Příběhy východočeských pasáží. Toulky městskými průchody s neopakovatelnou atmosférou

31. březen 2019

Petr Voldán nás zve na krátké toulky po východočeských pasážích. Jak vznikaly, jakou mají historii a zda je v nich i dnes stále živo a veselo jako před lety, to vše se dozvíte v jeho čtyřdílném seriálu s názvem Příběhy pasáží.

Všechny epizody

Máte pocit, že na architektonický prvek, jako jsou městské pasáže, jsou města našeho regionu příliš malá? Že pasáže jsou spojené jen s velkými městskými centry a je možné si pod tímto názvem představit například jen pražské pasáže Lucerna, Myslbek, Platýz nebo třeba Černá růže a pasáž České národní banky? Či snad jen pasáže v Londýně, Bruselu nebo v Paříži, kde vznikla ta první?

A přece i v našem regionu máme pasáže. Sice mnohem skromnější, ale jejich účel, podstata proč tu jsou, vychází ze stejné filosofie.

Pohled do Machoňovy pasáže z ulice Za pasáží

Proto jsme pro vás připravili krátkou sérii rozhlasových dokumentů o některých pasážích východočeského regionu. Pasáž je totiž průchod budovou nebo několika spojenými domy, většinou s obchody, restauracemi, kavárnami, ale také třeba s kinem nebo divadlem.

Často je to prostor zastřešený, mnohdy s proskleným stropem. Je to zkratka, spojnice a v neposlední řadě šance projít část města při nepřízni počasí „suchou“ nohou.

Poznejte s námi východočeské pasáže. Na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové s Petrem Voldánem!

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.