího umoření trestných bodů se tak nebude týkat například jízdy pod vlivem alkoholu. Každý řidič bude moci této možnosti využít jednou ročně. Jeden z autorů novely Oldřich Vojíř z ODS vítá, že návrh našel u poslanců podporu.

Oldřich VOJÍŘ, poslanec /ODS/:
Musí existovat nějaká forma toho, že když si uvědomím, že jsem takovou chybu udělal, tak že budu mít prostor, abych to mohl nějak odčinit.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Řidič, který bude chtít konto svých trestných bodů umořit, by měl povinně absolvovat kurs řízení ve středisku bezpečné jízdy. Právě diskuse o zajištění těchto služeb ale sněmovnu rozdělila. Opozici vadilo, že by tato centra měly provozovat soukromé firmy.

David RATH, místopředseda poslaneckého klubu ČSSD:
Víme, jak to v Čechách chodí. Mám obavu, aby se to nestalo zase jen obchodem s razítky.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD David Rath. Opozice ostře vystoupila i proti návrhu, aby dopravní policisty, kterých je nedostatek, na silnicích doplnili pracovníci soukromých firem. Autor předlohy Karel Sehoř z ODS i kvůli postoji svých stranických kolegů tento návrh nakonec stáhl.

Jan Kubice opouští policii

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Policii opouští dlouholetý šéf elitního útvaru pro boj s mafiemi Jan Kubice a všichni tři jeho náměstci. Do civilu chtějí odejít do konce roku. Radiožurnál zjišťoval, jak by se stát měl o takové zaměstnance postarat, případně jim zabránil z bezpečnostních důvodů odejít k soukromým firmám. Podrobnosti má redaktor Pavel Otto.

Pavel OTTO, redaktor:
Právě v soukromé sféře je totiž o citlivé informace velký zájem, jak ukázala nedávná aféra kolem bývalého pracovníka ekonomického odboru kontrarozvědky. Podle Jana Klase z ODS v Česku platí, že lidé, kteří odcházejí z bezpečnostních sborů, jsou velmi často naštvaní a trpí ztrátou iluzí. To se ve vyspělých demokraciích tak často nestává, říká Klas.

Jan KLAS, poslanec /ODS/:
Většina lidí, kteří pracují ve službě a odcházejí, tak odcházejí po dohodě, nikoliv ve zlém.

Pavel OTTO, redaktor:
Předseda sněmovního výboru pro kontrolu BIS Jeroným Tejc z ČSSD chce prosadit změnu zákona tak, aby nejen elitní zpravodajci, ale i policisté nemohli po dobu tří až pěti let pracovat v privátních společnostech.

Jeroným TEJC, předseda sněmovního výboru pro kontrolu BIS /ČSSD/:
Ve všech vyspělých demokraciích je běžné, že lidé, kteří odcházejí z vysokých postů ve zpravodajských službách, nacházejí místo ve státní správě nebo ve společnostech vlastněných státem, tak aby nemohli zneužít informací, které získali.

Pavel OTTO, redaktor:
A některé nejkřiklavější případy? Třeba policejní detektiv z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Luděk Žákovec začal nedávno pracovat pro kontroverzního podnikatele Tomáše Pitra.

Extremisté chtějí pochod na výročí Křišťálové noci

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Prezident Václav Klaus je znepokojen snahami extremistických skupin, které chtějí u příležitosti výročí takzvané Křišťálové noci v nacistickém Německu zorganizovat pochod historickou pražskou židovskou čtvrtí. Akci považuje za politicky a morálně nepřijatelnou, a apeluje proto na všechny odpovědné orgány, aby jí zabránily. Městský soud v Praze tento týden i napodruhé zrušil magistrátní zákaz pochodu neonacistů v den výročí nacistického pogromu na Židy 10. listopadu. Podle něj se úředníci radnice dopustili procesní chyby. Magistrát dnes o tom dostal písemné vyrozumění. Podle mluvčího Jiřího Wolfa už také rozhodl, jak bude na verdikt soudu reagovat.

Jiří WOLF, mluvčí magistrátu:
My určitě proti tomuto rozhodnutí podáme kasační stížnost Nejvyššímu správnímu soudu a dále budeme zvažovat další kroky.

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Zabránit pochodu neonacistů chce Pražská židovská obec. Ve stejnou dobu chystá v okolí Staronové synagogy pietní shromáždění. Židovská Liberální unie vyzvala k aktivnímu odporu proti akci krajní pravice.

Simulovaný únik radiace v Temelíně

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Simulovaný únik radiace v Temelíně odstartoval ráno dvoudenní cvičení Zóna 2007. Ověřit má, jestli je jaderná elektrárna i její okolí připraveno na podobnou událost. Jak zjistil redaktor Ivan Mls, největších manévrů za posledních pět let se postupně zúčastní na pět set lidí včetně vojáků.

Ivan MLS, redaktor:
"Pro zaměstnance to znamenalo odchod do krytů," říká vedoucí oddělení bezpečnosti Temelína Milan Sýkora a dodává, že havarijní štáb také nařídil cvičnou evakuaci části lidí.

Milan SÝKORA, vedoucí oddělení bezpečnosti Temelína:
Vzhledem k tomu, že nejsou všichni pracovníci nezbytně nutný pro řízení havarijní situace.

Ivan MLS, redaktor:
Dění v elektrárně rozhýbalo krizový štáb kraje i krizové štáby obcí v havarijní zóně Temelína. Zazněly varovné sirény, prověřovalo se spojení, vyhodnocovala se situace a začala organizace opatření na ochranu obyvatelstva. Na jih Čech zamířili vojáci z pěti záchranných praporů. Hejtman Jan Zahradník je zatím s prací krajského krizového štábu a s průběhem cvičení spokojen.

Jan ZAHRADNÍK, hejtman Jihočeského kraje:
Kromě drobných závaz funguje všechno tak, jak má.

Ivan MLS, redaktor:
Zítra bude nařízena cvičná evakuace obyvatelstva z okolí elektrárny, občané se jí ale nezúčastní, jejich roli i v dekontaminačním středisku u Munického rybníka zastanou figuranti z řad vojáků.

Katastrofální požáry ve Spojených státech

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Katastrofální požáry na jihozápadním pobřeží Spojených států už vyhnaly z domovů milion lidí. Kalifornie tak zažívá největší exodus obyvatel ve své historii. Situaci sleduje severoamerický zpravodaj Českého rozhlasu Alexandr Pícha. Zdravím, Alexi. Jaký je nejnovější vývoj situace?

Alexandr PÍCHA, redaktor:
Dobrý podvečer. Jedním z mála světlých bodů je teď v jižní Kalifornii návrat obyvatel do Malibu a dvou městeček na východ od San Diega, která se podařilo před plameny uchránit. V přímém ohrožení je ale tři sta šedesát tisíc obytných a komerčních domů. Federální a kalifornské úřady proto nasadily proti postupujícím ohňům další desítky těžkých vojenských a civilních hasících letadel a helikoptér. V místech asi patnácti velkých požárů, ale i všude, kde vítr zapaluje další ohně, už bojuje asi dvacet tisíc hasičů. Guvernér Arnold Schwarzenegger dokonce povolal do boje s ohněm také dva tisíce tři sta vězňů z kalifornských věznic.

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Tolik náš zpravodaj ve Spojených státech Alexandr Pícha.

Turečtí vojáci zasahovali proti kurdským separatistům

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Ankara přiznala, že její jednotky už tento týden zasahovaly proti kurdským separatistům na iráckém území, šlo prý ale jen o malé operace, po kterých se vojáci vždy stáhli. Iráčané Turkům údajně slíbili, že jim kurdské rebely, kteří si ze severního Iráku udělali svoji základnu, předají. Turečtí politici ale nevěří, že Iráčané svým slibům dostojí. Nejmenovaný turecký diplomat současně naznačil, že zítřejší schůzka tureckých a iráckých představitelů může být poslední šancí jak krizi kolem kurdských separatistů vyřešit diplomatickou cestou. Situace kolem Kurdů z PKK, kteří útočí na turecké vojáky na severovýchodě země, se vyhrotila poté, co turecký parlament minulý týden dal vládě v Ankaře zelenou k případné invazi na irácké území.

Rusové si přejí návrat Sovětského svazu

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Většina Rusů si přeje návrat Sovětského svazu a stýká se jim po plánované ekonomice. Ukázal to sociologický průzkum centra Levada. Jak dodává moskevský zpravodaj Českého rozhlasu Petr Vavrouška, za nostalgií Rusů po starých časech stojí především rapidní zdražování základních potravin.

Petr VAVROUŠKA, redaktor:
Rusové by nejraději dali přednost politickému a ekonomickému systému z dob Sovětského svazu. Například západní demokracii důvěřuje pouze devatenáct procent obyvatel. Podobná atmosféra ve společnosti panovala i vloni, za poslední rok ale vzrostl počet lidí, kteří si přejí takzvanou smíšenou ekonomiku, napůl plánovanou a napůl tržní. Aktuálně za to může především nebývalý nárůst cen za základní potraviny. Od srpna vzrostla v Rusku cena mléka, chleba či másla až o třicet procent, což vyvolalo velké protesty mezi obyvateli. Ruská vláda dokonce kvůli rostoucím cenám potravin zvažuje jejich regulaci. Během těchto dnů má s hlavními výrobci a prodejci podepsat smlouvu o zmrazení cen základních produktů. V některých regionech Ruské federace raději místní vlády dotují výrobce, jen aby nezdražovali. V Rusku se totiž blíží parlamentní volby a nespokojenost voličů si státní moc rozhodně nepřeje.

Povolební situace v Polsku

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Polská vláda premiéra Jaroslawa Kaczynského podá demisi na první schůzce nově zvoleného parlamentu 5. listopadu. Kaczynski se současně chystá podat žalobu na několik politiků z vítězné Občanské platformy. Pokračuje varšavský zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín.

Martin DORAZÍN, redaktor:
Opoziční politici, kteří uráželi stranu Právo a spravedlnost, stanou před soudem, uvedl její předseda Jaroslaw Kaczynski a dodal, že se nechtěl soudit v době, kdy byl u moci, protože by to nevypadalo dobře. Předsedovi Občanské platformy Donaldu Tuskovi vzkázal, ať se nediví, že mu prezident neblahopřál k vítězství ve volbách. Tusk se musí nejprve prezidentovi omluvit za své neomalené výroky, uvedl prezidentův bratr Jaroslaw Kaczynski. Odstupující premiér je silně zneklidněný reakcí Německa a Ruska na výsledek polských voleb. "Velmi nás znepokojuje ten výbuch radosti v hlavních městech zemí, které mají objektivně opačné zájmy než Polsko. Od vlády očekáváme, že bude pokračovat v politice obrany národních zájmů. Taková politika se mnoha lidem nelíbí, nevyvolává potlesk, ale Polsko ji nezbytně potřebuje."

Památník vojáků Rudé armády v Brně

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Památník vojáků Rudé armády v BrněKrálově Poli opět ponese srp, kladivo a pěticípou hvězdu. Symboly z monumentu letos v červnu odstranil místostarosta městské části René Pelán. Dnes brněnští radní rozhodli, že se na památník vrátí, navíc v podobě, kterou měly ještě před rokem 1989. Úprava podle primátora Romana Onderky přijde asi na čtyři sta tisíc korun.

Roman ONDERKA, primátor Brna:
Pomník, který se postavil z příspěvků občanů v rámci městské části BrnoKrálovo Pole, bude opraven tak, že na něj budou umístěny symboly tehdejšího Sovětského svazu, to znamená srpa a kladiva, které budou z kovu. A ten pomník bude ve stejné vizuální podobě, tak jak byl opravdu, když byl postaven.

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Kvůli úpravě památníku už policie zahájila trestní stíhání místostarosty Králova Pole Reného Pelána. Hrozí mu obvinění z trestných činů zneužití pravomoci veřejného činitele, poškozování cizí věci a výtržnictví.

Výstava věnovaná egyptským Thébám

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Ojedinělou výstavu věnovanou egyptským Thébám hostí pražské Náprstkovo muzeum. Jak nám prozradila Jana Mlynářová, jedna z jejích autorek, tvoří ji řada vzácných exponátů z českých, slovenských a německých sbírek.

Jana MLYNÁŘOVÁ, autorka výstavy:
Pro Prahu, nebo respektive pro Českou republiku není žádná trvalá expozice egyptských předmětů vytvořena. Přece jenom je jednodušší přijít na jednu výstavu v Praze než se vydat do Hannoveru, Berlína, Bratislavy, na Kynžvart, do Moravské Třebové.

Spustit audio