Lidé se několikrát snažili pěstovat vinou révu na jihu Čech. Nejdéle vydržela vinice pánů z Hradce na Hluboké

Jestliže jižní Čechy něčím rozhodně nejsou, pak vinařským krajem. Chybí jim vhodná půda, podnebí a dostatek sluníčka. Ale v minulosti se tady lidé o pěstování vinné révy pokoušeli, zejména v klimaticky příznivějších obdobích 16. století.

Vinice se nacházely například v Českém Krumlově, o čemž svědčí název jedné části města Na Tramíně. Nedaleko kláštera v Milevsku se také říká Na Vinicích, patrně se tu pěstovalo víno pro premonstráty. Roku 1559 nechal Vilém z Rožmberka vysázet révu u Soběslavi, ale nedařilo se jí.

Možná vůbec nejdéle, přinejmenším čtyřicet let, fungovala vinice pánů z Hradce na Hluboké. Poprvé je uváděna v roce 1562. Měla celkem dobré podmínky – prosluněný jižní svah a suchou půdu. V letech 1592 až 1595 kolem ní italský stavitel Jakub vybudoval novou ohradní zeď dlouhou 1900 metrů a domek pro vinaře.

Víno však stačilo sotva pro potřebu hlubockého zámku a ještě se muselo přikupovat. Navíc se v Evropě ochlazovalo a roku 1613 už bylo tak chladné klima, že například víno v Českém Krumlově nestihlo vůbec dozrát.

Vinice na Hluboké zanikla počátkem třicetileté války a nová vrchnost přeměnila obezděný pozemek na daňčí oboru.

K dávné tradici se město Hluboká nad Vltavou přihlásilo v roce 2005, kdy na svahu pod zámkem založilo novou vinici, spíše jako atraktivitu pro turisty.

Podklady pro díl Jihočeské vlastivědy pro Český rozhlas České Budějovice připravil Daniel Kovář.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související