Putin je člověk, který Ukrajinu spálí. Klidně i ohněm z atomového štěpení, varuje komentátor agentury Bloomberg

1. červenec 2023

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval, že Moskva chystá další katastrofu – tentokrát jadernou. Náčelník Hlavní zpravodajské správy Ministerstva obrany Ukrajiny Kyrylo Budanov nedávno uvedl, že Rusové připevnili výbušniny k chladicímu systému Záporožské atomové elektrárny, kterou obsadili už vloni a stále ji ovládají. Proč by to dělali, kdyby ji nechtěli vyhodit do vzduchu? Ptá se komentátor agentury Bloomberg Andreas Kluth.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (IAEA) i celý svět se už od loňského léta bojí další podobné jaderné katastrofy, jako byla ta černobylská.

Putin reaguje čím dál ničivěji.

Mohlo by k ní dojít i náhodou, protože Rusové z elektrárny střílejí a Ukrajinci palbu opětují. Stejně tak může být záměrná, kdyby Rusové museli ustoupit a rozhodli by se, že celé území Ukrajincům nepřenechají a kontaminují ho.

Celý svět si musí konečně uvědomit, čeho je novodobý Drákula schopen.

Loni na podzim podobně zaminovali i přehradu Nová Kachovka. I tehdy Zelenskyj varoval, že se okupanti nejspíš chystají zničit přehradní hráz a zaplavit okolní oblasti – a nedávno se to stalo. Experti se shodují, že detonace přišla zevnitř stavby, kam měli přístup pouze Rusové.

Putin panikaří?

Rostoucí rozsah ruských zvěrstev naznačuje, že Putin má dojem, že buď válku prohrává, nebo se mu ji nedaří vyhrát. Prigožinův puč paniku ještě zesílí. Ruský prezident tak může situaci eskalovat, snad v zoufalé snaze změnit před stažením z Ukrajiny situaci. Říká se tomu „taktika spálené země“.  

Čtěte také

Putinovi vojáci také mohou zemi zatopit, vyhladovět, zamořit radiací nebo jinak zpustošit.

Taktika spálené země není nová. K prvním, kdo ji praktikovali, patřili před 2,5 tisíci lety Skytové, když ustupovali před perským králem Dareiem. Pálili potraviny a otravovali studny – shodou okolností na území dnešní Ukrajiny, poblíž současné frontové linie.  

Od té doby snad bez této taktiky neproběhla jediná válka. V roce 1069 chtěl Vilém Dobyvatel zpacifikovat dobytou Anglii a zvolil tažení s názvem „pustošení severu“.

Pustošení je však eufemismus – Normané mezi řekami Humber a Tees zničili úplně všechno a tamějším obyvatelům nezbylo, než se uchýlit ke kanibalismu.

Čtěte také

Některé historické osobnosti jsou dokonce známy především taktikou spálené země. Když na území dnešního Rumunska v 15. století ustupoval před Osmany valašský kníže Vlad III. Dracula, nechal po sobě „les nabodnutých“, tedy desetitisíce mužů, žen a dětí nabodnutých na kůly.

A během americké občanské války srovnal generál Unie William Sherman se zemí oblast od Atlanty až po město Savannah.

Tento postup se může zdát vojensky opodstatněný přinejmenším v případě, že ho provede obránce. Rusové v roce 1812 vyhnali Napoleonovu armádu jen tím, že ustupovali a ničili svou vlastní zemi, včetně Moskvy, a Francouze pak pronásledovali na jejich cestě zpět.

Čtěte také

Podle autora komentáře je to dnes trochu jinak: Putin je imperialistický agresor, který podnikl nevyprovokovaný útok a zjistil, že je brutální silou nepodrobí. Reaguje ale čím dál ničivěji, unáší a deportuje ukrajinské děti a usiluje o to, aby byla Ukrajina neobyvatelná, ať už válku vyhraje kdokoli.

Celý svět, a zejména ti, kdo vyzývají k vyjednávání s Ruskem, si musí uvědomit, čeho je tento novodobý Drákula schopen. Všichni – od Číny přes Indii až po Jižní Afriku a Brazílii apod. –, by si měli uvědomit, že neutralita nepřichází v úvahu. Putin je člověk, který klidně spálí zemi i ohněm atomového štěpení, varuje komentátor Andreas Kluth.

Celý Svět ve 20 minutách najdete v aduiozáznamu, připravily Gita Zbavitelová a Tea Veseláková. 

Spustit audio

Související