Raději víza

31. červenec 2001

Experiment s britskými imigračními úředníky na Ruzyňském letišti vyvolává stále větší rozpaky a má i řadu prominentních kritiků. Předseda Senátu hovoří o "nestandardním systému selekce" a pokryteckém řešení. Podle předsedy Poslanecké sněmovny se jedná o narušení naší státní suverenity a etnickou diskriminaci.

Ministr kultury konstatuje, že britští úředníci postupují diskriminačně, podstatnou roli při jejich rozhodování podle něj hraje barva kůže. Předsedkyně Unie svobody si dává otázku, zda kontrola cizími úředníky na vlastním území není více ponižující, než zavedení víz. Nejvyšší čas, aby britské kontrolory začal někdo kontrolovat. Kromě médií, to má být i Český helsinský výbor. Pokud ministr zahraničí souhlasí s tím, aby se zástupce této nevládní organizace díval britským imigračním úředníkům na prsty, vlastně tím nepřímo naznačuje, že hledá cestu z obtížné situace.

Když k názoru, že se v Ruzyni páchá rasová diskriminace, dospěje Helsinský výbor, jehož nezávislost je mimo diskusi, bude to dobrá záminka cizím úředníkům poděkovat za zájem a z Ruzyňského letiště je vykázat na letiště Heathrow. V Londýně je zřejmě normální, že úředník rozhoduje bez toho, že by vysvětloval proč rozhodl tak, jak rozhodl. My máme s praxí, kdy úředník nemusí nic vysvětlovat, špatné zkušenosti.

Navíc si pamatujeme povyk kolem zdi v Matiční ulici a nemáme důvod se opět dostat na černou listinu Amnesty International. Britští imigrační úředníci se pro nás stávají stejnými potížisty, jakými připadali starostovi Ralska účastníci technoparty. Ti nakonec sami nahlédli, že nejsou vítáni. Šli domů, když před tím po sobě uklidili.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.