Psycholožka Marta Boučková: "Když dáme někomu svůj čas, je to to nejvzácnější, co máme a dáváme"

16. srpen 2013

V pátečním magazínu „Je jaká je“ nám do své práce dala nahlédnout psycholožka Marta Boučková.

Změna životního stylu. Ano nebo ne?
V poslední době se hodně lidí rozhodlo změnit životní styl. "Současná uspěchaná doba nutí lidi, aby hodně na sebe upozorňovali. A ačkoli máte hodně možností, tak ruce a nohy máte pořád pouze dvě. Jen vy se musíte rozhodnout, čeho se vzdáte a za čím půjdete. A to je hodně, hodně těžké. Řekla bych dokonce, že to nejtěžší. Možná proto se také lidé rozhodují ke změnám," řekl Marta Boučková.

Darujme svůj čas
"Čas je to nejcennější, co v životě máme. A když svůj čas někomu dáme, je to nejvzácnější. Občas musíme některým lidem říct, že jim svůj čas dáváte, neboť to berou jako samozřejmost, což ale není. To je prvek se kterým v poslední době hodně pracuji, a u svých klientů mám docela úspěch."

Marta Boučková

Co je horší: problémy v práci nebo doma?
"Je to stejné, jako přijít o pravou nebo levou ruku. Co je horší? Je samozřejmě dobré, aby byly obě roviny v rovnováze. A troufám si říct, že když je problém doma, tak se to v práci časem odrazí. Platí to samozřejmě i naopak."

Jak vypadá práce psychologa tzv. v praxi?
Psychologové zprostředkováváme náhled na život klienta. "Snažíme se, aby člověk našel řešení sám. My jej jen někam vedeme. Vždy říkám, že teď položím hloupější a naivní otázku. A jak se postupně ukazuje, že to je často to nejpodstatnější, co nikdy nikdo neřešil a hlavně, na co si klient neodpověděl. My, psychologové, se hlavně musíme umět ptát, a také velmi dobře poslouchat. To je základ práce psychologa."

Práce při krizových situacích
Jak vypadá práce psycholog v terénu, např. při záplavách? "V krizové situaci tam psycholog proto, aby byl za chytrého a říkal, co máte dělat. Je tam pro vás, mnohdy ani tolik nerozmlouvá, ale je tam s vámi. Když potkáte někoho, kdo právě prožívá krizovou situací, tak se bojíte ji s ním sdílet. Psycholog je ale právě proto, aby do krize vstoupil a byl tam.Např. při povodních tam nejsme proto, abychom s lidmi rozmlouvali o jejich těžké situaci nebo jim pomohli stěhovat nábytek, ale abychom jim např. pomohli s tím, kde mohou složit hlavu nebo kde najdou dobrovolníky či materiál. Psycholog tam pomáhá se základními informacemi, které má."

Marta Boučková nedávno vydala knížku o tom, jak může mít psychika vliv na naši váhu, ale také jak skutečně účinně změnit životní styl a kdo všechno může na této cestě pomoci. Zhubnout totiž lze i navzdory „tlustým“ genům a mizerné vůli, což dokazuje na dvanácti skutečných příbězích ze života.

Záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout také v iRádiu.

autor: lup
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.