Psychickou poruchu si neradi přiznáváme, říká ředitel léčebny

28. listopad 2014

Na první pohled by se dalo říct, že potíže s hlavou má téměř každý druhý člověk. Skutečnost je ale složitější. Své o tom ví i ředitel Psychiatrické nemocnice Bohnice v Praze Martin Hollý.

Přiznat si problém je lidské. Přiznat ale cukrovku nebo prodělaný infarkt je stále lehčí, než si připustit psychickou poruchu. To potvrzuje i Martin Hollý. „Za posledních 20 let se udělal kus práce. Je to kvůli osvětě a nárůstu duševních nemocí. Posun je ale pozitivní,“ říká.

„Počet lidí navštěvující psychiatrické ordinace se stále zvyšuje. Za posledních 12 let se zvedl asi o 60 %,“ dodává ředitel psychiatrické léčebny. Důvodem je prý i větší důvěra v doktory.

Čtěte také

Psychicky onemocní prý zhruba polovina lidí. Počet dokonce narůstá. Hollý situaci uklidňuje. „Počet těžkých nemocí jako schizofrenie nebo bipolární porucha je stále stejný,“ říká.

„Na druhou stranu více lidí trpí chronickým stresem. Také máme hodně nemocí spojených se stářím,“ vysvětluje Hollý.

Závislat je také porucha

02735364.jpeg

U schizofrenie například panuje velmi silná genetická vazba, ale ani tak se nedá nazvat dědičným onemocněním. „Jednovaječná dvojčata, i přesto že mají stejnou genetickou výbavou, nemusí trpět nemocí obě najednou,“ říká.

Do kapitoly duševních poruch by se daly zařadit i závislosti. „Někde ve světě jsou ošetřovány samostatně. Lidem se závislostí věnujeme asi pětinu našich lůžek. Je to nejfrekventovanějš důvod příjmu do nemocnice,“ dodává Hollý.

Jsou bezdomovci psychotici?

Zvláštní skupinou jsou také lidé bez domova. I ti totiž mají do psychiatrické léčebny velmi blízko. „Světové průzkumy uvádějí, že přibližně jedna třetina bezdomovců trpí psychickou poruchou nebo závislostí,“ ukazuje fakty. Pravdou je, že bezdomovectví může vézt k nemoci, ale i naopak.

Jak na svět koukají autisté? Jak řešit úzkosti nebo panickou hrůzu? Více uslyšíte v iRadiu.

autoři: Stáňa Lekešová , jra
Spustit audio