Proč si lidé všech civilizací myslí, že hvězdy ovlivňují jejich životy? Expedice ke hvězdám

25. duben 2020

Dějiny astronomie jsou odrazem historie lidstva. Proč lidé mezi hvězdami hledali dávnověké legendy a jejich hrdiny ztělesňovali v podobě souhvězdí?

Naši předkové budovali hvězdám monumentální památníky, velechrámy a pyramidy. Dění na obloze pohánělo naše náboženství a naši kulturu po tisíciletí a počínaje starými Řeky se lidé snažili pochopit uspořádání vesmíru.

S každým krokem astronomického poznání ztrácela naše planeta z kosmického hlediska na velikosti a na významu a tato změna stavěla astronomy do konfliktu s filosofy a kněžími. Nakonec jsme dospěli k poměrně pokořujícímu zjištění:

Země je průměrná planeta obíhající kolem hvězdy ve středním věku v ničím pozoruhodné galaxii.

Poslechněte si historii poznávání vesmírů od Egypťanů přes dvůr císaře Rudolfa až ke Štefánikovi. Hosty Expedice jsou ředitel pražského planetária Jakub Rozehnal, ředitel Slovenského domu v Praze Vladimír Skalský a Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Víte, že...

Hubbleův vesmírný teleskop 24. dubna 2020 oslavil své 30. narozeniny. Na začátku května oslavíme zase Světový den Slunce. A víte, kdo byl Edwin Hubble? Uslyšíte v Expedici.

autoři: Josef Kluge , Markéta Ševčíková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.