Přepis pořadu Jak to vidí - 23.12.

23. prosinec 2008

Hostem pořadu Jak to vidí Českého rozhlasu 2 - Praha byl primátor statutárního města Brna Roman Onderka (Od 1. září 2008 zveřejňujeme /až po 24 hodinách, u pátečního pořadu až v pondělí/ needitované přepisy půlhodinových talkshow našich hostů. Tento pořad zde také najdete ve zvukové podobě.)

Jak to vidí Roman Onderka

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Je 23. prosince, přeji krásné předvánoční dopoledne. My se vám dnes hlásíme z netradičního vysílacího místa. Jsme na brněnské Nové radnici, kde za chvíli začnou už šestnácté Vánoce. Návštěvníky Dne otevřených dveří čeká neuvěřitelně nabitý program, my jsme u toho a vy můžete dnešní dopoledne strávit právě s námi v této krásné moravské metropoli. Dobrý den přeje Pavel Kudrna. Posloucháte předvánoční vysílání z Nové radnice v Brně. Tak tedy ještě jednou dobrý den, v premiéře posloucháte naše dopolední vysílání. Právě startuje pořad Jak to vidí. Připomínám, že jeho reprízu můžete slyšet po třiadvacáté hodině. No a kdo jiný by měl být hostem dnešního pořadu Jak to vidí, než primátor statutárního města Brna, pan Roman Onderka. Dobrý den, vítejte u našeho mikrofonu.

Roman ONDERKA, primátor města Brna
--------------------
Dobré ráno a krásný celý den.

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Tady začíná za chvíli neuvěřitelně bohatý program, tradice je tradice a má se ctít. My budeme ctít tradici našeho pořadu Jak to vidí, ale tak trochu jinak. Já mám pro vás řadu věcí, řadu otázek civilního charakteru, abych tak řekl, ale strašně rád bych se zastavil také u vánočních svátků, které právě startují. Jenže Vánoce mají být dobou klidu, dobou pohody, ale dá se říct, že ne každý si bude užívat Vánoc v tom pravém slova smyslu. Některé firmy nadělily pracovníkům dárek. Zavírají, vytvářejí umělé dovolené, řada jich krachuje. Je to doba a je přechodný podle vás, anebo se máme připravit a déle trvající proces?

Roman ONDERKA, primátor města Brna
--------------------
Tak, já doufám, jako všichni asi politici a podnikatelé a samozřejmě i zaměstnanci v této republice, že je to období přechodné a že spíše vyvolá nový boom, a to ať ten investiční, ale hlavně prosperitu pro nás pro všechny. Jsou věci, které dokážeme ovlivnit a některé, které nedokážeme ovlivnit. Myslím si, že tohle je jedna z nich, které ovlivnit dokážeme, a že se nám to podaří v co nejkratší době.

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Mnohé firmy mají samozřejmě problémy, ale mnohým firmám se i přes proklamované problémy daří velmi dobře, protože vykazují teď na konci roku docela slušné účetní zisky a zatímco dřív se manažerům vyplácelo, tak dá se říct proklamativně, hodně velké finanční zadostiučinění, řekněme, tedy prémie v mnohamilionových částkách, tak tentokrát někteří manažeři tvrdí, že se vzdávají svých odměn, anebo se vyplácejí docela potichu. Jaký je váš náhled? Ostatně vzpomeňme třeba na burzu, vzpomeňme na Wall Street, kde se hodně teď právě o těch penězích mluví.

Roman ONDERKA, primátor města Brna
--------------------
Víte, nejenom manažeři, ale vlastně firmy jsou v očekávání, co se vlastně bude dít a ta Evropa je dneska už podmaněna svým způsobem tou situací, která přišla ze Spojených států. Ta finanční krize opravdu nebude jednoduchou záležitostí. Přesto přezevšechno je to spíše očekávání a já věřím tomu, že Česká republika, náš bankovní sektor, systém byznysu tak, jak byl nastartován od roku devadesát je v takové kondici, že tuto záležitost zvládneme.

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Spokojenost s vládou u nás je patrná. Mnozí skutečně nejsou spokojeni, sledují neustálé přestřelky, obchodování při vytváření zákonů. Nespokojenost s vládou v Řecku, pod samozřejmě jistou záminkou, vypukla docela naplno, neutichá už delší dobu. Terčem útoku demonstrantů se dokonce v sobotu stal vánoční strom na centrálním náměstí řecké metropole Atén. Demonstranti využili velice svérázného způsobu protestu, zasypali ho odpadky, na větve zavěsili pytle s odpadky. Proti nespokojencům zasáhla pořádková policie. Ale jak už jsem říkal, ani u nás nejsou lidé spokojeni. Myslíte si, že by mohli lidé opět vyjít do ulic a opět cinkat těmi klíčemi, těmi klíči?

Roman ONDERKA, primátor města Brna
--------------------
Já si myslím, že dneska pro to nemají důvod. Je potřeba si říci, že někteří si pletou demokracii s anarchií, a to je příklad Řecka, i když musím se přiznat, že občan, ten aktivní občan, jak říkal Masaryk, což je zárodek demokracie, to je to zrcadlo, který každý z nás politik potřebuje a někdy méně, někdy více, podle toho, jak se chová.

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Samozřejmě, že politici sledují, co se děje mezi lidem. Proč, proč na to neberou ohled, proč nereagují na to, co lidi chtějí, co se jim nelíbí?

Roman ONDERKA, primátor města Brna
--------------------
Víte, za každou cenu být populistický, to není parketa která, kterou by se měl řídit politik, ale měl by spíše vyhodnocovat ty signály, které od občanů jdou, jak silně jsou nespojeni a s čím. A tady si myslím, že někteří politici velice silně podceňují tu situaci, která se děje zatím skleněným efektem, pod kterým jsme někdy schováni.

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Před víkendem se ve sněmovně opět hlasovalo o poplatcích ve zdravotnictví. Sněmovna hlasy levice schválila zrušení poplatků. Očekává se, že její rozhodnutí zvrátí Senát, kde má převahu vládní koalice. Pak by měla následovat další jednání mezi opozicí a koalicí ve sněmovně a definitivní rozhodnutí parlamentu. Co si myslíte o této situaci, protože občan už vlastně ani neví, kde má platit, jestli v nemocnicích ano, jestli u svého lékaře někde jinde ne? Je v tom neuvěřitelný zmatek a to je právě to, o čem jsem před chvíli mluvil. Je to takový důsledek obchodu. Vy nám dáme tohle, my vám odsouhlasíme tohle.

Roman ONDERKA, primátor města Brna
--------------------
Máte pravdu. Ten, ta politika to, to je kompromis možného. Byl zde vždy, vždycky, akorát někdy byl méně na očích. Musím říct, že pro každého z nás, myslím tím občana České republiky, je nedůstojné mít třicet korun v kapse a doufat, že se nám nic nestane, že neuklouzneme na chodníku, nebo že se nenachladíme. Myslím si, že rozhodnutí parlamentu je správné a bude záležet opravdu teď na politicích, aby se dohodli, abychom i po těch klidných svátcích měli klidný rok 2009.

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Já připomínám, že vysíláme z Nové radnice v Brně. Posloucháte živé vysílání pořad Jak to vidí primátor Brna. Roman Onderka je u mikrofonu. No, zatím tady na radnici je klid. Pokud posluchači poslouchají v premiéře tento pořad, tak samozřejmě mohou být svědky v těch dalších hodinách toho, co se tady děje, ale říkám to v tuto chvíli proto, že občas tady kolem nás projdou první návštěvníci nebo zaměstnanci radnice, kteří připravují spolu s dalšími bohatý program, Den otevřených dveří a šestnácté Vánoce na radnici, takže tuto, v tuto chvíli vlastně jenom upozorňuji na to, že každou chvíli kolem nás někdo projde, jsme tady téměř před vaší kanceláří, nádherné prostory brněnské radnice. Vánoční svátky už skutečně zaklepaly na dveře, ale znovu se vrátím k dárkům. Někteří čekají docela příjemné Vánoce, ale před vánočními svátky se třeba dvaadvacet obyvatel luxusního domova seniorů v Průhonicích u Prahy, kde měsíční pobyt stál i padesát tisíc korun, dočkalo nečekaného dárku, všichni ven, stručně řečeno. Domov zkrachoval, podnikání nevyšlo, nejsou peníze. A tak se vás ptám, patří domov důchodců vůbec do podnikání?

Roman ONDERKA, primátor města Brna
--------------------
Tak, já si myslím, že pro určitou skupinu obyvatel ano. Ale musí být určitá pojistka, pojistka toho, že tito lidé opravdu neskončí jeden den na ulici, aniž by za to vlastně mohli. Ta pojistka by měla být pro ty slabé, a to bezesporu senioři jsou.

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
No, tady došlo skutečně k velkému podnikání, protože vzpomínám na případ jednoho Angličana, který dokonce ve své zemi, tedy v Anglii prodal veškerý majetek, nashromáždil peníze s tím, že má jistý vztah, nevím jaký, právě k České republice a říkal si, že život dožije spokojeně tady. Ono padesát tisíc za měsíční pobyt, to bych si dokázal představil bydlet v docela slušném hotelu v plným komfortem. Čili šel do tohoto podnikání. Je vina na jeho straně, nebo na straně podnikatelů, nebo vůbec, že někdo povolil vstup do podnikání s lidským stářím?

Roman ONDERKA, primátor města Brna
--------------------
Víte, nacházíme se v demokratické společnosti. Trh není všespasitelný, ale ten tržní mechanismus nám umožňuje se svobodně a demokraticky rozhodnout, a to, ať podnikatelům, tak nám, kteří potom využíváme jejich služeb, a to v jakékoliv pozici, ať je to ta pozice, o které se bavíme nyní, to znamená zůstat někde bydlet ve stáří. Každý z nás, až budeme starý a budeme chtít nějakým způsobem důstojně žít, tak budeme chtít mít společnost, budeme se chtít bavit, budeme chtít být součástí té společnosti a myslím si, že ti, kteří jsou bohatí, tak právě dali přednost zrovna tomuto stylu a nejsem přesvědčen o tom, že by ten styl byl dobrý.

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Za chvíli vstoupíme do nového roku a čeká nás řada změn, čeká nás zdražování vstupních energií, čeká nás určitě zdražování potravin. Na Slovensku od 1. ledna začnou platit eurem. Je to dobře, nebo je to špatně? Proč najednou Slovensko nás podle vás takto předběhlo? Udělalo dobře a nebo je to pro nás docela dobrý vzor do budoucna?

Roman ONDERKA, primátor města Brna
--------------------
Tak, já si myslím, že Ficova vláda opravdu ukázala České republice, že se vyplatí jít za svým cílem a nebát se otevřít ekonomiku, otevřít politiku Slovenské republiky Evropě. Myslím si, že v tomto případě je to pro nás vzor, myslím si, že Česká republika má mít euro, má být v tomto systému ekonomiky Evropy, je to podmínka pro to, aby ekonomika Evropské unie byla do budoucna konkurence schopná a to nejen Spojeným státům americkým.

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Proč nás Slovensko předběhlo?

Roman ONDERKA, primátor města Brna
--------------------
Tak určitě si musíme říci, že je to politické rozhodnutí. Tady v tomto případě ta vláda musí kromě splnění podmínek na zavedení eura ještě následně chtít. A tady je evidentní, že Česká republika mohla splnit tyto podmínky, ale stávající vláda prostě nechce.

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Posloucháte pořad Jak to vidí, s primátorem statutárního města Brno Romanem Onderkou. Jsme v radnici, v Nové radnici, jsme před kanceláří primátora a vy náš pořad posloucháte v tuto chvíli možná v premiéře, to znamená po půl deváté, možná v repríze po jedenácté hodině a možná si ho právě čtete v tiskové podobě po čtyřiadvaceti hodinách od živého vysílání. Evropská unie. My se od 1. ledna staneme předsednickou zemí, provázely to různé pochybnosti, zejména ze strany Francouzů, posléze bylo řečeno, že budeme výbornou předsednickou zemí. Jsme na to připraveni, nebo jsme skutečně měli počkat?

Roman ONDERKA, primátor města Brna
--------------------
Já si myslím, že na to připraveni jsme. Kdybych měl mluvit za Brno, kde se uskuteční summit ministrů zemědělství z celé Evropské unie, tak Brno je bezesporu připraveno na tuto významnou návštěvu. V minulém období jsme hostili středoevropské prezidenty, ve městě Brně. Naše další města mají velké zkušenosti s tak významnými návštěvami a musím se přiznat, že by bylo obrovské faux pas, kdybychom toto předsednictví nezvládli.

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Tak, jedna věc je, být připraven na návštěvu, řekněme, ale druhá věc je, být připraven na to, že budeme přece jenom v čele takovéhoto obrovského kolosu a bude na nás, abychom iniciovali různá rozhodnutí, různé projekty, programy. Na tohle jsme připraveni, když víme, jak kolikrát se skutečně v tom parlamentu dohadujeme o obyčejných zákonech?

Roman ONDERKA, primátor města Brna
--------------------
Já doufám, že dojde k dohodě napříč politickým spektrem tak, aby naše předsednictví bylo vzorem pro Evropskou unii. Ta připravenost jednat, musí být vidět v samotné České republice a pak následně nám uvěří celá Evropa. Tady má hodně co dohánět vláda České republiky.

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Já jsem procházel různé informace o akcích, které se děly o víkendu, co se dělo doma, co se dělo ve světě a zaujala mě, no v podstatě budu parafrázovat, papež řekl něco ve smyslu, je třeba chránit svět před homosexuály, stejně jako je důležitá ochrana pralesů. Ve vás to teď vyvolalo úsměv.

Roman ONDERKA, primátor města Brna
--------------------
Vzpomněl jsem si na prezervativ. Víte, tohle jsou vyjádření, která u někoho vzbuzují úsměv, u někoho zamyšlení, někteří to vůbec nevnímají. Myslím si, že ta ochrana je vždycky důležitá, ale měli bychom se bavit o ochraně těch slabých, těch, kteří si nemohou pomoci sami, a to hlavně v tomto předvánočním čase.

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Já se přiznám, teď vám trochu nerozumím v souvislosti s homosexuály tedy.

Roman ONDERKA, primátor města Brna
--------------------
To je všeobecná záležitost, tak jak jsem o ní mluvil. Každý slabý by měl mít to právo být ochraňován. A tady je potřeba si říct, jestli homosexuálové jsou ti slabí. Já o tom přesvědčen nejsem.

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Když už jsme právě u této menšiny, tak paní Džamila Stehlíková nedávno přišla s iniciativou, že takové ty děti, které čekají na osvojení, ty úplně na konci v té řadě, by měly, nebo mohly být přidělovány právě homosexuálům. Takhle ty neumístitelné děti, nebo jak to řekla.

Roman ONDERKA, primátor města Brna
--------------------
Já tomu, já tomu rozumím, ale nerozumím tomu systému, jak to paní Stehlíková myslí. Já se přiznám, že jsem heterosexuál ...

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Máte dvě děti, pokud vím.

Roman ONDERKA, primátor města Brna
--------------------
... ano, je to ...

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Manželku, šťastné manželství.

Roman ONDERKA, primátor města Brna
--------------------
... no, nevím jak šťastné, ale každopádně jsem rozvedený, to není, není tajemstvím, ale každopádně musím říct, že starat se o děti mají ti, kteří je jsou stavu přivést na svět a v tomto případě to homosexuálové nejsou.

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Já se přiznám, že nejsem z těch, kdo by pátral po rodinných záležitostech, ale doporučím na vašich oficiálních stránkách si opravte ženatý na rozvedený.

Roman ONDERKA, primátor města Brna
--------------------
Já se přiznám, že to je záležitost, která je asi řádově čtyři dny stará, takže je to ...

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Aha, tak já jenom, abych nevypadal jako neinformovaný moderátor ...

Roman ONDERKA, primátor města Brna
--------------------
... ne, ne, ne.

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
... my jsme na vaší půdě, jak už jsem říkal, v Brně. Brno se velmi mění. Je velmi progresivní. Co se vám za ten, dá se už téměř hodnotit, za ten rok, podařilo?

Roman ONDERKA, primátor města Brna
--------------------
Tak, teďka bych měl asi vyjmenovat všechny investiční akce, měl bych zmínit všechny novinky, které se udály, ale zmíním jenom pár. Podařilo se nám udělat nový festival, zavést novou tradici ve městě Brně, kde tento festival byl vzkříšen na počest významné osobnosti, a to pana Janáčka, dokázali jsme vyvést umění do ulic, sochy v ulicích se stalo obrovskou atrakcí, na kterou se přijížděli turisté i ze zahraničí, těch věcí je opravdu strašně moc. Mohl bych mluvit o třech a půl miliardách proinvetovanej finančních prostředků z rozpočtu města. Myslím si ale, že to nejdůležitější je, je, aby byli spokojeni Brňanky a Brňané a v tom případě by to byla otázka pro ně, ne pro mne.

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
V Praze, mám pocit, že definitivně byla ukončena kauza s Národní knihovnou Kaplického. Jak se to samozřejmě jmenuje, někdo chobotnice někdo ... a tak dále. Vy jste v jistou dobu u té největší rozepře právě nabídl, že Brno by tuto stavbu docela přivítalo. Bylo to jenom takové gesto, nebo to myslíte vážně?

Roman ONDERKA, primátor města Brna
--------------------
Bylo to gesto pro pana architekta, protože je to člověk, kterého mám rád a líbí se mi jeho projekty a přiznám se, že spolu komunikujeme na téma, jaký z jeho projektů by se mohl postavit ve městě Brně, aby město bylo zase trošku významnější po té stránce architektonické, protože ta architektura městem u nás prochází už historicky, a to nejen díky památce UNESCO vily Tugendhat.

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Pane primátore, otázka přímo na brněnské tělo. Tak jestlipak už se ten vztah Pražáků a obyvatel Brna srovnal? Byla doba, kdy se neměli obyvatelé těchto měst příliš rádi. Já musím říct, že v poslední době, když sem jedeme, vůbec nepociťujeme, že by naše auto s pražskou značkou bylo nějakým způsobem diskriminováno. Jak to vidíte vy?

Roman ONDERKA, primátor města Brna
--------------------
Já se přiznám, že také nepociťuji, že moje auto s brněnskou značkou by mělo nějaký problém v Praze a myslím si, že poté, jak jsme se tady asi před půl hodinkou viděli poprvé, tak to ukázalo přesný vztah, vztah Brna a Prahy, Brňanů a Pražanů, je to vždycky o lidech a ne o předsudcích.

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Já musím říct, že přijíždíme do Brna velmi rádi, že v našem vysílání Českého rozhlasu 2 - Praha, Moravu, Slezsko samozřejmě velice rádi prezentujeme, nejenom Českou republiku, nebo tedy Čechy, abych byl úplně, úplně správný a přesný a že jezdíme právě k vám velice rádi a děkujeme za pozvání. Český rozhlas 2 - Praha, Jak to vidí.

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Tak tedy ještě jednou, posloucháte pořad Jak to vidí, předvánoční vysílání 23. prosince. Jak to vidí v premiéře právě v tuto chvíli, možná v repríze po třiadvacáté hodině, primátor města Brna Roman Onderka, hostem u mikrofonu. My jsme vlastně hosti na jeho radnici. Vánoce, no, říkali jsme si, že až pojedeme z Brna, že bychom se měli stavět v některém z obchodních domů a dokoupit vánoční dárky. Řada lidí nakupuje také vánoční dárky, ale využívá všech možných i nemožných nabídek, bank, obchodních domů, dá se říct, podnikatelů s penězi. Vánoce na dluh, to je docela aktuální téma. Je lepší pořídit dárky na dluh a nebo raději to zmiňované historické jablko, pár oříšků?

Roman ONDERKA, primátor města Brna
--------------------
Určitě to B. Já musím říct, že, když se zamyslím nad tím, co my udělalo v minulosti největší radost, tak to bylo vždycky překvapení, ten dárek jako samotný. To, že si ten člověk vzpomněl. Ale v žádném případě to nebyla ta cena toho daru, který jsem obdržel. Myslím si, že Vánoce jsou svátky klidu, pohody a toho, abychom udělali svým blízkým, a to nejen rodině radost. A tady určitě na ceně nezáleží, to znamená půjčky na Vánoce - špatně.

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Všechno špatně. Jinak, všimněte si, pane primátore, sledují vás tady děvčata, klidně projděte, my sice vysíláme, ale klidně projděte, kam potřebujete. Tak tohle nás čeká v průběhu celého dne, a je to dobře, že to u vás už začalo žít. Změnil vůbec se pohled na Vánoce jako takové? Vždyť některé obchodní domy, řetězce už mají vánoční výzdobu od října, nabízejí vánoční zboží, vánoční slevy, teď už budou dokonce snad už začaly, vždycky bývají v lednu. Myslíte, že ten pohled na Vánoce z té doby dávné a minulé, zůstává stejný? Alespoň přibližně stejný?

Roman ONDERKA, primátor města Brna
--------------------
No, já se přiznám, že v poslední době vnímám tu situaci jakoby takový útok Santa Klause na našeho Ježíška, který je, se naštěstí nezadařil a ...

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
A tak důležité je, že Ježíšek nezestárl a není z něj Děda Mráz, řekl jistý představitel ...

Roman ONDERKA, primátor města Brna
--------------------
... je, je, pořád stejný, máte pravdu. Spíš vnímám a vidím, že se vracíme k té tradici a k těm opravdu starým dobrým Vánocům, a to je dobře. Ono, že obchodní domy začínají prodávat vánoční dárky už v říjnu a budou končit po slevách někdy v březnu, je to jejich byznys, je to jejich práce, je to, je to v pořádku, ale ty Vánoce s tím oříškem, s tím jablíčkem, s tím odlívaným olovem, myslím si, že to je to správné.

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Možná má Ježíšek trochu smůlu, protože ono ztvárnit ho ve výloze není až tak jednoduché, jako Santa Klause v tom červeném s tou velkou čepicí a vousy. Vánoční tradice dodržujete, vy třeba nějakým způsobem, nejenom na radnici, ale i třeba doma s dětmi?

Roman ONDERKA, primátor města Brna
--------------------
Přiznám se, že se pokouším aspoň některé, pokud zbývá aspoň trošku času. A záleží na které si zrovna vzpomenu, ať to je rozřízlé jablko na hvězdici, odlívání olova, šupinka pod talířem při štědrovečerní večeři. To jsou všechno věci, které jsou součástí a kdyby tady byla moje babička, která bohužel už je v nebi, tak by řekla, víš, synku, Vánoce a Ježíšek ty nejsou ve výloze obchodů, ty jsou v srdíčku.

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Vánoční tradice to je nádherná doba. Ostatně váš program tady, který brzy už vlastně za chvíli začne, je toho důkazem. Ale ty tradice přímo doma pod vánočním stromkem, myslíte, že ještě hodně rodin dodržuje to, že si společně zazpívá koledu, že společně povečeří?

Roman ONDERKA, primátor města Brna
--------------------
No, ono jsme v jednadvacátém století, takže předpokládám, že každý má doma CD s koledami a že se najdou i tací, kteří si je zazpívají a já doufám, že jich bude čím dál tím víc, protože ty svátky, to je takové rozzářené nebe klidu, kdy člověk nepřemýšlí nad tím, co je v práci, co ho čeká druhý den, protože následují dva volna, klidu, pohody a setkávání se s rodinou a s přáteli, takže já plně doufám, že nás bude přibývat, kteří v tomto klidu se spíš budeme věnovat svým přátelům a známým.

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Přece jenom ještě zahraju tu na tu, na tu, řekněme, národnostní notu. Liší se, zase podle vás, Vánoce na Moravě a v Čechách?

Roman ONDERKA, primátor města Brna
--------------------
Já si myslím, že určitě jo, protože na Moravě budou krásné a v městě Brně budou nejhezčí.

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Já jsem, počkejte, a v Čechách nebudou stát za nic, nebo jak tomu mám rozumět?

Roman ONDERKA, primátor města Brna
--------------------
To je vždycky podle toho, jak jste daleko od daného místa, kde jste se narodil. Já si myslím, že důležité je, aby byly v klidu, v pohodě a aby každý měl svá splněná přání a je úplně jedno, jestli je v Karlových Varech, v Praze, v Brně a nebo v Ostravě.

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Než se dostaneme k vyslovení vašeho přání. Co dostanou obyvatelé Brna od vás pod stromeček?

Roman ONDERKA, primátor města Brna
--------------------
Tak, kromě dnešního ohňostroje, který vypukne v sedm hodin večer a už se stal tradičním ohňostrojem zde před brněnskou radnicí, tak dostanou příslib toho, že vedení města se bude chovat stejným způsobem, jak se chovalo doposud, že se bude v prvé řadě dívat, co potřebují Brňanky a Brňané a teprve poté, co potřebují oni sami, že se budeme snažit splnit své sliby, které jsme dali.

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Co by pro vás bylo nejhezčím dárkem?

Roman ONDERKA, primátor města Brna
--------------------
Je to vždycky, a to během celého roku, když mě někdo potká na ulici a řekne mi, primátore, tohle děláš dobře, nebo primátore, za to ti děkuji. Víte, to, to potěší, to zahřeje.

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
A vaše vánoční přání všem v tuto chvíli by znělo jak?

Roman ONDERKA, primátor města Brna
--------------------
Štěstí, zdraví a všechny splněná přání. Aspoň jedno si dneska přejte, já věřím tomu, že se vám splní.

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Pane primátore, děkuji za to, že jste si udělal čas, že jste přišel o něco dříve, abychom spolu strávili půlhodinu. Věřím, že ten den, který nás čeká, že bude velmi pestrý a myslím si, že ano, protože my tento den už známe, byli jsme tu vloni i s týmem výletů Českého rozhlasu. Tentokrát nad vámi zcela netradičně, když se otočíte za sebe, vlaje vlajka s obrovským nápisem: Praha, tím je myšlena stanice Český rozhlas 2. Velmi děkujeme za pozvání, přejeme nádherný den, budeme tu v průběhu celého dne a posluchače této stanice budeme o všem, co se tady děje, informovat. Děkuji za návštěvu, krásné Vánoce, hezký nový rok.

Roman ONDERKA, primátor města Brna
--------------------
Vítejte v nejkrásnějším městě ve střední Evropě, krásné Vánoce nejen vám, ale všem občanům České republiky.

Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Roman Onderka, primátor statutárního města Brno, Pavel Kudrna, který vás dnešním dopolednem provází, vás zve, jste-li v dosahu Brna, přijďte se podívat, přijďte na Novou radnici, je tu zajímavý program. My vás provedeme jednak tímto programem v té další hodině, podíváme se také po zajímavých akcích Brna. Máme pro vás netradičního lékaře, no, mohli bychom ho lidově nazvat Jak přežít Vánoce. No a host rovněž brněnský Zdeněk Junák, po jedenácté hodině, velmi se těšíme. Krásný dobrý den.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: pku
Spustit audio