Příběhy slavných: František Kmoch

13. duben 2015

Dirigent a náš neznámější skladatel dechové hudby. Ostatně, řekněte sami, co se vám vybaví, když uslyšíte slovní spojení dechovka a Kolín? Na 99 % to bude jméno Františka Kmocha. Po jeho stopách se vydali historik Ladislav Jouza a Ludmila Bílá, předsedkyně Klubu přátel Františka Kmocha.

Kmoch složil přes 230 pochodových a tanečních skladeb. Od doby vzniku kolínské baráčnické obce, hrála Kmochova hudba na většině plesů a zábav.

Muzikantská rodina

Narodil se 1. srpna 1848 v Zásmukách u Kolína. Výchova v muzikantské rodině mu vštípila lásku k hudbě. Otec, Jakub Kmoch, dokonce hrál celých 24 let v jeho pozdějším orchestru na klarinet. Maminka, ta zase celý den zpívala. František nejvíc vzpomínal na její písničky před spaním.

Nemanželský pohrobek?

Na svou dobu byli Kmochovy rodiče velmi moderní. Syn František se totiž narodil už před jejich sňatkem. Důvodem byly peníze. Na zaplacení svatební hostiny pořád nějak nezbývalo.

Maminka sice pocházela z bohaté kolínské rodiny Baláčkových, ale Jakuba Kmocha nepovažovali za dobrou partii pro svou dceru. Nevěřili mu, že dokáže rodinu uživit jen muzikou. Taky to měl hodně těžké. Pět synů ale nakonec nasytit a ošatit dokázal.

Semínko bylo zaseto

Říká se, co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš. Vedle rodičů tak Kmoch často vzpomínal na řídícího učitele obecní školy v Zásmukách. Václav Plaček byl skvělý houslista, který ho právě na housle naučil hrát. Měl dvě hlavní zásady, kterými se řídil i Kmoch: každá skladba musí mít rytmus a melodii.

Skladatelovy začátky

Svou první kapelu založil už v roce 1871. Spíše tedy osmičlenný orchestr, ze kterého se později stala kapela kolínského Sokola. V dobách své největší slávy měla až 70 členů.

Pak studoval na pedagogické škole v Praze, která tehdy nesla název Učitelský ústav. Zároveň ale hrál na housle v místních kapelách.

Vlastenec tělem i duší

Do povědomí českých vlastenců se poprvé zapsal při odhalování Jungmannova pomníku v Praze. Nezůstalo jen u jedné akce. Jeho Sokolský dechový orchestr sehrál významnou roli například při zahajovacím ceremoniálu Gymnastického festivalu v Praze.

Nakonec mu vytýkali, že učitelské povinnosti zanedbává na úkor svého hraní. Z kantora se stal hudebník na plný úvazek. Je však možné, že šlo o politické rozhodnutí související s Kmochovou neskrývanou podporou Sokola. Psal se rok 1873.

150 zlatých ročně

Na plno se tedy pustil do skládání a dirigování třeba i v kolínské městské kapele. Při ní Kmoch založil školu hudby, která získala státní uznání. To ale až v roce 1882.

Jeho hudební škola, kterou si žáci sami platili, nakonec vydělávala na provoz celého orchestru. A to dokonce tak, že se někdy kolem roku 1900 stal i poprvé nezávislým na financování města. Z utržených peněz ale musela žít i celá Kmochova rodina. Celoroční honorář v kapele totiž představoval jen 150 zlatých. A to bylo opravdu málo.

Chtěl kluka, měl pět dcer

Oženil se kolem roku 1873, a to s Josefou Kahslovou, dcerou kolínského dělníka. Pepička byla nejlepší žena, kterou kdy potkal. A navíc měla i peníze. Taky z jejího věna žili celá léta. Tedy kromě toho, co Kmoch vydělal ve své škole. Žili skromně, ale dokázali koupit i malý domek. Když se brali, bylo mu už 32 let, Pepičce 27. Chtěli kluka, ale nakonec se jim narodilo hned pět dcer.

Najednou ho znali všichni

Kmoch se postupně stal známým, jeho orchestr proslulým. Dostával řadu nabídek i od dalších měst. Kolínu ale zůstal věrný. S orchestrem hostoval v různých státech Evropy a podívali se i za oceán. Podnikl dokonce tříměsíční turné po Rusku.

Kmochův Kolín

Světoznámý festival dechových orchestrů Kmochův Kolín město pořádá od roku 1961. A existuje i pamětní mince s jeho portrétem. Vydala ji ČNB v roce 1998.

František Kmoch zemřel ve svém milovaném Kolíně 30. dubna 1912.

Účinkují: Ludmila Bíla, Ladislav Jouza
Připravil: Jan Zítka
Vyrobeno Tvůrčí skupinou Regiony v roce 2015

Poslouchejte od pondělí 13. do pátku 17. dubna. Jednotlivé díly najdete po jejich odvysílání zde. Ostatní Příběhy slavných najdete v iRadiu.

autoři: lup , ČRo Dvojka
Spustit audio