Prokrastinace se dá zbavit. A není to ani moc složité, tvrdí Petr Ludwig

5. únor 2015

Určitě to znáte. Stojí před vámi úkol a vám se do něj nechce. Tak začnete zalévat kytky nebo dělat pořádek v zásuvkách. Všechno, jen ne začít. Váš problém ale má řešení. Jak na to, prozradí kniha Konec prokrastinace. V knihkupectvích láme všechny rekordy.

„Spoustu času nám uniká mezi prsty. Je to tím, že děláme něco nepodstatného a důležité věci odkládáme. Nedokážeme rozpoznat, co je v danou chvíli nejdůležitější, a řešíme banality,“ tvrdí Petr Ludwig. Jeho kniha Konec prokrastinace se opírá o poslední vědecké výzkumy.

Prokrastinace, tedy odkládání úkolů, je fenomén. Postihuje lidi bez ohledu na jejich inteligenci a vzdělání. Vzniklo o ní už mnoho studií na nejprestižnějších univerzitách. Zjistilo se, že se léčit dá.

„Studie ukazují, že se prokrastinace dá zbavit, ale lidé o tom bohužel nevědí. A tak rezignují s argumentem, že se s tím nedá nic dělat. Opak je však pravdou a není to ani moc složité,“ říká.

Je to nemoc?

Petr Ludwig

„Z 90–95 % řeší problém s prokrastinací zdraví lidé, kteří akorát nezvládají rychlost naší moderní doby. Pouze ve výjimečných případech za tím stojí nějaká vážná nemoc.“

Spíš než o chorobu se tedy jedná o zlozvyk. Je to naučený špatný způsob chování. Studie ukazují, že se nejedná o věc, která by byla vrozená.

Nejvíc lidi odkládájí složité věci. Jeden z tipů je, rozložit si velké úkoly na menší části. „Čím menší sousto, tím menší šance na odkládání,“ radí Petr Ludwig.

Bod zlomu

Každý, kdo se dostane do těžší životní situace, si začne víc vážit života a času. Ludwigovi otevřela oči zákeřná nemoc, která ho málem připravila o život.

„Člověk pak přestane trávit hodiny na sociálních sítích nebo u seriálů a začne hledat to, co ho doopravdy naplňuje a dává jeho životu smysl. V mém případě se nejsmysluplnější aktivitou stalo napsat knihu.“

Je prokrastinace strašák 21. století? Více uslyšíte v iRadiu.

autoři: Jolana Voldánová , Lukáš Pohl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.