Přírodní památka poblíž Prachatic nese název U poustevníka. Skutečná poustevna tu ale nikdy nebyla

Roku 1992 byla jižně od Rohanova u Prachatic vyhlášena přírodní památka U poustevníka. Na tomto území lze najít podmáčené smrčiny a olšiny a další chráněné rostliny. Název by mohl evokovat, že zde v minulosti stála poustevna. Bylo tomu tak v lidovém podání, o poustevnu v pravém slova smyslu ale nešlo.

V roce 1879 v těchto místech rohanovský učitel a vysloužilý voják František Staněk narazil na skalní průrvu, kterou později rozšířil a umístil zde svatý obrázek. Pro svou maminku, která sem chodila konat nedělní pobožnost, pak vybudoval menší kapli a drobnou chýši pro úkryt před nevlídným počasím.

Místo zanedlouho nabylo na popularitě a kromě lidí z okolí sem mířili i návštěvníci z Prahy, Plzně, Vídně, Krakova, Budapešti či Konstantinopole, kteří si tím krátili čas při ozdravném pobytu v Lázních svaté Markéty.

František Staněk vysázel v okolí ještě keře a stromy, a celé místo tak nebývale zkrášlil. Po jeho smrti v roce 1896 začaly budovy postupně chátrat, až vlivem vandalismu a přírodních podmínek zcela zanikly.

U místních se však udržela povědomost o někdejší „poustevně“, a tak i novodobá přírodní památka nese toto jméno.

Podklady pro díl Jihočeské vlastivědy pro Český rozhlas České Budějovice připravil archivář Tomáš Hunčovský.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související