Přepis: Jak to vidí Ivan Kytka – 12. září 2022

12. září 2022

Hostem byl novinář Ivan Kytka. 

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Bylo půl deváté, příjemný den a celý nový týden přeje Zita Senková. Je tady pravidelný čas na rozhovor v souvislostech. Mám radost, že pozvání přijal Ivan Kytka, novinář žijící ve Velké Británii. Přeji vám dobrý den do Londýna.

Ivan KYTKA, spolupracovník ČT ve Velké Británii
Dobrý den, dobré české ráno.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Věnovat se budeme samozřejmě odkazu zesnulé panovnice Alžběty II., jak bude svou novou roli definovat nový král Karel III. A co lze očekávat od Skotska, budou sílit hlasy separatistů? Otázek bude samozřejmě mnohem více, přeji nerušený poslech. Rakev s ostatky královny Alžběty II. je na poslední cestě Británií. Smuteční kolona dorazila včera do Edinburghu. Dnes rakev zamíří do katedrály svatého Jiljí. Poslední rozloučení s panovnicí se uskuteční přesně za týden. Pane Kytko, jaké pocity aktuálně převládají mezi Brity? Alžbětu II. ctili jako symbol monarchie, konstantů. Většina Britů ani nás ostatních nezažila ve Spojeném království jiného monarchu.

Ivan KYTKA, spolupracovník ČT ve Velké Británii
Já bych řekl, že ten počáteční šok z toho rychlého náhlého odchodu se pomalu vstřebává a mísí se v britské veřejnosti pocity jaksi co nejdůstojněji rozloučit v těch příštích dnech s královnou, která skutečně provázela 70 let jejich všední každodenní životy. A jak současně oslavit také nástup nového monarchy, tedy krále Karla III. Já jsem byl včera podívat v centru Londýna během odpoledne, které bylo mimochodem krásné, slunečné a ten zájem o Buckinghamský palác, o to co se bude dít v příštích dnech, je skutečně monumentální a řekl bych, že bylo v ulicích kolem Buckinghamského paláce možná statisíce lidí, kteří se přišly podívat na ty přípravy a především přišli položit květiny, protože Buckinghamský palác už se připravuje vlastně na ten smuteční obřad, tak byly otevřeny jako památní místa také vedlejší park Green park zalitý květinami a podobně, park svatého Jakuba plný květin a proudy, proudy, davy lidí napříč generacemi, napříč etnickým původem a napříč, napříč vlastně celým Londýnem.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Mimochodem ty vzkazy a tu záplavu květin i nejspíš drobných řekla bych snad dárečků, si prohlédli i v noci se svými manželkami, princové William a Harry. Ten teda už se vzdal svých titulů.

Ivan KYTKA, spolupracovník ČT ve Velké Británii
Ano, i když já vím, že oni byli především se podívat na windsorském zámku.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Ano.

Ivan KYTKA, spolupracovník ČT ve Velké Británii
Vlastně královská rodina se teď snaží ty jednotlivé úkoly rozdělit, možná taková zajímavost, která se patrně už ví, tak na tak trochu podpíraného prince Andrewa připadla starost, jaksi převzít péči o královniny pejsky, ty slavné Kordis byli převezeni do jeho rezidenci také poblíž Windsoru.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Jaká je vaše osobní vzpomínka, pan Kytko, na královnu Alžbětu II.? Vy v Anglii žijete a pracujete mnoho let. Jenom připomenu, že jste byl zpravodajem České tiskové kanceláře, České televize, také redaktorem BBC World Service a BBC News. Jak vy vzpomínáte na Alžbětu II.?

Ivan KYTKA, spolupracovník ČT ve Velké Británii
Možná paradoxně jsem se k ní nejblíže dostal při její oficiální návštěvě v Praze v roce 1996, když jsem vlastně tehdy pro Českou televizi kryl ten její pobyt alespoň částečně. Měl jsem na starosti tu její velmi slavnou procházku po Karlově mostě, kterým prošla v doprovodu prezidenta Václava Havla a bylo to velmi příjemné. Málokdy se člověk dostane k monarchovi žijícímu tak blízko. Měl jsem tehdy i pozvání vlastně na čaj o páté, stejně jako desítky nebo možná stovky českých osobností. Ten jsem bohužel musel odmítnout, protože jsem měl pracovní povinnosti, editování toho příspěvku pro večerní relaci. Musím říct, že do dnes mě trochu mrzí, protože jsem jsem si mohl vyzkoušet alespoň to pukrle, zda bych ho vůbec dokázal.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Během panování Alžběty II. se například ve Vatikánu vystřídalo 7 papežů, byla postavená a zbourána berlínská zeď. Jaké vlastnosti ji nejvíce charakterizovaly, v čem tkvěla její síla, co byste řekl?

Ivan KYTKA, spolupracovník ČT ve Velké Británii
Já myslím, že to byla pracovitost, odpovědnost a taková každodenní solidnost a snaha i v těch nejtěžších a nejobtížnějších chvílích, to nedat najevo a nestěžovat si. To možná to poslední byla vlastnost, kterou převzala od svého otce krále Jindřicha, krále Jiřího VI., když poněkud předčasně v roce 1952 odešel. V soukromí byla známá taky tím, že dokázala být jaksi velmi, velmi humorná, měla smysl pro humor takový ten typický, anglický, suchý, což mimochodem bylo poznat i v té scénce, kterou si proslavila při oslavách svého 70. výročí na to věhlasné setkání s medvídkem Paddington, kdy se jí ptal madam, chtěla bych se vás, tak co vlastně nosíte v té vaší kabelce nebo v té taštičce a ona vytáhla anglickým džemem namazaný sendvič, který si bere vždy jako železnou zásobu, pokud by se ocitla někdy déle, než počítala a dostala hlad.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Ten medvídek Paddington měl tedy, pane Kytko, větší štěstí, dát si ten čaj s královnou než vy, protože jste musel pracovat před těmi vlastně už mnoha lety. Jak se vyvíjela její, vlastně její vládnutí? Měnila se během těch dobrých 70 let na trůnu?

Ivan KYTKA, spolupracovník ČT ve Velké Británii
Já bych řekl, že se vyvíjela stejně jako doba, kterou vlastně byla na trůně, bylo to těch dlouhých 70 let a připomeňme, ona nastupovala na trůn, kdy vlastně Velká Británie byla říší, nad kterou slunce možná tehdy ještě nezapadalo, rozšířená po několika kontinentech v mnoha časových pásech. A vlastně královna Alžběta předsedala tomu jako hlava státu, co se Británie, řekněme, smrskla na ostrov při severozápadním pobřeží Velké Británie a celý ten proces řekl bych i díky jí byl velice důstojný, velice decentní bez nějakých vážných velkých konfliktů a ona sama, když se podíváte do knížek, které o ní byly napsány nebo do filmových seriálů, tak vlastně velice stála o to, aby ty vztahy s bývalými koloniemi byly a zůstaly co nejlepší. Velice dbala na to, aby fungoval Commonwealth vlastně jako jeho hlava a dokázala se za ty země nebo národy, které v minulosti byly jakkoliv ustrkovány nebo byly vlastně na vedlejší koleji občas, tak se za ně dokázala nebo chtěla postavit.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Kdy byla na vrcholu?

Ivan KYTKA, spolupracovník ČT ve Velké Británii
Těžko říci, protože to těch 70 let je příliš dlouhá doba, pokud jde o, řekněme, popularitu a ohlas, tak troufnu si říct, že to bylo těch posledních 20 let, protože některé ty, řekněme, hrany, které mohly existovat v minulosti mezi, mezi královskou rodinu, monarchií jako zřízením, tak vlastně postupem času se obrušovaly. Ona měla velice obtížná devadesátá léta, jak už se určitě také připomínalo. Vyhořel jí z podstatné části winsdorský zámek, který ona brala jako vlastně svou důležitou venkovskou rezidenci. A brala to tak, že jaksi její odpovědností ho v dobrém a rekonstruovaném stavu předat další generaci, při té rekonstrukci vlastně vzplálo jedno křídlo a ty škody byly velice, velice devastující. No a pak procházela řadou soukromých krizí, když vlastně jejím dětem se nevydařila hned 3 ze 4 manželství a vlastně v těch devadesátých letech si postupně rozváděly č začaly rozpadat a to pro ní osobně bylo velice, velice nepříjemné. Naopak přelom tisíciletí rok 2000 a dále, řekl bych tu situaci ať už rodinnou nebo postavení Británie tehdy v rámci Evropské unie na mezinárodní scéně přineslo určitou stabilizací a s tím také, řekněme, trochu klidné stáří nebo seniorský věk pro královnu Alžbětu II.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Její korunovace ve Westminsterském opatství 2. června 1953 se stala první korunovací přenášeno v přímém televizním přenosu. Jak se, pane Kytko, královna sama adaptovala na technologické změny v průběhu svého vládnutí?

Ivan KYTKA, spolupracovník ČT ve Velké Británii
Tak ona se snažila, bylo to vlastně součástí strategie, jak udržet monarchii jako instituci, jejíž historie a pompa jde 1000 let zpátky vlastně do hlubokého středověku. Takže na radu svých rádců, když budeme hovořit o posledních 20 let, tak se snažila přijmout všechny ty převratné technologické momenty, které přinášel například internet. Měla ne snad ona sama, ale jako instituce twitterový účet, měla myslím instagramový účet, na němž se objevovaly dříve oficiálně přednášené a jaksi pečlivě připravovaná prohlášení. Takže to byla jedna z adaptací. Měla ráda televizi, ve svém volném čase sledovala různé televizní seriály, tak jak jsme zvyklí všude, všude ve světě. Takže měla ráda pochopitelně také rozhlas. Měla dokonce své oblíbené rozhlasové moderátory, kteří když odešli od mikrofonu nebo potom odešli ze života, tak vyjadřovala rodinám a pozůstalým soustrast. Takže dokázala žít vlastně plný život tak, jak byli zvyklí její poddaní a my všichni.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Posloucháte názory Ivana Kytky, publicisty žijícího ve Velké Británii. Královna Alžběta byla nejdéle žijící a nejdéle vládnoucí britský panovník v dějinách monarchie. Za těch 70 let na trůnu zažila 15 ministerských předsedů. Zbrusu novou premiérku Liz Trussovou potkala poue 2 dny před svým skonem. Předala ji pověření sestavit nový vládní kabinet. Pane Kytka, kdo měl na Alžbětu II. kromě jejího tatínka, kterého jste už zmínil největší vliv?

Ivan KYTKA, spolupracovník ČT ve Velké Británii
Tak určitě to byl její manžel princ Philip, kterého si vlastně vybrala jako, jako teenager jako svojí velkou lásku, kterou vlastně, která jí nikdy neopustila a na jehož rady byl o 5 let starší, vždy, vždy dávala, a vždy ho respektovala. V tom raném mládí to mohli být také jejich guvernantky, vlastně ona se připravovala na svou roli královny od svých 12 let, kdy abdikoval její strýc Edvard VIII., král a bylo jasné, že ona jednou může stát na trůně. No a byla to velká skupina jejich rádců a ona řekl bych se nechávala, protože sledovala veřejné dění, studovala národy veřejnosti, tak, tak vlastně to, co na ní mělo vliv, i byla ta dynamická éra jejího ovládnutí. Dokázala velice rychle, velice dobře vstřebávat jaksi ty události, a to jak se k nim zachovat. Co bylo zajímavé, když, když sledoval tady v televizi, sledovala tady v televizi nebo v rozhlase a měli jsme to štěstí, že jste zaslechli některý z jejich rozhovorů. Ona přicházela na ty své schůzky oficiální i polooficiální, velice dobře připravená, velice dobře nabrífovaná a prokazovala při nich znalost toho prostředí znalost těch osob, kam přicházela, což v tom seniorském věku, kdy jí bylo, řekněme 75 a více a kdysi lidé nepamatují někdy jména, někdy místa, kde byli nebo kam přichází, tak bylo skutečně úctyhodné a řekl bych, že část té dobré pověsti, reputace, s kterou se objevila na veřejnosti, připadá i nad tým jejich poradců a rádců.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Jaký vliv měla, pane Kytko, na svého prvorozeného syna, korunního prince Charlese, ze kterého je od soboty král Karel III. na svou roli nebo poslání se připravoval celý život. Byl dobrým žákem své matky?

Ivan KYTKA, spolupracovník ČT ve Velké Británii
Tak on to byl vlastně rekordní čas. Myslím, že je vůbec nejstarším monarchou, který nastupuje v historii britské monarchie na trůn. A ta příprava byla skutečně mimořádně dlouhá, dokonce včera se objevily zprávy, že v jejím rámci si nanečisto zkoušel ty úterní audience mezi monarchou, mezi králem v tomto případě a britským premiérem v době, kdy byl premiérem David Cameron, tak nanečisto si každé úterý scházeli vlastně a zkoušeli, jak ta komunikace má vypadat. Pokud jde o to, o tu vaši otázku, tak bych řekl, že klíčové pro ní bylo to, jak, jak je, jak jí vnímá veřejnost a vlastně to byly zájmy, zájem i jejího, jejího manžela prince Philipa, který v šedesátých letech pracoval na tom, aby vybudoval dobrý, dobrou veřejnou image. Královští potomci se objevovali nezvykle v televizních show a podobně. Její vztah s princem Charlesem vlastně do čtvrtka, do čtvrtečního dne byl poměrně komplikovaný. Ona nastoupila na trůn jako velice mladá matka a vzala tu svojí funkci tak zodpovědně, že popravdě řečeno, občas nemívala na své dítě tolik času, kolik by si přály a nechávala jejich výchovu na, jak to bývá v Británii zvykem na chůvách nebo guvernantkách. Poměrně mladý a citlivý Charles v té době byl jaksi odložené na jednu z prestižních soukromých škol, kam chodil kdysi jeho otec, což bylo další okolnost, kterým se velice těžce. A trvalo možná několik desetiletí než ke své mamince přišel potom vzkaz, vztah a vlastně se to projevilo znovu až při těch velkých oslavách 60, 70 let na trůně nebo při jejich 90tinách, kdy jí i na veřejnosti v rozporu s protokolem oslovil, moje milá maminko a podobně. A podle informací, které pronikly jaksi z nikdy neprodyšný zdí Buckinghamského paláce, tak ona na něj v těch posledních letech velice, velice spoléhala a on její důvěru nezklamal. Takže ten vztah, který byl komplikovaný na začátku a někdy vzdálený nebo vzdálenější, než by si možná oba přáli, tak se v závěru života napravil.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Jak se vyvíjel vztah veřejnosti, Britů, ještě tedy ke korunnímu princi Charlesi? Jak rychle si na něj Britové zvyknou? Byť předpokládám, že vlastně je čitelný, jaký bude teda v té své nové roli. To zatím nevíme. Měl mnoho agend, věnoval se třeba otázkám klimatu nebo také sociální problematice.

Ivan KYTKA, spolupracovník ČT ve Velké Británii
Tak podobně jako jeho vztah k matce, tak vztah k té britské veřejnosti, řekl bych se postupem doby vyvíjel. On jaksi měl jednu etapu, kdy si vlastně vybíral svou budoucí nevěstu a kdy, řekněme, v tom anglosaském světě, který moje generace sledovala za železnou oponou, tak měli pověst jakéhosi Playboye, který příliš dlouho vybírá, až by mohl přebrat. Přitom měl ve stejné době vlastně vztah se svojí současnou ženou Camillou, která byla daná. A to vše jaksi působilo nebo způsobilo, že když se pak dostali do, do trablů jeho manželský svazek s princeznou Dianou, tak velká část veřejnosti se postavila proti němu a vlastně na stranu Diany a odsuzovala ho za to, že vlastně měl takový neuspořádaný manželský život, že ji vlastně odváděl a že ji uvedl do manželství, ve kterém nebo do vztahu, ve kterém se nikdy neměla ocitnout. Na druhou stranu znovu po těch, po Dianě smrti a když se ohlédneme za pětadvacetileté za posledními 25 lety, tak on s pomocí rádců byl velice, velice zdatně v tom, aby tu svojí pověst před veřejností jaksi napravil, aby hrál polepšeného, jeho sňatek schválený královnou s jeho tehdejší partnerkou Camillou, tak vlastně taky nesl jakési právní uspořádání do jeho soukromého života. A řekl bych, že těch posledních 15-20 let, tak našli k sobě, jak Britové a britská veřejnost a princ Charles svojí cestu a vše nasvědčuje tomu, že vlastně bude pro, pro britskou veřejnost, pro Brity respektovaným, uctívaným králem.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Co jste, pane Kytko, vyčetl z jeho prvního královského projevu k národu, jaké akcenty mimo jiné jsem v něm podobně jako kdysi jeho matka zavázal, slíbil doživotní službu vlasti.

Ivan KYTKA, spolupracovník ČT ve Velké Británii
Ano, on chtěl naznačit, že vlastně to na co Britové byli zvyklí a na čím je postavená britská monarchie, tedy na tom pokračování, na té kontinuitě, tak na tom nehodlá nic měnit. Na druhou stranu ty drobné důrazy mezi žáky, řekněme, naznačují, že jeho vláda se bude přece v lecčems odlišovat, na rozdíl například od podobných projevů královny Alžběty II., tak do mnohem, mnohem osobnější. Vyznal se v něm ze své lásky ke svým oběma synům. Řekl, že by si přál, aby princi Harrymu, který byl takové zlobné dítko královské rodiny v posledních letech, aby se mu s manželkou Meghan dařilo. To znamená více emocí, více citů, více otevřenosti. A koneckonců ta otevřenost, s kterou chce přistupovat k tomu, aby jaksi se Británie v 21. století ztotožnila s monarchií, byla vidět i v těch prvních hodinách nebo dnech, kdy se ujal funkce během soboty, kdy byl oficiálně tou nástupnickou nebo nástupní radou prohlášen za, za krále Karla III., tak otevřel televizním kamerám to její jednání, což bylo velice neobvyklé, protože je to obřad, který jde zpátky nejméně 1000 let vlastně do doby, kdy existovaly na britských ostrovech anglosaští králové. To znamená takový intimní, tajnůstkářský obřad. Tam otevřel televizním kamerám a řekl bych, že i za těch posledních 48 hodin se objevilo z okolí královské rodiny více informací, než jsme bývali zvyklí.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Vysvětluje publicista žijící ve Velké Británii Ivan Kytka. Co lidé v zemích spojeného království obecně očekávají od královské rodiny, nehledě na aktuální smutek pietu. Probíhá, pane Kytko, debata o budoucnosti monarchie. Ono, když jsme hovořili před chvílí o tom prvním projevu Karla III., tak už dříve naznačil, že dojde k zeštíhlení britské monarchie. Co si pod tím představit?

Ivan KYTKA, spolupracovník ČT ve Velké Británii
Tak ono k němu bohužel dochází jaksi buď přirozenou cestou nebo to jaký život přináší. Je to jedna z debat, kterou jsem registroval dnes ráno ve zdejších novinách, že totiž na ty oficiální a polooficiální aktivity královské rodiny teď zbývá mnohem méně členů. Odečteme-li ne královnu Alžbětu II., která skonala, tak vlastně princ Harry, který by měl za jaksi obvyklého dění v královské rodině různé povinnosti tady v Británii, tak vychovává své děti a je zřejmě vzorným manželem v Kalifornii na západním pobřeží Spojených států. Princ Andrew kvůli svému konfliktnímu osobnímu životu je vlastně také vyřazen z veřejného života, z těch oficiálních akcí. Takže velkou část toho ponese na svých bedrech právě král Karel III., no a také nástupnický, nástupnický pár, tedy princ William a jeho choť Catherine. To znamená možná těch akcí bude méně, než jsme byli zvyklí, na kterých se budou ukazovat členové královské rodiny a budou pečlivě vybírány. Mimochodem jedna z prvních má být Velké Turné krále Karla III. po Spojeném království, čímž chce zřejmě dát najevo, jak moc mu záleží na tom, aby se unie Skotska, Walesu, Anglie a Severního Irska alespoň za jeho vlády dále nerozpadla.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Co lze očekávat zejména od Skotska, pane Kytko, budou sílit hlasy separatistů?

Ivan KYTKA, spolupracovník ČT ve Velké Británii
Já myslím, že možná to bude vypadat paradoxně při pohledu ze zahraničí, tak ta úcta, kterou mají Skotové k panovníci a to jejich volání, volání podstatné části veřejnosti po samostatnosti, tak půjdou v paralele. Ono pokud se na to podíváme z hlediska nepsané britské ústavy, tak jak to vlastně spíše hlavolam nebo vlastně obtíž pro britskou vládu než pro britského panovníka, i když je známo, že Alžběta II. když bylo to první referendum o samostatnosti, tak si velice velice přála, aby Skotsko zůstalo součástí evropské, aby zůstalo součástí Spojeného království, tedy unie s Anglií, která platí od roku 1703. Doufejme a snad, že Karel III. přispěje k tomu, aby ten, ta debata a ten předreferenční, předreferendový a kampaň byli co nejkultivovanější a co nejférovější, protože obvykle to bývá čas velkého napětí a někdy také vzájemných urážek a nepochopení.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Mimochodem je už známe, pane Kytko, kdy bude, nebo by mohla být korunovace krále Karla III.?

Ivan KYTKA, spolupracovník ČT ve Velké Británii
Zatím ne, ony ty události se valí jako lavina vlastně na organizátory tohoto týdne a pondělního pohřbu. A řekl bych, že datum korunovace bylo zatím odloženo, a dokonce se spekuluje o tom, že by mohla být až někdy příští rok, kdy bude hezké počasí, někdy během léta. Ale zase by proto byl precedent, to možná připomenu, že královna Alžběta II. nastupovala na trůn formálně v únoru 1952, ale korunovace samotná se konala až v červnu 1953, tedy o rok a pár měsíců později a nelze vyloučit, že to tak bude i v případě Karla III.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Nový král udělil hned první audienci nové premiérce Liz Trussové. Jak si podle vás, pane Kytko, lidově řečeno sednou?

Ivan KYTKA, spolupracovník ČT ve Velké Británii
Pardon, já jsem ztratil teď.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Ano.

Ivan KYTKA, spolupracovník ČT ve Velké Británii
Váš hlas z Prahy.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Ano, slyšíme se Skypem, tak já ráda zopakuji otázku. Karel III. udělil první audienci nové premiérce Liz Trussové, co myslíte, jaký bude vztah mezi novým monarchou a novou ministerskou předsedkyní?

Ivan KYTKA, spolupracovník ČT ve Velké Británii
Já myslím, že jedno je jisté, že Karel III. zůstane na trůně déle než premiérka Trussová pravděpodobně v úřadu. Takže ten vztah, pokud nastupovala Alžběta II. na trůn s premiérem, s premiérem Winstonem Churchillem a hledala u něj rady a hledala u něj takové jistoty, které mladá, mladá panovníce nemohla být. V tomto případě to může být opačné. Karel III. je v tom veřejném životě a ve vztahu k politikům a zkušeným operátorem, který dokázal tu a tam leccos zlobbovat ve prospěch své, například ve prospěch své charitativní organizace. A je velice dobře propojen, Liz Trussová, sedmačtyřicetiletá je poměrně nováček, byť je 8 let premiérkou. Takže ten vztah může být opačný. Není pochyb o tom, že Karel III. tak jakou nástupník se snažil zpovzdálí ovlivňovat britskou politiku, že tak bude činit i teď při těch úterních audiencích pravděpodobně, ale slíbil a bude zajímavé to sledovat, že na rozdíl od té své nástupnické role, v roli panovníka bude držet jazyk zuby i v tématech, která ho velice pálí a která ho velice zajímají, tedy například ekologie nebo architektura.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Ivan Kytka, publicista, žijící ve Velké Británii a jeho názory postřehy. Já vám za ně moc děkuji a přeji vám do Londýna dobrý den, na slyšenou.

Ivan KYTKA, spolupracovník ČT ve Velké Británii
Hezký den a na slyšenou.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Příjemný poslech dalších pořadů Českého rozhlasu přeje Zita Senková.

Pořady Českého rozhlasu automaticky přepisuje aplikace Beey www.beey.io. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.