Přepis: Jak to vidí Jan Kubáček 2. listopadu 2020

3. listopad 2020

Hostem byl politolog Jan Kubáček. 

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Dobrý den a celý nový týden i měsíc listopad přeje Zita Senková. Dnešní pozvání přijal politolog Jan Kubáček, ráda vás vidím, dobrý den.

Jan KUBÁČEK, politolog
Dobrý den, dobrý start do listopadu.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Probereme například nepolitiky na ministerských postech, celoplošné testování na Slovensku i předvolební kampaň ve Spojených státech, přeji nerušený poslech. Podle čísel z uplynulých dní se situace kolem nákazy koronavirem v České republice začíná zlepšovat, už v pátek to na své první tiskové konferenci řekl i nový ministr zdravotnictví Jan Blatný. Podle něj strach z koronaviru, který nás paralyzuje a rozděluje, je nutné změnit v respekt, jak pane Kubáčku, hodnotíte jeho první kroky či spíše vystoupení ve funkci, je jasné, že na rozdíl od toho běžného provozu nebude mít, jak to bývá u nováčků těch pověstných 100 dní hájení.

Jan KUBÁČEK, politolog
Tak první co musím říci je, že svého druhu ho obdivuju, protože je to z mého pohledu velmi odvážný člověk, tak trochu politický sebevrah, vysvětlím hned proč. Čeká ho jenom nepopulární rozhodování, jednak v oblasti koronaviru, kdy teď je to opravdu o výdrži, o vydrží lékařů, zdravotních sester, zdravotního personálu, pečovatelů, kde v podstatě se opravdu jenom v podstatě dělají lepší z těch špatných řešení a nahání se, dohání se, to co jsme propásli v tom závěru léta, začátku podzimu a pak ho čeká to B, možná ještě kuriózně svého druhu těžší pro zdravotnictví, a to je ekonomický koronavirus, už teď víme, že těch peněz bude ve státním rozpočtu, čili logicky půjde méně peněz i do zdravotnictví, než se plánovalo, neboli zase ho budou čekat nepopulární rozhodnutí, kam přednostně, v jaké výši, aby to mělo adekvátní odezvu ve zdravotnictví, co se týče toho prvního vystoupení, já jsem měl možnost sledovat, analyzovat, pro mě tam bylo poměrně příjemné překvapení, že mluví pan ministr mnohem srozumitelněji, klidněji než jeho předchůdce prof. Prymula. Sice všichni řešili to reprodukční číslo, ale upřímně, když je tam někdo v řádu hodin v podstatě a okamžitě má rozhodovat, sdílet spoustu informací, být připravený na zátěžovou komunikaci, já bych byl trochu velkorysejší a jen říkám, dobře, že umí zklidňovat, umí, dává prostor odborníkům jiným, pan prof. Prymula si rád vše komentoval sám a pak to taky tak někdy vypadalo, že v podstatě jsme se dovídali, že nám brzo něco oznámí, že to možná bude měnit něco, co už teďka oznamuje, čili vedlo to často k takové jisté skepsi, vyděšení některých a černých pasažérů, kteří mávli rukou, a to ještě nebyl ten Vyšehrad pověstný, mávli rukou, řekli, já tomu stejně nerozumím, já se s tím neztotožňuju, čili ono je to všechno virtuální. Tady stávající pan docent mně přijde, že pochopil, že to musí všem vysvětlovat jako pacientům v čekárně, neboli pokud neporozumím, pokud se s tím ztotožním, tak tu péči o sobě nikdy nenastartuji a tam jediné zakopnutí, uvidíme, jestli to bylo nervozita a nepochopení toho, že přešel opravdu do džungle, do ostrého prostředí, kde ho nikdo nešetří anebo se bude trochu bát, což bych se teda bál potom posléze jako pacient jako občan této země také, protože my tam potřebujeme opravdu člověka, který bude schopen spoustu věcí rozhodnout sám a bránit rezort zdravotnictví, to je ta nešťastná debata o jeho podpisu nepodpisu jeho a paní manželky v té petici Milionu chvilek. Myslím si, že to byla naprostá zbytečnost, zbytečné zaškobrtnutí, uvidíme, jestli to byla chyba začátečníka z nervozity a nejistoty anebo pan docent a pan ministr Blatný je spíše takový tichý, submisivní úředník, já pevně věřím, že to bylo to A, jenom to zakobrtnutí ze strachu.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Já to jenom upřesním, Jan Blatný nakonec pod tlakem médií nutno dodat potvrdil, že před dvěma lety podepsal petici Milionu chvilek pro demokracii za odstoupení Andreje Babiše.

Jan KUBÁČEK, politolog
Přitom zbytečnost, protože upřímně řečeno to není zásadní, je to jeho plnohodnotné právo a mimochodem on z toho mohl stejně jako premiér v podstatě udělat plus a ukázat, že jsou tam kvůli tématu úplně jinému a není to o nějakých politických nebo osobnostních sympatiích, ale o tom, aby se řešil koronavirus.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Vy už jste řekl, pane Kubáčku, slovo džungle, podobně to vlastně formuloval i prezident Miloš Zeman při schůzce s panem Blatným ještě před jeho jmenováním, když se pánové v podstatě seznámili, že přechází z parku do džungle. Je to pan Blatný dětský hematolog, není politik, nemá žádné zkušenosti, obecně jak se díváte na nepolitika ve Státní správě, respektive na tak vysokém postu, jaký je ministr?

Jan KUBÁČEK, politolog
Má to dvě hlediska, když budu vycházet z té čekárny, z té ulice, z toho prostoru, kde se pohybujeme my občané, tak tam táhne za delší provaz, protože ukazuje se, že Češi, Moravané Slezané mají obecně rádi odborníky, nepolitiky, úředníky, všimněte si, že my vlastně u nás neprožíváme nikdy ani příliš velkou skepsi, když je úřednická nebo poloúřednická vláda, to některé národy nejsou sto přijmout, my to naopak celkem k tomu tíhneme a máme apriori sympatie k takovýmto politikům, nepolitikům, druhá věc je, že jako úředník, odborník, to nepolitik to máte velmi těžké v politickém kabinetu, protože vaše váha se samozřejmě vždy opírá a jste silnější v momentě, kdy buď máte širokou popularitu nebo ideálně máte za sebou poslance a tím pádem máte politickou páku a váhu anebo máte blízko k premiérovi, v tomhle případě pan doc. Blatný a novopečený ministr zatím nemá nic z toho, takže tam se dá očekávat, že jediné, na čem by mohl dlouhodobě stavět a kde by se mohl vytvářet tu základnu, je právě ta erudovanost, to krizové manažerství řešení koronaviru, protože tam, jak premiér to chce uklidnit a vyřešit ideálně, tak samozřejmě veřejnost by velmi ráda, aby konečně to někdo už měl jakoby strategicky v rukou a srozumitelně, jednoduše to vedl k nějakému uklidnění a ideálně v nějaké dohledné době, měsíců, půl roku, tři čtvrtě roku i k vakcíně, a to si myslím, že může být jeho politická váha, i proto pro nějaké symbolické a ekonomické vyjednávání pro resort zdravotnictví.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Tak to měl pak z tohoto pohledu těžké i prof. Prymula.

Jan KUBÁČEK, politolog
Prof. Prymula měl jednu obrovskou výhodu vedle té erudovanosti, kterou nikdo nezpochybňoval, měl v zákrytu v zádech prezidenta Zemana, a to je dneska de facto nejsilnější politická síla, nejsilnější koaliční strana by se dalo říci o jednom muži, o jednom generálovi ve stávající menšinové vládě Andreje Babiše.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
A z čeho vycházíte, že měl podporu nebo za zády pana prezidenta?

Jan KUBÁČEK, politolog
No, všiměte si ty sympatie, ty vzkazy, to hladké jmenování do funkce, i ta předchozí zkušenost, bylo vidět, že páni spolu dokázali jako myšleno, pan prezident tak bývalý ministr Prymula, dokázali spolu mluvit, byli relativně synchronizovaní až do toho vyšehradského pátku v uvozovkách a bylo vidět, že prof. Prymula nejen z titulu té jisté autority v boji proti koronaviru, ale asi i z těchto politických konsekvencí cítí poměrně silnou váhu ve vládě, byl to jeden z mála, který dokázal odmítnout, korigovat rozhodnutí a vstupy premiéra Babiše, do rozhodování ohledně koronaviru, byl to člověk, který se na začátku hnedka vlastně dohodl, že ty věci bude rozhodovat s konečnou finalitou právě on prof. Prymula.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Ale politickou zodpovědnost má pořád vláda.

Jan KUBÁČEK, politolog
Je to tak, je to tak, ale přece jen, když máte jakoby tu odbornost a máte, jak se říká, to politické krytí, tak jste poměrně hodně emancipovaný člen vlády a dokonce jsem někdy měl pocit, i myslím, že tady jsme se o tom bavili, že v podstatě prof. Prymula vystupoval jako jedna z koaličních sil, že ač byl sám a ve dresu za sebe, tak měl často podobnou váhu jako rozpolcená sociální demokracie nebo jako představitelé, respektive jako premiér a jeho nejbližší, to byl poměrně hodně unikátní, myslím si, že Alena Schillerová, ministr Havlíček a další by vám mohli vyprávět, kolik let a nervů a usilovné práce a trpělivosti museli vynaložit na to, aby vlastně dosáhli určité autority, limitované autoritu u premiéra a prof. Prymula ji měl vlastně na základě odbornosti a na základě právě tohoto zázemí, ale tu větev pověstnou si podřezal nakonec on sám.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Co vlastně ukázala ta takzvaná vyšehradská schůzka, pane Kubáčku, jak se vyřešila, lze vůbec z toho vyvodit, pokud do toho vidíme, umíme to vůbec nějak rozklíčovat, koho případně posílí to extempore?

Jan KUBÁČEK, politolog
Tak ve výsledku myslím si, že důležitým vzkazem bylo, že je velmi malá důvěra veřejnosti v politiky jako sestavu, a proto ta reakce byla i velmi razantní, nutno dodat celkem pochopitelná, protože se bavíme v situaci, kdy lidé se bojí nejen o zdraví své blízkých, ale také o to, jestli po této vlně obnoví živnost, budou mít práci, jakou výši platů budou mít, jaké bude mít rodinné rozpočty, takže úplně chápu, že prostě toto symbolické, ale naprosto nepochopitelné jednání bylo tak razantně odmítnuto, když, co ho vemu to B, tak se ukázalo také, jak každý si dokáže určit svůj osud velmi dobře sám, když nezvládne nebo zvládne tu krizovou komunikaci, já jsem do dnes přesvědčen, že kdyby ministr tehdejší Prymula sklopil hlavu, řekl, chyboval jsem, bylo to částečně z únavy, nedocenil jsem to, neuvědomil jsem si to, budu to muset odpracovat, ale zároveň jsem připraven podat demisi do rukou prezidenta, tak jednak toto právo z pohledu Ústavy má, myslím si, že by dokonce prezident odmítl a ministr sice s pošramocenou pověstí by pokračoval, ale pokračoval by dál a možná by někteří řekli, podívejte, ale postavil se k tomu jako chlap, jako voják, naopak jsme byli svědky tak velmi dvou rozpačitých a tak neprofesionálních a tak lidsky nepochopitelných tiskovek, že tam jsem měl pocit, že v přímém přenosu se v podstatě prof. Prymula rozhodl, že nebude ministrem a lidově řečeno, se politicky odpálil, protože to bylo opravdu nesoudné a neprofesionální, takže to si myslím, že je také velké poučení, no a kuriózně tím, že vlastně Andrej Babiš rozhodl a reagoval tak a podle mě jinak ani nemohlo než razantně, tak kuriózně prof. Prymula částečně překryl jeho naprosté nezvládnutí srpnových a začínající zářijových událostí, takže kuriózně, když říkáte, kdo na tom vydělal, tak jsem přesvědčen, že ve výsledku premiér Babiš, ale obecně se otřásla obrovsky důvěra prostě obecně politiky, mocenskou, někdo by řekl elitu nebo reprezentanty a částečně i v odborníky, protože myslím si, že část lidí si řekla, tak politikům už příliš nevěřím a teď mě zklamal i epidemiolog, takže komu mám vlastně věřit selskému rozumu.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Nouzový stav v Česku vláda minulý týden prodloužila do 20. listopadu, ministr vnitra, vicepremiér Jan Hamáček vidí začátek problému v podcenění situace v létě. Viníka by podle několika ministrů a opozice měla po konci koronakrize hledat komise, s jejím vytvořením souhlasí i pan Hamáček, jak to řekl v sobotu pro Seznam Zprávy, co si o tom myslíte?

Jan KUBÁČEK, politolog
Tak já to vnímám hlavně jako symboliku, myslím si, že Jan Hamáček už v podstatě se snaží veřejnosti říci, nerovnám se Andrej Babiš, to že jsem ve vládě Andreje Babiše, neznamená, že jsem detašované pracoviště hnutí ANO, myslím si, že to už je takovej já předzvěst také za 11 měsíců, pokud nedojde k něčemu nečekanému, nás čekají sněmovní volby, takže myslím si, že to už je součást nějaké před kampaně, takového distancování se od Andreje Babiše a jeho způsobu řešení, respektive neřešení koronavirové krize, koronavirové vlny, z jednoho prostého důvodu, my jsme za celou dobu měli přibližně nějakých 15 vyšetřovacích komisí, plus minus, žádná nic nevyšetřila, žádná nebyla využita potom v práci policie k nějakému dotažení a jenom připomenu, byly privatizační, byly k VZP Diag humen, policejní reorganizaci, ke stavbě D47, k listopadových událostech a mohl bych pokračovat, v podstatě platí tady takovéto klasické okřídlené, jistě pane ministře, chceme něco hodit pod koberec, výborně, uděláme vyšetřovací komisi, v podstatě se to akorát zpolitizuje, ta stanoviska, která se objevila předtím, se objeví posléze a jenom se to celé rozmělní, ale myslím si, že to je čistě už takový jakoby politický cirkus, který ukazuje, jsou tady nějaké jiné politické síly a mimochodem ta vláda Andreje Babiše se nám čím dál více stává jakoby rozhádanou menšinovou vládu, dlouho platilo, že byla rozhádaná, ale teď už cítíme, že opravdu je tam ta menšinovost, zanedlouho to uvidíme i ohledně hlasování o daňové reformě, tam si myslím, že bude něco podobného, takže celkově vzkaz nám divákům, voličům, daňovým poplatníkům je, blíží se sněmovní volby a ta hádka z pavlače se nám začíná dostávat už na dvorek a bude čím dál silnější.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Dovedete si, pane Kubáčku, představit jako politolog, že by došlo jaksi ke složení zbraní. Teď nemám na mysli jenom vládní koalici, ale vůbec na české politické scéně jaksi ve jménu toho boje s touto situací.

Jan KUBÁČEK, politolog
Na rovinu říkám, dovedu, jsem trochu překvapen, že k tomu v určitý moment nedošlo, protože, kdybyste se mě ptala teďka jakoby z pohledu politické strategie, co by bylo teď nejvhodnější, tak jsem přesvědčen, že kdyby si stoupli všichni politici, zastoupení v Poslanecké sněmovně nebo při nejmenších jejich předáci čelní a v podstatě teď přišli se společným apelem, protože to nejtěžší nás bude čekat v těchto nejbližších týdnech, myslím si, že by to byl neskutečně důležitý impuls, ukázalo by to logiku, kterou prožíváme, že koronavirus se opravdu nelepí jenom na straníky nebo nestraníky nebo straníky určitého dresu a zklidnilo by to situaci a hlavně by to dalo šanci politikům, obnovit důvěryhodnost, protože teď si myslím, že trpí jako celek.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Pokračujeme v rozhovoru s politologem Janem Kubáčkem, pětimilionové Slovensko má za sebou první kolo unikátního celoplošného testování na koronavirus. Největší logistické akce v novodobých dějinách země. Jen v sobotu se podařilo zachytit bezmála 26 000 pozitivních případů. Lidé s negativním výsledkem se ode dneška mohou pohybovat v jaksi uvolněném režimu, co podle vás ukázala ona akce s názvem Společná zodpovědnost, teď nemám na mysli samozřejmě z toho odborného nebo epidemiologického hlediska, ale jaksi politicko-společenského, také na Slovensku, promiňte, se koronavirus stalo nebo stal politikum.

Jan KUBÁČEK, politolog
Bezesporu v podstatě dneska by bylo těžké najít zemi, kde vlastně koronavirus už nemá jakoby, jak se říká hlasovací právo, už je dneska opravdu součástí politických programů a ovlivňuje tu politiku a politickou kulturu. Jedno, jedním dechem říkám, je to unikátní, je to hodně zajímavé. Druhým poučen svým lékařským okolím říkám trošku je to také velká výzva, protože byly použity vlastně testy s nižší účinností, a když jsem viděl ty záběry tak jsem nebyl úplně šťastný z toho, trochu mně to připomnělo, co bylo tady na Václaváku, že lidé nedrželi distanc, shlukovali se, takže jsem si říkal, tak tam ještě pár lidí, prostě to v uvozovkách ve výsledku chytí, než aby si přinesli jenom, jak se říká, ověření. Je tam hodně zajímavá ta myšlenka do budoucna i pro nás pro nějaké strategické a pandemické uvažování, vlastně toho propojení s tím zákazem svobody pohybu nebo toho volného, jak se říká pohybování, fungování, cestování po Slovensku, že to je zajímavý jakoby takový obrácený zipový princip typu, otestujte se a pak vlastně můžete fungovat volně, no a říkám to C, to se přesně ukazuje i u nás, je to o disciplíně. Teďka jen pevně věřím a přeju to Slovákům, aby u nich došlo k tomu, že ti co byli pozitivně diagnostikování, tak aby prostě drželi ten distanc, aby zůstali v izolaci, protože já z vlastní zkušenosti vím vyprávění mnoha, že prostě tady byl i princip opravdu řady firem a tady musím potvrdit slova předáka českých odborů pana Středuly, že se prostě vyzývalo k tomu, ať jakoby fungují dál, hlavně prostě ekonomika se nesmí zastavit, no a taky to vypadalo a dopadlo to, jak dopadlo, někteří to vlastně vůbec jakoby nedrželi svoji vlastní disciplínou, někteří to zúžili, že to je problém premiéra, na Slovensku mám pocit zatím, že se snad daří držet přesvědčení, že koronavirus opravdu není premiérskou nebo opoziční záležitostí, že jí nevtáhla nějaká politická strana do politického kolbiště, spíš jsem zvědavý na další komunikaci mezi paní prezidentkou a panem premiérem, protože ta na začátku byla taková překvapivě štiplavá, spíše taková chladná na to, o jak velkou akci jde, ale každopádně určitě ji sledujme, já bych posluchačům ještě přidal jednu zemi, kterou se vyplatí sledovat a to Dánsko, kde jednak si myslím, že mentalita, já to tady pravidelně říkám, jsou nám hodně podobní, ale velmi zajímavě pojali to vysvětlování a ty sankce, případně uvolňování, že to vysvětlili společnosti dopředu, myslím si, že to je velká inspirace i pro českou vládu a českou strategii, soužití a zvládání eliminování koronaviru v naší společnosti.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Jinak podobnou myšlenku otestovat takto celou populaci, měl i již bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Podle něj se takto dalo odhalit přibližně 90 % pozitivních lidí v populaci, u nás začíná pozítří testování klientů v domovech pro seniory a sociálních službách.

Jan KUBÁČEK, politolog
Myslím si, že velmi rozumné opatření, protože zase co mám a říkám rovnou na bránu od odborníků, rozhodně nechci do toho fušovat a tvářit se znale, tak vlastně vzpomínají, že tohle je lepší opatření, že opravdu to řešit v těch rizikových a potřebných komunitách, jen jedním dechem říkám, škoda, že už to bylo před třemi týdny.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Konstatuje politolog Jan Kubáček. Američany čeká poslední den kampaně viru navzdory, současný prezident Donald Trump chystá 5 vystoupení ve čtyřech státech. Jeho vyzyvatel Joe Biden se zaměří na Pensylvánii, můžeme už nyní říct, že šlo o jednu z nejvypjatějších, nejhektičtější kampaní?

Jan KUBÁČEK, politolog
Myslím si že můžeme, ať si uvědomuju, že tohle slyšíme co 4 roky, že jsou to osudové volby, jedinečné, unikátní.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
A v čem jsou unikátní?

Jan KUBÁČEK, politolog
Myslím si, že jsou unikátní, opravdu jsou tou vyhraněnosti, nemilosrdností kampaní, to co se prostě děje teď mezi fanoušky a je to obrovské varování nám Evropanům, protože já jsem tady takové jemné pocity měl při prezidentských volbách vždycky při tom druhém kole, že prostě se rozpadaly rodiny, lidé na sebe útočili, hádali se v tramvaji, tak jsem říkal, ježíš ještě týden a budeme se tlouct čepicema, v Americe to vypadá ostřeji, tam už jsou myslím i za těmi čepicemi, nejen počtem nákupu zbraní, ale teď když jsem viděl ty poslední informace třeba o tom najíždění těch fanoušků do sebe navzájem, vytlačování aut, autobusů ze silnice, no potěš pán bůh, co přijde, ale bezesporu platí, že zhruba jedna z nejtvrdších nemilosrdných kampaní ze strany obou táborů, myslím si, že tam je také velmi výchovná lekce pro žurnalisty a pro média obecně, protože to zaangažování se médií, kdy se stali téměř jako automatickými fanoušky, nekritickým fanoušky určitého tábora, taky nebylo dobře a bude se těžko vracet do té racionality.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Jaký způsob zvolili oba rivalové, jak oslovit voliče?

Jan KUBÁČEK, politolog
Tady jsme viděli několik rozdílů, že vlastně Donald Trump jezdil jenom tam, kde je to rozpolcené, kde měl bývalé a stále potenciální voličské skupiny a pak tam, kde mohl vlastně odradit od podpory Joea Bidena, to bylo hodně zajímavé, že jeho, to byly injekce, to byly takové jakoby vlety, on šel velmi adresně, šel velmi cíleně a uvidíme za pár dnů, jaká úspěšnost téhle strategie byla, ale myslím si, že opravu pracoval s velmi jakoby detailním sociologickým voličským vzorkem Joe Biden a nutno dodat rovnou říkám ještě jedním dechem, že Donald Trump teda udělal neskutečně mítinků, to až budeme porovnávat jakoby v tom historickém vývoji, tak si myslím, že bude patřit kuriózně k těm nejaktivnějším prezidentským kandidátům, rovnou říkám ale to B, tím vyvolával taky často bezpečnostní problémy, protože drtivá většina lidí tam byla bez roušek, on k tomu vyzýval, takže ještě uvidíme, co taky udělá v těch epidemiologických číslech a dopadech. Joe Biden na to šel opačně, šel na to jakoby exemplárně, vyhlašoval distanc, promlouval vůči voličům podporovatelům skrze jakoby vzdálený přístup nebo do aut, dával na tu symboliku velmi, ale bylo zase hodně zajímavý tím, že nejenže jezdil po těch váhavých státech, ale těch mítinků neměl tolik a myslím si, že v politickém marketingu se budeme hodně také bavit o tom, jaká byla role a jestli přinesla úspěch bývalých prezidentů, protože vlastně nebývalé za něj ho podporoval, horoval Barak Obama, jeho kolega, že jo prezident, protože Joe Biden býval viceprezidentem, manželé Clintonovi, je teda otázka, jestli to přináší plusové body nebo to naopak některé odrazuje, ale každopádně tohle bylo hodně unikátní, protože v minulosti se tohle příliš nedělo, že by vlastně nastoupily takové těžké politické váhy.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Lze říct třetím klíčovým tématem prezidentských voleb je koronakrize, promiňte, je to zdravotnictví nebo?

Jan KUBÁČEK, politolog
Bude to právě zajímavé sledovat, jestli převáží, protože teďka vlastně se neustále přesouvá mezi tím, jestli důležitější jsou jakoby zdravotní dopady koronakrize a koronaviru a přístupu k němu, v momentě, kdyby toto platilo, tak Donald Trump prohrává a prohrál anebo někdo zase říká mnohem důležitější je peněženka a s tím věci související, bezpečnost, fungování státu a pokud by platilo toto hledisko, tak si myslím, že s velmi odřeným obličejem, to už není ani o odřených užších. Ale oodřený obličejem by Donald Trump obhájil, ne na počet voličských hlasů, to rovnou říkám, ale na počet volitelů, čili že by se mohla opakovat situace před čtyřmi roky a tady jenom podotekem řeknu snad jednu věc, posluchačům určitě doporučuju, dívejte se na Floridu, ta bude velmi důležitá, protože jak před 20 lety rozhodl de facto o Walkeru Bushovi mladším a jeho prezidentství, tak si myslím, že Florida také může rozhodnout o tom, jestli Trump bude nadále prezidentem nebo končí po čtyřletí.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Výzkumné agentury chrlí záplavu dat o tom, i která skupina Američanů podporuje, kterého kandidáta, jsou už po těch zkušenostech z roku 2016, jak média taky ty agentury mnohem opatrnější?

Jan KUBÁČEK, politolog
No u médií rovnou říkám, že nejsou, naopak mám pocit, že jsou ještě zbrklejší a u agentur viděl jsem tu metodologii, zlepšila se, ale myslím si, že stále příliš nepočítá s tou spirálou mlčení. Dám konkrétní český příklad, ať neutíkám od tématu. Vemte si tady taky záhadně nikdo nevolil hnutí ANO Andreje Babiše, nikdo nevolil Miloše Zemana, ve své době nikdo nevolil komunisty, nikdo nevolil Tomia Okamuru nebo jiné politické takové dejme tomu razantnější politické směry a jsou a mnozí z nich vyhráli. Když jsme se bavili o Slovensku, Vladimíra Mečiara taky téměř nikdo neznal a nevolil a jak dlouho byl v čele politiky, Roberta Fica a podobně. Já si myslím, že tady ještě stále se neplatí, nepracuje s tím fenoménem těch utajených hlasů, té jakoby upozaďovány některými médii a agenturami a politicky přehlížené takové té mlčící, já nechci říct většiny, ale prostě mlčící vyhraněné skupiny hlavně mužů, z venkova, menších měst, které můžou Donalda Trumpa podržet.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
A znamená to, že se prostě nebo skupina voličů nechce jaksi přiznávat, svěřovat s tím, koho zvolila nebo jsou to spíše voliči nerozhodnutí, kteří tak zvolí doslova na poslední chvíli?

Jan KUBÁČEK, politolog
Myslím si, že spíš jsou to lidé, kteří vlastně nechtějí čelit té otázce a proč a jak, můžete tohohle člověka volit, přesto co dělal, přesto jak mluvil, přesto jak se chová, přesto jak posunul tu politickou kulturu kamsi a opravdu ji posunul, zvulgarizoval ji velmi, takže myslím si, že jsou dneska pevně rozhodnuti, dokonce mám pocit, že na těch číslech se ukazuje, že k těm volbám i intenzivně chodí, a to nejen k těm prezenční v uvozovkách, ale nebo půjdou, ale i k těm korespondenčním a bude jenom zajímavé sledovat, v jakém počtu jsou, protože pokud zůstaly ta čísla podobná jako před čtyřmi roky, tak si myslím, že ten Donald Trump stále velmi těsně, ale může vyhrát.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Americkým volbám se budeme v Jak to vidí, věnovat celý tento týden, samozřejmě neopomeneme i řadu dalších témat, tak jak jsme to ostatně probrali i dnes s politologem Janem Kubáčkem, děkuji za váš čas a za vaše názory.

Jan KUBÁČEK, politolog
Díky za pozvání a hlavně všem pevné zdraví a pevné nervy.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Zita Synková se připojuje a zve na zítřejší Jak to vidí, mým hostem bude ekonom a statistik Richard Hindls. Příjemný poslech dalších pořadů Českého rozhlasu Dvojky.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.