Přepis: Jak to vidí Ivan Hoffman 19. října

20. říjen 2020

Hostem byl Ivan Hoffman. 

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Dobrý den a celý nový týden přeje Zita Senková. V následující půlhodině se dozvíme, jak některé události vidí a vnímá komentátor Ivan Hoffman. Přeji vám do zlínského studia, dobrý den.

Ivan HOFFMAN, komentátor
Já také přeji hezký den vám i posluchačům.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Pozornost zaměříme na projevy politiků, státní vyznamenání i otázku, zda by se měl během pandemie konat na Pražském hradě jakýkoliv ceremoniál ke státnímu svátku. Přeji inspirativní poslech. Do pražských Letňan už dorazila první část vojenského týmu pro stavbu záložní nemocnice. Staroměstské náměstí v metropoli se včera proměnilo v jedno velké bojiště, demonstrace proti vládním opatřením ohledně pandemie koronaviru se zvrhla v násilnosti, které mají podle všeho na svědomí hlavně fotbaloví chuligáni. Co na to říkáte, Ivane?

Ivan HOFFMAN, komentátor
No, mně se to moc nelíbilo samozřejmě, já pochybuju, že se to někomu i mohlo líbit, ti lidé tam nepřišli demonstrovat svůj názor, nebo hájit své, své svobody, ale přišli se tam porvat, možná, že je to také trochu frustrace z toho koronavirového stavu, ve kterém se nacházíme, ale doopravdy se tom moc nehodilo a ono, když se díváme na ta hesla, které tam, která demonstranti přinesli, tak se to vlastně trochu i dalo čekat. Mně to přijde jako trochu nedorozumění, protože to co lidi postihlo v jejich životech a co jim zkomplikovalo život, doopravdy není vláda, je to pandemie, se kterou se bojuje všude na světě. Ne každý prostě to zvládá dobře, spíš, spíš jenom výjimečně se někde daří na to najít nějaké dobré řešení. Tohle to není prostě chvíle na demonstrace a jakkoliv jsem stoupencem dodržování lidských práv, tak tady se ti demonstranti hodně zmýlili.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Je také otázka, proč tato akce dostala povolení?

Ivan HOFFMAN, komentátor
Ono jí asi úplně zakázat nelze. Lidé mají právo vyjádřit svůj názor a pokud by skutečně se sešli v tom počtu v 500 lidí, udržovali odstupy, měli roušky, to znamená splnili to, co organizátor slíbil, tak bychom se o tom ani vlastně dneska nebavili.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Zatím 16 českých lékařů a lékařek pracujících v zahraničí projevilo zájem dočasně se vrátit domů a pomoci personální krizi tuzemskému zdravotnictví, vyzval je k tomu prezident České lékařské komory Milan Kubek, je to podle vás reálné. Dává to logiku, možná ještě připomenu, lékaři, které oslovila média, mají pochopení pro vážnost situace, nicméně někteří se nechali slyšet, že v zahraničí nejsou na dovolené, že jsou tam zaměstnaní a mají samozřejmě i své závazky.

Ivan HOFFMAN, komentátor
Ta výzva je symbolická. Je asi na místě, učinit se musela, ale realistické moc není, že by těch lékařů přišlo mnoho, oni tam doopravdy v zahraničí pracují, i tam jsou plně vytíženi, to znamená, je by musel také někdo na těch jejich postech nahradit, pak je zde problém čistě technický, museli by zřejmě na nějakou dobu podávat výpovědi nebo přerušovat tu práci, pak jí zase získávat, do toho je otázka, jestli by nemuseli podstoupit nějakou karanténu, tam je, tam je spousta takových i technických problémů, navíc by museli sbalit celou rodinu, v některém případě i děti a hledat jim tady zázemí školy, školky, však to je komplikované. Já to vnímám jako, jako symbolický čin, takové volání, pomozte, jsme ve špatné situaci, a to doopravdy jsme, pokud jsme druhou zemí, druhou nejhorší zemí na světě, pokud jde o ty některé statistické údaje, tak asi je takové volání o pomoc i logické, ale řekl bych, že nakonec toto je pandemie, ve které si každý musí pomoct sám.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Německo přislíbilo, že v případě zahlcení našich nemocnic převezme část pacientů s nemocí covid-19 do vlastních zdravotnických zařízení v příhraničních oblastech, zajisté pokud jim to jejich situace dovolí, protože také Německo i sousední země zaznamenávají rekordní růst počtu nakažených, ostatně i německá kancléřka Angela Merkelová vyzvala Němce koncem týdne, ať zůstanou doma, platí v nouzi poznáš přítele, nakolik jsme byli my jako Česká republika během té první vlny, kterou jsme zvládli výborně, píše se o nás do dnes jako premiantovi té jarní krize, nakolik jsme byli solidární s postiženými zeměmi?

Ivan HOFFMAN, komentátor
No, já popravdě si příliš na tu naši solidaritu nepamatuji, vím, že v některém případě, když, když vláda se k tomu moc neměla, tak se lidé sami rozhoupali a udělali sbírku na pomoc Číně, i když ze začátku vlastně to bylo jediné takové místo, kde přicházely, ze které přicházely úplně strašlivé zprávy a ještě jsem netušilo, že, že to bude i jinde, takže takový příklad spontánní existoval, ale pokud se ptáte na to, jestli to platí, tak ano, ve chvíli, kdyby ten náš systém se zahltil, Němci by by převzali část těch pacientů od nás, tak to bylo něco, co by prospělo českoněmeckému porozumění daleko víc než všechny možné deklarace a smlouvy a prohlášení politiků a bylo by to něco, co by si potom celá ta generace jednou provždy pamatovala, já si to samozřejmě nepřeji, ale tak, tak, taková je odpověď na vaší otázku, určitě by to sehrálo obrovskou roli.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Tak třeba Sasko už v květnu předalo Liberci téměř 2,5 tisíce odběrových sad na testy koronavirus a 5000 respirátorů třídy FFP2, jinak jsou pomocí, hovoří se také o případné podpoře ze strany Polska nebo také Maďarska, možná bych se ještě krátce Ivane, zastavila u těch vládních nařízení, protože vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček včera v diskuzním pořadu CNN Prima News řekl, že současné problémy s covidem by nebyly, kdyby se 1. září zavřela republika a neotevřely školy a za jednu z chyb pan Hamáček označil, že se v létě nesešla ani jednu Ústřední epidemiologická komise.

Ivan HOFFMAN, komentátor
My si o tom povídáme dlouho a je to, já mám na to stále zatím stejnou odpověď, ano, je to pravda, ale já si těžko umím představit, těžko se umím vžít zpátky do té situace a představit si, že by prostě vláda řekla, ta situace bude špatná, máme matematické modely, ze kterých vyplývá, že když teď uvolníme situaci, naši občané ve velkém vyrazí na dovolené, tak potom v září budeme mít vážný problém a z toho důvodu prostě ty hranice necháme zavřené a žádné dovolené nebudou. Děti, když půjdou do škol, bude problém, tak je tam prostě nepošleme, když otevřeme restaurace a bary, tak samozřejmě díky tomu nezkrachují, ale můžou si být jisti, že zkrachují za 3 měsíce, protože dojde k takové a takové situaci. Toto se logicky dá říct, ale politicky si to vůbec neumím představit, to by prostě lidi tu vládu sežrali zaživa, to prostě poté pauze, kdy lidé zůstali doma, už to měli doopravdy, už toho měli dost, už toho měli, jak se někdy říká plné kecky a už si, se těšili na to, že konečně začnou normálně žít, to znamená ta vláda byla ve špatné situaci a i kdyby měla prostě tyto prognózy na stole, tak si neumím představit a ne jen tato, ale jakákoliv jiná vláda, že by trvala na na dodržení těch těch opatření přísných, striktních a všechno by nechala uzavřené, to, já si to prostě zpětně neumím představit a teď opět je ta situace taková, že mnoho lidí si stěžuje, nechce se jim prostě akceptovat to, že zase dojde k tomu sociální distancování a tak dál a jediné, co je přiměje k tomu, aby ta vládní opatření dodržovala, tak to nebude bude strach z nějakých postihů, pokut a tak dál, ale bude to prostě strach o život, protože ve chvíli, když se už díváme na to, kolik přibývá mrtvých, tak už to přestává být něco fiktivního, něco sporného, ale je to prostě realita, která, která nás dopadá a které jsme součástí a to mění potom to naše chování.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Co se týče důvěry z nejnovějšího průzkumu Kantar cz pro Českou televizi vyplynulo, že nejvíce Čechů důvěřuje, co se týče informování o nemoci covid-19 expertům a epidemiologům, jsou to více než 3/4. Nejméně naopak věří premiérovi Babišovi, jeho informacím důvěřuje 36 % lidí. Za epidemiology následují Český rozhlas a Česká televize, jejichž informacím důvěřuje 69, respektive 68 % lidí. Hlavní hygienička Jarmila Rážová má podle tohoto průzkumu důvěru 67 %. Zastavím se u médií, ukazuje se, jak moc potřebujeme kvalitní média v krizi?

Ivan HOFFMAN, komentátor
Určitě ano, a to, to není nic nového, vlastně ve všech krizích se ukazuje, že ta média, která jsou soustředěna na, na analýzu, situace, na, na informování, na zpravodajství, tak jsou v takových situacích pochopitelně v obrovské výhodě proti, proti médiím, jejichž primárním smyslem je, je lidi bavit, no a vydělávat na zábavě, tak to je, to je asi pochopitelné a je je dobře, že vlastně tato média v této, v této roli prostě přežívají, protože vlastně ve chvíli, když pominou tyto kritické situaci, tak se tehdy velmi často zdá, že, že právě tato média, řekněme, veřejné služby, anebo zpravodajská média, že vlastně nejsou až tak potřebná a ozývají se, se hlasy, že by je možná bylo dobré zprivatizovat, anebo nebo rušit, omezit, šetřit na nich, ale to by bylo krátkozraké, protože jak říkám, pak přijde takováto chvíli, jaká je dnes a a ta cena té informace, která je objektivní, věcná, nepracuje se s emocemi, ale s fakty, najednou nabývá na obrovské důležitosti.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
S komentátorem Ivanem Hoffmanem se teď zaměříme na poselství k národu. Prezident Miloš Zeman v pátek z televizní obrazovky občany vyzval, aby nosili roušky a naslouchali odborníkům. Většina reakcí na jeho slova, ať už od politiků nebo komentátorů shodně hovořila o jeho smířlivějším tónu, než jaký zazněl třeba v nedávném rozhovoru pro jeden deník, jak vyhodnotíte vystoupení hlavy státu?

Ivan HOFFMAN, komentátor
Je to pravda, všichni vesměs pana prezidenta pochválili za věcnost a zase za to, že nikoho neurazil a v tomto smyslu se skutečně jednalo o projev, řekl bych neobvyklý, až mne napadlo, že situace zřejmě bude mimořádně kritická, když od Miloše Zemana neslyšíme žádné bonmoty a s nikým si sarkasticky nevyrovnává účty, myslím, že prezident byl očividně veden úmyslem, šířit osvětu, podpořit opatření, která mohou zachránit lidské životy, já bych vlastně chápal, kdyby byl vůči těm, kteří bagatelizují covid, bagatelizují tu nemoc, kdyby vůči nim byl ostřejší, ale tím, že se řeknu-li důstojně držel zpátky, tak určitě neudělal chybu, protože koneckonců mluvil o životě a o smrti a tam je takováto, takovýto projev případný.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Co vy jako občan byste rád obecně chtěl slyšet v takové době, jakou nyní prožíváme, právě od vrcholných představitelů země. Jaká poselství vysílají občanům?

Ivan HOFFMAN, komentátor
Já jsem na tom, ano jsou, jsou i názory, že vlastně v takovém projevu by ten řečník měl projevit takové vůdcovství, že by měl mít nějaký větší tah na branku. Doopravdy Miloš Zeman v tom projevu působil, působil smutně. Doopravdy se hodně držel zpátky, nicméně já jsem ocenil to, že byl stručný, že toho neřekl moc, takovým dobrým příkladem, jak hovořit v této době, byl ten 3 vteřinový vzkaz pana prof. Prymuly, když řekl, prosím vás, zůstaňte doma, to bylo cele, takový to úplně stručný krátký vzkazy někdy víc než, než nějaká, nějaká dlouhá řeč, protože tady se toho nedá mnoho říct.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
A mají naši vrcholní představitelé státu tah na branku?

Ivan HOFFMAN, komentátor
Já bych řekl, že i z těch reakcí třeba, které jsme včera vyslechli na adresu té demonstrace, která proběhla, tak jsem najednou zjistil, že není valného rozdílu, není velkého rozdíl mezi tím, jak reagují představitelé opozičních stran, mám na mysli TOP 09, STAN a stran vládních a i konkrétní nejvyšší ústavní činitele, že vlastně všichni hovoří velmi podobně se všemi těmi jejich poznámkami, anebo komentáři jsem se já plně ztotožnil, ale najednou jsem si uvědomil, ano, ale vlastně jsme o tom hovořili i před týdnem, právě z těchto momentů se ukazuje, že, že jsme v nezvyklé, v mimořádné situaci, kterou vlastně asi paradoxně narušil pouze pan předseda ODS Fiala, který pojal názor, že toto je ta pravá chvíle, kdy by bylo dobré namydlit premiérovi schody, zrušit vládu, zahnat je, smést je někam do opozice, ale bylo zajímavé, že nenašel k tomu mnoho partnerů, mnoho spojenců, všichni si uvědomují, že přeprava, přepřahat kočár do kopce a měnit tým prostě uprostřed takovéto situace, je, je, je nešikovné a nepraktické.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Zajímal by mě ještě váš názor na slova pana prezidenta, už jsem to vlastně nastínila v rozhovoru pro Mladou frontu DNES. Před více než týdnem, že umělci vytvořili svá nejkrásnější díla tehdy, když byli hladoví, co na to říkáte, vy vlastně jste také bývalý písničkář.

Ivan HOFFMAN, komentátor
No.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Umělec také, kromě toho, že jste novinář.

Ivan HOFFMAN, komentátor
Mám-li být osobní, tak začal bych tím, že někteří umělci vytvořili skvělá díla i bez toho, že by trpěli materiální nouzí a já uvedu jako příklad Salvatora Dalího, který byl příkladem umělce bohaté, on své obrazy doopravdy uměl dobře prodat a byl to umělec s kontroverzními názory a některý by řekli, že to byl i příklad umělce s nepříkladným charakterem, ale když jsem před lety stál v galerii před jeho olejem na plátně, tak mi ta malba, to je něco jiného než, jsou reprodukce, vyrazila dech, bylo to, bylo to jako srážka s vlakem, prostě jsem se nemohl od té malby odtrhnout, stál jsem tam prostě snad půl hodiny a pamatuj si to dodnes, jo i když je to nějakých 40 let. No, a tak bych řekl, že ta nouze někdy anebo to, že je člověk vnitřně rozerván, tak vede k tomu, že člověk tvoří něco, něco mimořádného, ale určitě to není podmínkou a já bych hlavně řekl, že je potřeba si uvědomit, že, že existují rozdíly mezi umělci a baviči, mezi uměním a zábavou a také mezi uměleckým artefaktem a kýčem. To znamená, to je strašně široká problematika, je potřeba říct, že hodně lidí se umění věnuje, ne pro peníze, ale z vnitřní potřeby, oni se jim neživí, nehrají na hudební nástroj anebo nepíší, nekreslí po práci, aby, aby vydělali, ale dělají to pro radost ve svém volném čase, to znamená těch lidí, které umění uživí, těch vlastně nikdy nebylo mnoho, podobně jako není mnoho lidí, které uživí třeba profesionální sport, ale všech, všichni mocní vládci, to už od římských císařů se traduje, vědí, že to, co je lidu třeba dát, je chléb a hry, aby se, aby se lidé nebouřili, aby prostě se s nima dalo nějak vyjít, no a mám pocit, že toto by si měli uvědomit i dnešní naši politici ta, ta zábava to je něco, co je potřeba lidem, lidem dál, na co, na co mají nárok, co potřebují, čeho se dožadují, no tak já bych prostě ty umělce příliš nepodceňoval, i když je pravda, že, když se někteří z nich dožadují prostě záchrany svých živností a chtějí znovu mít plné amfiteátry, plná hlediště, plné, plné kinosály a tak dál, tak jsou to představy možná trochu nereálné, možná míříme do světa, kde prostě tahle zábava ve velkém prostě na mnoho, na mnoho let končí. A vlastně nakonec jim nezbyde nic jiného než najít nějakou jinou profesi, ve které se budou živit a i pro ně se to umění stane něčím, co dělají po práci, poté co si vydělali na živobytí, ale to už se díváme dál do dálky a je to svět, který si nepřejeme, ale který je velmi reálný.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Jsme ve spojení s komentátorem Ivanem Hoffmanem, v celé zemi platí zpřísněná opatření, zrušeny či výrazně omezeny byly hromadné akce, vláda uzavřela řadu společenských aktivit, měl by se podle vašeho názoru na Pražském hradě uskutečnit ceremoniál udělování státních vyznamenání u příležitosti 28. října?

Ivan HOFFMAN, komentátor
Já chápu, že lze argumentovat, že v těžké době jakou prožíváme, je dobré a povzbuzující vyzdvihnout osobnosti, které dokázaly něco mimořádného anebo se o něco důležitého zasloužili nebo vykonali nějaký statečný hrdinský čin, ale řekl bych, že v roce, ve kterém se nekonal tenisový Wimbledon, ani karneval v Riu de Janeiru, možná poprvé v historii, bych pochopil, kdyby pan prezident oznámil, že je riskantní udělovat státní vyznamenání a pouze by nás informoval, kdo je obdrží, až to bude ze zdravotních důvodů možné, totiž potíž není jenom jenom v tom, že veřejnost je mimořádně citlivá, na používání dvojího metru a obecně není velké pochopení pro výjimky zpravidla, ale řekl, že tak že, že je tady také takový docela důležitý estetický problém, k tomu slavnostnímu ceremoniálu se se podle mě naprosto nehodí, aby se odehrál s rouškami, kdy těm vyznamenaným osobnostem nevidíme do tváří, já tím neříkám, že by prostě za tou roušku třeba na nás vyplazovali jazyk nebo něco takového, ale, ale tam je diskutabilní i ten, i to sociální distancování, jo u toho, u toho ceremoniálu jde o sounáležitost, no a my prostě uvidíme teda, jestli se to nakonec bude konat, tak jak to bude vypadat, ale já, já teda velmi pochybuju, že to může vypadat dobře, dokonce bych řekl, že být letos laureátem, je za trest.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Jinak mělo by to proběhnout tak, že by se předávala vyznamenání bez hostů, teda účastníci tam budou, bude tam asi zhruba 40 vyznamenaných a přítomen by měl být jenom pan prezident a jeho nejbližší okolí. Zpěvák Daniel Hůlka se rozhodl, že 28. října vrátí Miloši Zemanovi státní vyznamenání, medaili za zásluhy od něj dostal v roce 2016. Není jaksi srozuměn kvůli, s výroky pana prezidenta, v otevřeném dopise mimo jiné napsal, že od něj očekává pomoc čí slova útěchy, cituji, ty si naopak ještě přisadíš, řekneš lidem, že jsou neschopní, nevzdělaní a zaslouží si zkrachovat nebo skončit na ulici.

Ivan HOFFMAN, komentátor
No tak začal bych tím, že hodně lidí se pozastavilo nad tím, že pan Hůlka státní vyznamenání obdržel coby muzikálový zpěvák a je to takový trošku paradox, že přesně těmto lidem nyní stejný zpěvák udělal radost tím rozhodnutím, vyznamenání vrátit.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
A proč by nemohl muzikálový zpěvák obdržet vyznamenání?

Ivan HOFFMAN, komentátor
Je to, no něco k tomu teda asi, asi se pokusím říct, že ono je zvláštní vůbec to, když se někdo rozhodne vrátit státní vyznamenání, protože se mu znelíbil ten ceremoniář, o kterého vyznamenání převzal. Podle mě je to teda chabý důvod, protože není to prezidentovo vyznamenání, je to, je to vyznamenání státní, no a prezident tím, který při tom udělování má poslední slovo při rozhodování, komu ho udělit, komu ho neudělit, ale to poslední slovo někdo prostě musí mít, před Zemanem měl poslední slovo Václav Klaus, předním ho měl Václav Havel. Každý prezident preferuje jiné laureáty, anebo jiné portfolium laureátů, jinou partu lidí, takže se dá říct, že, že se nakonec vlastně spravedlivě dostane na různé osobnosti, já si myslím, že pana Hůlku by sotva odměnil tím vyznamenáním nebo se s ním ztotožnil jak, jak Václav Klaus, tak Václav Havel, ale Miloši Zemanovi byl blízký a já chápu, že to ten držitel to vyznamenání může mít teda pocit, že, že váhu toho metalu snižuje fakt, že ho obdržel někdo, kdo si ho nezaslouží, anebo také se může stát, že ten, kdo vyznamenání udělí, si to později vyčítá, když se laureát dopustí nějaké nepravosti, ale to je všechno riziko, řekl bych daň za to, že se vyznamenávají lidé ještě za života, to znamená dříve, než je možné vynést nad jejich životem a dílem definitivní soud, pokud dáváme metály živým lidem, no tak se tyhle věci prostě musí vstávat. Může docházet k těmto, těmto třenicím, ale v tomto daném, v tomto daném případě především si neumím moc představit, že se panu Hůlkovi podaří dostat na Hrad, a to to vyznamenání, probýt se tou hradní stráží, a to vyznamenání tam demonstrativně vrátit, pochybuju, že, že se mu to podaří.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Jinak v tom sporu jde i také o to, že pan prezident kritizoval pana Hůlku za to, že se účastnil demonstrace proti nošení roušek.

Ivan HOFFMAN, komentátor
Tak oni byli, pokud se oni oba dva deklarují jako staří známí, jako kamarádi, tykají si, tak potom svému kamarádovi klidně řeknu, dej si na hlavu mokrý hadr, a tak se nemůže úplně teda urazit, kdyby prostě udržovali nějaký, nějaký odstup od sebe a vykali si, tak by i ta slova toho prezidenta byla jiná a odpověď pana Hůlky byla jiná. Je to taková hospodská debata, jo prostě moc, moc vkusné tohle není.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
I taková doporučení padala, co se týče toho mokrého hadru.

Ivan HOFFMAN, komentátor
Jasně, jasně.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Možná Ivane, poprosím jenom pár slovy, co podle vás ukázaly ty uplynulé měsíce o našem vztahu ke kultuře, k umění v této zemi, jestli to lze?

Ivan HOFFMAN, komentátor
Já jsem si poslechl páteční váš rozhovor s panem prof. Hlaváčem, který byl velmi hezký a on to tam řekl líp, než bys, bych to já vyjádřil. Ve chvíli, když lidi mohli, tak okamžitě prostě šli do svého oblíbeného divadla na koncert, prostě my tu kulturu všichni potřebujeme a jakou formou se k nám dostane to, samozřejmě nevíme, ale, ale pomáhá nám žít.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Konstatuje komentátor Ivan Hoffman, děkuji vám za to, mějte se pěkně, na slyšenou.

Ivan HOFFMAN, komentátor
Také hezký den.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Mým zítřejším hostem bude amerikanista Jiří Pondělíček, příjemný poslech Dvojky, přeje Zita Senková.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.