Přepis: Jak to vidí Andor Šándor – 25. srpna 2020

25. srpen 2020

Hostem byl bezpečnostní analytik Andor Šándor.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Dobrý den Zita Senková vás vítá u poslechu Jak to vidí. Pozvání přijal Andor Šándor, bezpečnostní poradce, rada vítám, dobrý den.

Andor ŠÁNDOR, bezpečnostní poradce
Hezké ráno Zito vám i posluchačům.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Probereme například situaci v Bělorusku, či svět bez jaderných zbraní, inspirativní poslech. Alexandr Navalnyj, jeden z nejvýraznějších kritiků ruského prezidenta Vladimira Putina byl otráven, zjistila to renomovaná berlínská klinika Charité, kde se Navalnyj léčí, konkrétní látka, která intoxikaci způsobila, zatím podle lékařů známá není. Německá kancléřka Angela Merkelová vyzvala Moskvu k důkladnému prošetření incidentu, jaký je váš pohled, pane Šándore, na celou záležitost, na základě toho, co o ní víme?

Andor ŠÁNDOR, bezpečnostní poradce
Já bych chtěl asi na začátek vytknout takzvaně před závorku. Já bych nechtěl žít ve státě, kde lidé, kteří mají jiný názor, či kritizují režim, jsou zabíjeni, to bych řekl úplně obecně, pokud jde o Navalného, já to nečtu tak silně jasně, že byl skutečně otráven. Pokud si dobře vzpomínám, tak na stejné klinice se před 15 lety léčil Juščenko, ukrajinský prezident, na základě tehdy domnělé otravy, pro kterou si nejsem, že padl úplně stoprocentní důkaz. Vznikla oranžová revoluce, nic proti ní a takhle se tam léčila Tymošenková a myslím, že před dvěma lety ten ruský opoziční představitel, teď si nevzpomínám jeho jméno /nesrozumitelné/, což vůbec není podstatné.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Ale u něj se promiňte, také vlastně byl se stejným podezřením na otravu jako nyní Navalný a tam lékaři nedospěli k jinému názoru, než že to byla podle všeho otrava.

Andor ŠÁNDOR, bezpečnostní poradce
Já vím, ale to je, to je přesně to, že ten důkaz by byl hodně dobrej. Já bych chtěl říct, že Navalný je člověk, který má hodně nepřátel v Rusku, to není jenom, že by kritizoval Putina, ale kritizuje řadu různých oligarchů, včetně čečenského vůdce Kadyrova, což není žádný beránek, ale chtěl bych říct, že Rusko by samozřejmě mělo vyšetřit, jestli to byl pokusu o vraždu, to v každém případě, ale varoval bych před nějakými rychlými zkratkami zase, že zatím stojí Kreml, Kreml.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
To nikdo neříká.

Andor ŠÁNDOR, bezpečnostní poradce
Ale já už jsem to slyšel, já už jsem to slyšel, já bych řekl a není to tak daleko, umíme to velmi rychle posunout. Putin potřebuje Navalného živého, nikoliv mrtvého, Navalný ho nijak neohrožuje, jeho popularita je dvouprocentní ve srovnání sice s padlou popularitu Putina, ale pořád 35 procentní. Víte, tady je také možné, že to udělal někdo z okruhu blízkých Navalnému, nemůžete přijít v Omsku do kafetérie a říct Navalnýmu, kolik je hodin a on se podívá na hodinky a když to teďka jenom hodně přeháním, nasypete mu něco do čaje, to není jednoduchý někoho takto otrávit, řada těch oligarchů si mohla najít někoho z více jak desetitisíců ruských pracovníků v těchto vojenských výzkumných programech od chemických látek, biologických látek a podobně, kteří najednou po rozpadu Sovětského svazu přestali být zaměstnaní, neměli peníze a rozprchli se po celém světě, takže lidé, kteří se s tímhle umí, umí s tímhle zacházet, to všechno je možné, ale je pravda, je potřeba to vyšetřit v každém případě, protože, jak jsem řekl, kde se lidi za jiný názor odstraňují tímto způsobem, tam já bych teda skutečně žít nechtěl.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Demonstranti v Bělorusku ani po dvou týdnech od prezidentských voleb nepolevují v protestech. Německá agentura DPA psala, cituji, o bezprecedentní soudržnosti občanů všech tříd v zemi ovládané v sovětském stylu i 30 let po pádu komunismu, jak vy ty protesty, pane Šándore, vnímáte? Podle již zmíněné německé agentury nejsou ty protesty ani protiruské ani proevropské, ostatně lidé nevolají také po nějakém připojení k Evropské unii.

Andor ŠÁNDOR, bezpečnostní poradce
To je evidentní a to je je zřejmé, v tom je ten zásadní veliký rozdíl mezi Ukrajinou a mezi Běloruskem, navíc v Bělorusku nejsou žádné fašizující síly, které by útočily proti Rusku jako takovému, proto si nemyslím, že jakkoliv uvažovat o tom, že by Putin poslal armádu do Běloruska je, je věc, která by měla nějakou reálnou, reálnou podstatu, nic takového se samozřejmě nestane, Putin není žádný kamarád s Lukašenkem. Putinovi jde o Bělorusko, nikoliv o Lukašenka. Lukašenko to přehnal, byť my říkáme, že ty volby byly zmanipulované, pokud vím, tak jsme viděli jenom jeden takový důkaz, který to nasvědčuje, já jsem osobně přesvědčen, že kdyby to neudělal, takže by stejně vyhrál, nebylo by to 80 %, bylo by to možná 65 %, ale, ale vyhrál by a to, že teda jsou mláceni lidé nejenom v Bělorusku, ale kdekoliv, když vyjadřují svoji nějakou svobodnou vůli, je něco, co nepatří do jedenadvacátého století, pokud se ti lidé neuchylují, neuchýlí k násilí proti policii a podobně. Já si osobně myslím, že Lukašenko je jiný typ člověka, než byl Janukovyč. Janukovyč se přece jenom trochu velmi zalekl Majdanu a utekl, Lukašenko, když jsme ho viděli v té neprůstřelné vestě a s tím kalašnikovem, to je velký signál, kdy on neodstoupí a samozřejmě máme tu silnou opozici v Minsku, já nevím, kolik těch lidí je, víte co dneska ty všechny různý Photoshop a všechno to umí, já to nechci zpochybňovat, Minsk je samozřejmě důležitá část Běloruska, tak jako Praha je důležitá část Česka, ale není to celé Bělorusko, takže nevíme, aspoň já asi na to neumím šáhnout, já bych skutečně řekl, jak celoběloruský odpor proti Lukašenkovi je veliký, Lukašenko udělal jeden velmi dobrý táhl, že vytáhl část armády z posádek, tím jednak straší Bělorusy nesmyslem, že NATO chce napadnout Bělorusko, to je pitomost, to je, ale část Bělorusů na to určitě slyší. Dál vytáhl armádu z možnosti, aby byla ovlivňována veřejností do jaksi polních posádek, takže jsou mimo dění té věci a zároveň ukázal, já tu armádu vždycky vytáhnu na nějaké cvičení, vždycky ji použiji, a vy si domyslete, co všechno s ním můžu udělat, ten signál je tady celkem jasný vůči té opozici, že on je schopen částečně tu armádu i použít proti, proti té opozici, je to strašný.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Myslíte, že to zafunguje?

Andor ŠÁNDOR, bezpečnostní poradce
Já si myslím, že to jako zafunguje, protože ten.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Že to zastraší?

Andor ŠÁNDOR, bezpečnostní poradce
Že to zastraší, jako on, on je, on je přece úplně jiný typ, než byl ten Janukovič a on to ukazuje, že se nechce vzdát, jestli to má dlouhé přežití, to si nejsem úplně jist, ale v tuto chvíli asi nikomu nejde o to, aby vznikla občanská válka v Bělorusku, to by bylo vlastně něco, co si nepřeje vůbec nikdo, nepotřebujeme tu mít nějaký rozbitý stát, proto i jaksi podpora Evropské unie a evropských zemí by skutečně měla být ve smyslu, chceme skutečně nezávislé férové volby. Měli jsme křičet již několik měsíců před volbami, že Lukašenko je schopen udělat tyhle věci, žádat pozorovatelé OBSE a ne až teďka říkat, že byly zfalšovány, máme rádi opozici, proto Bělorusko, proto jí neklademe těžké otázky a nechceme po ní, aby ukázala důkazy, že ty volby byly a v jakém množství zmanipulovány, máme tu opozičního vůdce, vůdkyni, která sedí někde jinde v jiné zemi, než je Bělorusko a volá po nějaký vizi, mně to přijde celé takové těžko uchopitelné, otázka je, kdo dýl vydrží, obávám se, že pro tuto chvíli asi Lukašenko bude schopen vydržet déle a hrozí použitím silou a pokud ta síla zůstane na jeho straně, ne z dlouhodobého hlediska, ale z krátkodobého hlediska, spíš si myslím, že bude tahat za další kus provazu.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Co se týče Světlany Tichanovské, tak hlavně její manžel ten měl být kandidátem, blogger ten sedí ve vězení.

Andor ŠÁNDOR, bezpečnostní poradce
Sedí ve vězení, ale jako říkat, že já jsem vyhrála, převezmu, mně to přijde už trochu, trochu přece jenom z /nesrozumitelné/.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
A co by bylo podle vás tedy východisko z té krize, byly by to nové volby?

Andor ŠÁNDOR, bezpečnostní poradce
Já si myslím, že ty nové volby pokud by byly.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Transparentní.

Andor ŠÁNDOR, bezpečnostní poradce
Transparentní, pokud by tam byli pozorovatelé, skutečně taky nezávislý, tak by to asi, asi bylo východisko, ale v tuto chvíli Lukašenko není připraven k takovému vstupu, on minulý týden řekl, ano, nové volby za předpokladu, že dojde ke změně ústavy, což není věc jednoho či tří měsíců, je to spíše dlouhodobá. Je to snaha to nějak vysedět ustát, ale z dlouhodobého hlediska si myslím, že Lukašenko skončí, ale v tuto chvíli nějakou dobu určitě vydrží.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
I kdyby nebo i když Alexandr Lukašenko u moci nejspíš zůstane, jak asi bude vypadat ten vztah společnosti občanů a prezidenta, na základě respektive po těchto demonstrací.

Andor ŠÁNDOR, bezpečnostní poradce
Tak ten národ to rozštěpí celkem nepochybně, protože toto vystoupení je asi nejvážnější nepokoje nebo vyjádření nesouhlasu s Lukašenkem jako člověkem, který stojí v čele země, jestli se nepletu od roku 94, jakýkoliv silný tlak proti Lukašenkovi ještě více bude přimykat Bělorusko k Rusku. To je nepochybné, je celkem evidentní, že Rusko může pomoct Lukašenkovi, ustát ten problém, už teďka dostává ropu, zemní plyn za legrační směny, ceny, což může krátkodobě Putin využít k tomu, aby udržel Bělorusko, nikoliv Lukašenka, ale udržel Bělorusko v tom svém předpolí, tak jak to vždycky Rusko chtělo a potřebovalo.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Jaké jsou tedy ty ruské zájmy v Bělorusku?

Andor ŠÁNDOR, bezpečnostní poradce
Já myslím, že to je především, aby ten, ten svazek, který se uzavřel už za Jelcina, aby, aby fungoval, nějaké to strategické spojenectví, nevím přesně, jak se to jmenuje a to asi není podstatné, Bělorusko zůstalo v orbitu Ruské federace, v každém případě to si myslím, že ten zájem je, ale uvnitř toho Běloruska nevidíme žádné silné tendence se odtrhnout z tohohle svazku, spíše i ti opoziční buď nevolají nic zásadního proti moskevského nebo podporují ten vztah k Ruské federaci, takže není důvod se domnívat, že by Rusko muselo nějak silně intervenovat, aby neztratilo Bělorusko ze svého orbitu.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Ono už více než 20 let je na papíře smlouva o vytvoření státní unie, usiluje o ní Rusko pořád, je to reálné?

Andor ŠÁNDOR, bezpečnostní poradce
Tak reálné to bude do té doby, do té doby, jestli vůbec, tak by Lukašenko k tomu přistoupil, my jsme přece byli svědky v minulé době, kdy se Lukašenko, byť je to hřmotný velký chlap, rozkročil až příliš, snažil se to hrát na všechny strany a to se mu ukázalo nebo částečně nevyplatilo, v tuto chvíli opět musí k tomu svému nejbližšímu příteli, který ani ze strany Lukašenka to není přítel ze srdce a je to prostě přítel z pragmatického hlediska, a to je Putinovi, to, to tak prostě je.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Ve studiu je bezpečnostní poradce Andor Šándor, se kterým otevřeme další téma. Počátkem měsíce uplynulo 75 let od svržení atomové bomby na Hirošimu. O 3 dny později srovnala druhá americká jaderná bomba se zemí další japonské město Nagasaki. 6 dní poté Japonsko kapitulovalo. Je to dodnes, pane Šándore, memento pro lidstvo, bombardování Hirošimy i Nagasaki odkrylo ničivou sílu jaderných zbraní.

Andor ŠÁNDOR, bezpečnostní poradce
Já si myslím, že to už tehdy nebyl signál jenom japonskému císařství, byl signál i Sovětskému svazu, Truman v té době netušil ale, že Stalin už o tom samozřejmě ví prostřednictvím svých špionů, které měl v blízkosti všech lidí, kteří stáli za, jaksi sestrojili jaderné bomby, ale je to myslím memento dodneška, že co všechno jsme schopni vyrobit k tomu, abychom se úspěšně sebezničili, když ztratíme jakýkoliv pud sebezáchovy a hlavně když ztratíme rozum, potíž je dneska v tom, že já už jsem to tady si v tomto pořadu říkal, máme asi 25 zemí, které, když se rozhodnou, že stojící mimo ten jaderný, když se rozhodnou, že si vytvoří jadernou zbraň tak jí budou schopni vytvořit, protože zvládli technologii jaderného štěpení a všech těch věcí, já se asi vyjádřuju nepřesně, ale to není podstatné. Posluchači asi tomu rozumí a je cílem zamezit jejich rozšiřování. Na druhou stranu lidé jako Kim Čong-un a další dobře vědí, že když mají jadernou zbraň, tak se s nimi jedná a tím se dostanou úplně do jiné ligy, podívejte se, to co se povedlo Kim Čong-unovi, se nepovedlo ani jeho dědovi Kim Ir Senovi, ani jeho otci, že vlastně s nimi jednal americký prezident a dokonce vstoupil pomyslně to jednou nohou přes tu třicátou osmou rovnoběžku na území Severní Koreje. Samozřejmě snaha Íránu vytvořit si jadernou zbraň, by vedla k jasné reakci ze Saúdské Arábie, Emiráty a podobně. Ten okruh těch zemí se bude zvyšovat, vidíme, jak se drží vzájemně Pákistán a Indie, obě země mají jaderné zbraně a mají řadu konfliktů, vedly spolu v minulosti 3 války, teď je otázka, zda ty konflikty, které jsou zatím jenom lokání, přerostou, nebo nepřesnou v možné použití jaderných zbraní, myslím si, že je velmi nebezpečný trend, že nám končí příští rok v únoru smlouva start, kdy Donald Trump se po mém soudu, asi by to bylo hezké, ale domnívá, že je schopen do nové smlouvy vtáhnout i Čínu, Čína, říká ano, my se připojíme, pokud vy a Rusko snížíte počet jaderných zbraní, každá z těch dvou zemí Rusko a Sovětský svaz, promiňte, Rusko a Spojené státy mají asi 8 nebo 7000 jaderných zbraní různého typu, kdežto těch čínských není ani tisíc, což nikdo z nich neudělá, takže obávám se, že to je v takové pozici, že nám ty smlouvy mizí, nemáme žádné, nemáme kryty ani ty dva hlavní aktéry a co někteří mohou cítit jako šanci, se vyzbrojit přesně v tom duchu a těch darebáků, kteří takhle po světě jsou, není málo a jak jsem řekl, vědí, že když mají jaderné zbraně, tak se s nimi jedná.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Platí to, co už rok po svržení bomb na Hirošimu a Nagasaki, napsal americký akademik /nesrozumitelné/ v knize Absolutní zbraň, že síla jaderných zbraní je v její hrozbě, nikoliv v přímém použití.

Andor ŠÁNDOR, bezpečnostní poradce
Tak samozřejmě to všichni vědí, pokud je tu pravděpodobnost, že aspoň jedna střela, jaderná zasáhne vaše území a víme, že to co bylo Nagasaki a Hirošima, že v poměru s dnešní účinností jaderných nebo vodíkový zbraní je relativně nic, s tím co umíme dneska, tak to je v principu odstrašení velmi, velmi silný.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Spojené arabské emiráty a Izrael se dohodly na navázání diplomatických vztahů, po Egyptu a Jordánsku jsou Emiráty teprve třetí arabskou zemí, která se pro tento krok rozhodla, je to krok pragmatický, pane Šándore?

Andor ŠÁNDOR, bezpečnostní poradce
Tak zcela nepochybně je to velmi pragmatický krok. Je to výsledek usilovné izraelské diplomacie. Také samozřejmě snahy Spojených států a sjednocujícího prvku v osobě společného nepřítele a to je Írán, to je celkem, to je celkem evidentní, ono, když si vzpomenete, tak i Netanjahu byl v Ománu, naprosto bezprecedentní, dneska jordánský král Husajn se nejezdí léčit do Spojených států ale do Izraele, takže pod tou, řekněme, rouškou ne příliš veřejných věcí se děje mnohem víc, i se podstatně srovnaly vztahy se Saúdskou Arábii a podobně.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Budou následovat další země?

Andor ŠÁNDOR, bezpečnostní poradce
Já nevím, jak rychle to bude, ale v podstatě, jestli ty vztahy s Emiráty vytvoří nějaký dominový efekt, to bych asi neviděl, ale přece jenom je to nějaký, nějaká snaha ty vztahy konsolidovat a je samozřejmě otázka, jak v nějakém, nějaké součinnosti nebo v souladu, jak taky poběží ta palestinská otázka, to je samozřejmě velmi důležité, také s tím ohlášením těch diplomatických vztahů se Izrael ne úplně, ale přece jenom zřekl části toho Kouchnerova plánu Spojených států, jak zabrat další palestinská území a vyměnit to za nějaký, za nějakou půdu šutrů, a když to tak úplně jako řeknu, takže to uvidíme, pokud ten proces bude fungovat i na straně nějakého sblížení se, Palestina, Izrael a tam to nevidím na nějaké překotné, na nějaké překotné úspěchy, tak můžou následovat další země, to je možné, ale že by to bylo v nějakém řádu velkého počtu, to si nemyslím.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Chtějí Spojené arabské emiráty hrát v tom regionu čím dál větší roli?

Andor ŠÁNDOR, bezpečnostní poradce
Já myslím, že už hrají a to je přece jenom vidět, navíc ta jejich role v Libyi je evidentní, kdy podporují společně s Egyptem a Ruskou federací maršála Haftara proti Turecku, které podporuje Sarrádže a protože tady, jako já myslím, že ty Emiráty ať jsou relativně malé, jaksi územně, taky ta jejich účast ve válce v Jemenu tak ukazuje, že ta jejich ambice je větší, než by se mohlo stát z pohledu jejich geografického umístění v Perském zálivu.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Jaké ambice v tomto směru sledují Spojené státy, protože ty se podílely právě na jaksi přípravě navázání těch diplomatických vztahů mezi Izraelem a Emiráty?

Andor ŠÁNDOR, bezpečnostní poradce
Je pravda, že toto Donald Trump zmiňoval od samého začátku, že přijde s nějakým úžasným plánem, my jsme tady o tom taky mluvili nedávno, já si myslím, že to tak až úžasný plán nebyl, zvlášť za předpokladu, že Palestinci téměř nic nezískají. Myslím z hlediska územních nároků, ale myslím si, že to je jiná cesta, jak ten rozbitý blízký a střední východ, na kterém se bohužel Spojené státy značnou měrou podíleli tím, že jaksi napadly nebo dělaly tu invazi do Iráku, svrhli Saddáma Husajna, zásadně změnili poměr sil mezi jsi sunnity a šíity, potom pokud jde o občanskou válku v Sýrii a podobně, že to je možná snaha vyspravit blízké a střední východ jinou cestou než tou, která by se nabízela, to znamená stabilizaci Iráku, Sýrie a podobně.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
S bezpečnostním poradcem Andorem Šándorem zůstáváme pomyslně tématicky na Blízkém východě. Bývalý vysoce postavený pracovník saúdských tajných služeb /nesrozumitelné/ zažaloval korunního prince Mohammada bin Salmana, ten prý na něj do Kanady, kam /nesrozumitelné/ emigroval, poslal agenty s cílem ho zavraždit, mělo se tak stát krátce poté, co byl stejným takzvaným tygřím komandem zavražděn novinář Džamál Chášukdží na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu. Tým zabijáků zadrželi kanadští celníci v Ontariu a podle žaloby plánovali agenti mužovo tělo rozřezat, stejně tak jako to udělali po Chášakdžího vraždě, co ta žaloba, pane Šándore, může znamenat pro korunního prince Mohammada bin Salmana?

Andor ŠÁNDOR, bezpečnostní poradce
No, já jsem to samozřejmě zaregistroval a čekal jsem aspoň nějakou reakci politiků západu a nedočkal jsem se žádné. Já nejsem žádný fanoušek Ruska a už vůbec ne Putina, ale kdyby to bylo hozeno na Putina, tak bysme měli obrovskou aféru, vzpomeňme, když byla ta po mém soudu neprokázaná účast Kremlu na pokusu otrávit Skripala, jaká byla reakce 167 nebo kolik diplomatů bylo vyhoštěno a hned jsme věděli, že zatím stojí Putin, byť to nedává logiku, když, jak jste řekla to tygři komando zmasakrovalo Chášakdžího v istanbulském konzulátu, tak jsme hned věděli, že zatím nemůže stát NBS /souzvuku zvuků/, to jsme hned věděli, to mně přijde zvláštní, takový dvojí standard těch věcí, jestli bude vydán mezinárodní zatykač, tak je to samozřejmě asi problém, i když nevím, kdyby jel na oficiální návštěvu někde třeba Spojených států, že by Spojené státy zatkli, já nejsem právník, nevím, jaké to má následky, ale zatím ta zpráva, byť bylo takzvané okurkové covidové období, tak jako zapadla a nikdo se tomu příliš nevěnoval. Já nevím, jestli je to pravda, je otázka, zda zase někdy vyšetří a tady jsem skeptický.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Každopádně jde o první případ, kdy žalobu na saúdského představitele královské rodiny podává jejich bývalý blízký spolupracovník, co víme, pokud i vám je známo vlastně o těch vztazích v rámci královské rodiny?

Andor ŠÁNDOR, bezpečnostní poradce
Tak je to veliká rodina asi tisíc princů, že jo, ty metody, které MBS začal, když přišel, jakoby se stal tím násilníkem /nesrozumitelné/, že jich řadu pozavíral do toho luxusním hotelu v Rijádu, než potom z nich vytáhl spoustu peněz a podobně. Ty praktiky tam budou asi všechno jenom ne hezké, ty vztahy tam budou asi velmi, velmi tvrdé a ta jeho snaha upevnit si to svoje následnictví, je tady celkem, celkem evidentní a takže to je režim, který se, teď mi, promiňte, ten výraz nikdy s nikým a ničím nepárali. Je přece evidentní a že uvnitř možná se dějou věci, o kterých jsme ani neměli pojetí a možná, že ten, ten jeho zběhlý exšpion má informace, které budou třeba zajímavé, otázka je, jak budou posouzeny a zda dojdou sluchu těch, kterým by třeba měly být určeny, uvidíme.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
To obvinění rozhodně nevylepší vztahy mezi Kanadou a Saúdskou arábií.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Které jsou už delší dobu napjaté, jaká je ta pozice tedy korunního prince uvnitř jaksi monarchie.

Andor ŠÁNDOR, bezpečnostní poradce
Já myslím, že je relativně silná a ten jeho stárnoucí nemocný chřadnoucí otec zřejmě kalkuluje, že to je asi nejlepší nástupce, on to nástupnictví, pokud si dobře vzpomínám, už změnil víckrát, já myslím, že pozice je silná jako a navíc má zase jiné velké mocné přátele, zastánce, jako je Putin a podobný, podobně, myslím si, že to je osoba, se kterou je nutné počítat jako s velmi pravděpodobným nástupcem, ochránce svatých míst Mekky a Mediny, tak jak se vlastně vůdce nebo vládce Saúdské Arábie oficiálně jmenuje.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Kdo podle vás jsou aktuálně největší spojenci Saúdské Arábie?

Andor ŠÁNDOR, bezpečnostní poradce
No, tak Spojené státy, to jsme přece viděli, že první zahraniční cesta Donalda Trumpa byla do Saúdské Arábie, kde všem těm šejkům z ropných monarchií řekl, že největší jaksi organizátoři a zastánce terorismu je Írán, to znamená šiíté ty se museli tetelit radostí, ono to tak úplně pravda není, protože Al-Kajda a Islámský stát to byla a je to sunnitská, nikoliv šíitská, ale tak když potom odjedete s obrovskými zakázkami na prodej zbraní, tak proč byste si nedovolila tu pravdu trošku jaksi pokroutit a Donald Trump a říká o něm jeho vlastní sestra, je celkem evidentní lhář, který si nedělá žádné velké výčitky, jestli něco řekne tak nebo onak, koneckonců za prvních 100 dní své vlády se spočítal, že jenom 10 dní neřekl nějakou nepravdu nebo lež.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Tím, že jste se začetl do nové knihy, Andor Šándor, bezpečnostní poradce byl hostem dnešního vydání, děkuji za váš čas a přeji vám hezký den, na slyšenou.

Andor ŠÁNDOR, bezpečnostní poradce
Na shledanou, hezký zbytek léta.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Zítřejším hostem bude biochemik Jan Konvalinka, příjemný poslech dalších pořadů Českého rozhlasu Dvojky přeje Zita Senková.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.