Připravte si jablkové knedlíčky. Kombinují netradiční těsto se sladkým ovocem

Na podzim dozrávají česká jablka a hospodyňky s nimi uměly nejrůznější kouzla. Patrně z Havlíčkobrodska pochází recept na jablkové knedlíčky, které svým hostům nabízí i Kateřina Abtová v restauraci Slowpec v Líšnici. Jde o originální a jednoduché těsto, do něhož zabalíte kousek sladkého jablka. Určitě si recept vyzkoušejte.

Jablkové knedlíčky

Ingredience na těsto:
250g hrubé mouky
250g polohrubé mouky
125g másla
250ml plnotučného mléka
vejce
špetku soli

Ingredience na náplň:
jablka (ideálně nakyslá jablka)
máslo
moučkový cukr
skořice

Postup:

Nejdříve si v kastrůlku rozpustíme máslo a v druhém ohřejeme mléko.

Jablka oloupeme a nakrájíme na kostky

Do mísy vsypeme hrubou mouku a část mouky polohrubé. Přidáme špetku soli a všechny suché suroviny promícháme. Doprostřed mouky uděláme ďolíček, do kterého si rozbijeme vejce. Přidáme rozpuštěné máslo a promícháme.

Směs vložíme do domácího robota a necháme pomalým mícháním zpracovat. Postupně přiléváme vlažné mléko. Výsledná konzistence těsta by měla být velmi vláčná až gumová. Toto těsto pro další zpracování nerozvalujeme, ale z hmoty si vždy část těsta odtrhneme. Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici na třicet minut odležet. Budeme se nám s ním lépe pracovat.

Mezitím si připravíme jablka. Ta si oloupeme, vyndáme jadřinec a nakrájíme na větší kostky. Z těsta si odtrhneme malý kousek, do kterého zabalíme kostku nakrájeného jablka a vytvarujeme do kuličky velikosti pingpongového míčku. Těsto neválíme, používáme výhradně ruce!

Vložené ovoce do těsta zabalíme

Hotový knedlík lehce poválíme v hrubé mouce a vložíme do kastrolu s osolenou vroucí vodou, ve které vaříme knedlíčky asi pět minut. Uvařené knedlíky můžeme podávat polité rozpuštěným máslem a posypané moučkovým cukrem a skořicí. Na dozdobení lze přidat kopeček šlehačky.

Tipy k podávání

V našem receptu lze jablko vyměnit za jiné sezónní ovoce a při podávání můžeme použít i mák nebo nastrouhaný perník, záleží pouze na vaší chuti.

Na dozdobení hotových knedlíčků můžeme přidat kopeček šlehačky

Kateřina Abtová

Je majitelkou restaurace Slowpec v Líšnici u Mníšku pod Brdy ve středních Čechách. Preferuje poctivé a pomalé vaření z lokálních surovin. Recept na jablkové knedlíčky je jejím rodinným receptem. Zařadila ho i na jídelníček ve svém podniku. To, že patrně pochází z Havlíčkobrodska, potvrdila Kateřině i jedna návštěvnice restaurace, která si takový recept pamatovala z dětství a marně ho sháněla.